Egy átlagos albérlő mennyire lakja le a lakást?
Családi házban nekünk anno 10 éve egyszer voltak albérlőink, soha többé az életben!
Mi lent voltunk, ők az emeleten. 35-40 év közötti pár egy 15 éves vagány csávóval. A lakbérért minden hónapban könyörögni kellett, és volt, amikor nem is tudtak fizetni! Egyszer marha nagy duhogás, felkiabáltunk hogy mit csinálnak, hát a fickó odafönt verte le a bakancsáról a sarat! Télen a konvektorok legalább 4-esre feltekerve, ők meg pólóban és rövidnadrágban voltak odafent! És mikor végre elmentek, utána jött a "fekete leves":
- a tűzhelyen és a csempén centi vastagon állt az odaégett olaj
- az ágy magasságában a fal végigragasztva rágóval
- fotel görgői kiszedve és bedobálva a sarokba
- TV távirányítója alkatrészekre szétszedve!
- zuhanykabin ajtajának vezetősínje 180 fokkal befelé elgörbítve!
Az utolsó 2 havi lakbért ki sem fizették, ráadásul a gázszámlára pedig még plusz 80 ezret kellett ráfizetnünk miattuk! Mindent összeségében kb. 150 ezer Ft kárt okoztak!
Jó, ez például csak nekünk egy rossz tapasztalat, embere válogatja, hogy ki milyen! Egy ismerősünknek viszont huszonéves fiatalokkal volt nagyon jó tapasztalata, akik mosáshoz még az egyneműt is lehúzták maguk után, a konyha is rendben volt! :O
Mielőtt albérlőket fogadsz, nézz nekik utána alaposan, van-e biztos jövedelmük, és 2 havi kauciót mindenképp kérj előre!
"Télen a konvektorok legalább 4-esre feltekerve, ők meg pólóban és rövidnadrágban voltak odafent!"
Én értem, hogy problémásak voltak, nem fizettek és csak a gond volt velük, de ezt magyarázd már el, mert eskü nem értem: miért baj, hogy télen fűtenek a lakásban? Nagykabátban kellett volna ülniük, vagy mi?
Mondjuk az a gondja, hogy nem fizettek és a gázra 80ezret nekik kellett ráfizetni?
És igen!
Ha nincs pénzem, akkor nagykabátban vészelem át a telet, nem más kontójára gatyában.
Gondolom a 80ezres plusz gázszámla függvényében panaszolta a fűtést, mert ha tisztességgel rendezték volna legalább az anyagiakat, akkor nem zavarta volna az sem, hogyha 8-ason megy a konvektor és pucéran járkálnak.
Nem is tudom, hogy hogy lehet ezt másképp értelmezni.
17, hát pont úgy lehet értelmezni, ahogy előtte választ kaptam a kérdésemre. Nem a pénz miatt emelte ki a válaszoló, hanem mert ő másképp gondolkodik. Számomra ez tök logikátlan. Falnak is mennék, ha kikötné a főbérlőm, hogy tél van, ezért üljek otthon is hosszú ujjúban, mert szerinte az a normális... Baromi gyorsan állnék tovább ilyen helyről.
Persze én magam fizetem a gázszámlát és minden mást is. :)
Na de mindegy is, ezzel már nagyon offoltam a témát, bocsánat.
Lényeg a lényeg, szerintem mindkét oldalról kell bizonyos tolerancia. 12-es példájánál maradva, hadd legyek pólóban télen is, vagy hagy verjem le a bakancsot, ha felértem - egészen addig szerintem ilyesmin kár kötözködni, amíg fizetem a gázszámlát és én takarítom a sarat. Merthogy az albérlet nem csak egy tárgy, amit bérbe vettem, hanem amíg ott élek, nekem az az otthonom. És az otthon... nos, legyen otthonos. Ahogy én szeretem, és nem a tulaj, mert én élek ott.
Cserébe a havi ellenőrzés a bérleti díj àtadásnál szerintem elfogadható, és akkor bármilyen amortizáció azonnal kiderül, nem kell a kaucióra építeni, hogy elég lesz e, ha egyszer kicuccol. Ha pluszban szerepel a szerződésben, hogy milyen költség kit illet, akkor könnyebb behajtani szükség esetén. Mi pl bérlőként is kifejezetten kértük, hogy kerüljön bele a szerződésbe, szerintem ez mindkét felet védi. Mondjuk én még arra is rákérdezek, hogy verhetek e szöget a falba, ha arról van szó, így nem érhet meglepetés.
(Kedves 12, bocsánat, hogy veled példálózom, nem ellened szól, csak annyira részletesen írtál, hogy kb minden lehetséges gondot felsoroltál, ellenpéldákkal együtt :D )
Ha ettől félsz, akkor bútorozatlanul add ki és fogalmazd bele a szerződésbe, hogy mondjuk havonta 1x jogod van megnézni a lakás állapotát a bérlőkkel egyeztetve, a jelenlétükben.
Egy bútorozatlan lakást nem lehet annyira lelakni, hogy a kaució ne állja ki.
Átlagról kár beszélni. Mi pl rendes bérlők vagyunk, annak ellenére, hogy kisállatunk van is patika állapotban van minden évek után is. Évente festunk, valami elromlik szólunk, megoldjuk.
De pl a testvérem bent cigizik a lakásban és szinte mindent tönkre vágott hanyagsag miatt.
Nem egyformák az emberek és nem tudod megítélni úgysem előre.
Ha ragaszkodsz a bútorozotthoz, akkor kérj alapból magasabb árat havi szinten, belekalkulálva, hogy tönkre mehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!