Mi az oka annak, hogy a nem ambíciózus, egyedülálló fiatalok nem a lakásvásárlásra törekednek minden áron?
Az az oka, hogy magyar fizetések és magyar ingatlanárak mellett gyűjthetsz te ezer évet, akkor sem lesz sosem lakásod. :) Ilyen a rendszer, én is albérletben fogok egész életemben lakni. (Bár reményeim szerint nem ebben az országban.) Olyan jól lehet ebben az országban keresni, hogy örülsz ha a kaja meg a lakbér+rezsi kijönnek havonta, félretenni esélyed sincs. És nem tetszik nekünk, hidd el, hogy sosem lesz egy saját otthonunk, de ez van, ez egy ilyen rendszer. Hitelt felvenni meg nem épp kecsegtető. Ha egyszer valami baj történik és elveszted az állásod és nem tudsz tovább fizetni, sip-sup kiraknak a becses lakásból.
Egy diplomás.
3: ez hülyeség. Átlag fizetéssel, szülői segítség nélkül, hitellel vettem lakást. Mint ahogy nagyon sok ismerősöm is. Persze reális igények kellenek. Az első lakásom egy kis panel garzon volt. De sokan már rögtön kacslábon forgó luxusházat akarnak.
Szóval tényleg az ambíció hiánya. Na meg egyszerűbb panaszkodni, mint tenni valamit.
"Egy diplomás."
Mit akar az jelenteni, hogy diplomás? Vagy hogy többdiplomás?
Számomra semmit (pedig én is az vagyok). Ismerek olyan többdiplomást, aki ettől függetlenül csak az élethez hülye. De ahhoz nagyon.
Mindegy, ennyi volt az off.
Én 26 évesen vettem az első lakásomat. Addig dolgoztam, sokat. Közepesen jól kerestem, sokat spóroltam. Felvettem hitelt. 5 év alatt visszafizettem a hitelt. Nagyobb lakást vettem, ismét felvettem hitelt. Pár év után ismét visszafizettem. Közben lediplomáztam. Nem használom semmire, pihen a fiókban. De a tanultakat felhasználom, saját cég, vállalkozás, jó kereset, újabb lakáscsere nagyobbra, már hitel se kellett.
Szóval rengeteg összetevője van egy ilyen történetnek, szerintem a lényeg az, hogy legyél jó abban, amit csinálsz. Diplomával vagy anélkül...
5: Az, hogy diplomás, számomra egyértelműen a kereseti lehetőségekre utal. Tehát hogy az ember arra számítana, hogy több lehetősége van egy diplomásnak, mert van pénzbeli értéke a tudásnak. Ez mindenesetre egy nagyon sajnos dolog, hogy nincs pénzértéke.
Mert sokan másba tették volna az energiájukat akkor, ha ezt előre tudják.
Ez egy anyagilag becsapott állapot.
Minden diplomás mögött áll egy dinasztia és egy ország az oktatási rendszerével, akiknek meggyőződése, hogy minden energiáját fektesse a végzettségek szerzésébe - pl. a gyereke, unokája iskoláztatásába, tanítványa művelésébe, biztatásába -, mert annak meglesz a pénzbeli eredménye.
"nem a lakásvásárlásra törekednek minden áron?"
Mert nem vagyunk egyformák. Mindenkinél mások a prioritások. Van aki élményeket szeretne, és nem lakást. És utazik messzi tájakra, mert ő arra vágyik, nem arra amire te vágysz. És biztosan van aki a beteg szüleit ápolja, ahelyett, hogy a lakásvásárláshoz güzülne látástól vakulásig. El kell fogadni, hogy mindenki másmilyen, és neki más a fontos.
Ennyi.
7: Te nem érted, hogy más sem keres jól. Huszonévesen a munkám után, majdnem minden délután mentem még másodállásba, plusz a munkahelyemen is vállaltam pluszt, ha volt olyan, amiért plusz pénz járt. Ha annyira jól kerestem volna, nem kellett volna ennyi plusz pénz.
Én is ahogy már írta valaki, sokat spóroltam, kis, olcsó lakást vettem, és később azt cseréltem nagyobbra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!