Akik körfolyosós polgári lakásban laknak: miért szeretitek?
Van egy baráti társaságunk, 25-30-as középosztálybeli emberek vagyunk, pesten. Többen már albérletben, de van aki még otthon és majdnem mindenki tipikus nagy belmagasságú, galériás, körfolyosós polgári lakásba vágynak. Én értem és érzem ennek a romantikáját, de vagyunk ketten a társaságban akik már éltünk ilyenben és bármit teszünk, nem tudjuk lebeszélni őket.
Tudom és értem a motivációjukat, megvan a maga romantikája, de iszonyatosan praktikátlan. A szubjektív dolgokról nem beszélve (rossz elrendezés, galéria szeretete/gyűlölete) ott vannak az objektív dolgok, mint:
- ezeknek a lakásoknak a többsége konvektoros ami borzalmasan rossz hatásfokkal fűti ki azt a 450-es belmagasságot
- az ilyen lakások többségének csak a körfolyosó felé van ablaka, ami azt eredményezi, hogyha a szomszédok mászkálnak, akkor belátnak a lakásba, vagy Te látod/hallod őket
- nyáron ha nyitva az ablak akkor mindent hallasz, de tényleg mindent akár 2 emelettel lejjebbről is
- azt is tudod, hogy a szomszéd mit főzött
- nincs panoráma, még annyi sem, hogy a szemközti panelba bebámuljunk
Én gyűlöltem egy idő után. Most panelban lakom és dimenziókkal jobb. Ugyan az általános megítélése ezeknek lényegesen rosszabb, de a valóság az, hogy sokkal élhetőbb, mint a körfolyosós polgári lakások jelentős része. Persze tudom, vannak kivételek, ahol van utcafronti ablak is, de nagyon kevéssel találkoztam ahol lett volna.
Hát én panelban lakom, de ilyen körfolyosósba vágyom és szeretnék is ilyenbe költözni.
- mindig tetszettek a galériák, és nagy belmagasságúba lehet tenni
- ezek régi épületek, általában vastag fallal, felraksz egy normális ablakot, és csend van bent. Most a panelban ébredtem már arra, hogy két öregasszony beszélget az ágyam mellett az utcán, de a fölöttem lakó is mindig akkor kezd hangosan trombitálva orrot fújni, amikor leülök enni. Kösz, nem.
- télen nehéz fűteni, cserébe nyáron kellemes hűvös. nekem célom az, hogy eljussak oda, hogy a telet egyáltalán ne Magyarországon töltsem, szóval így megfelel.
- folyosói ablakra fóliát rakatnék, ami befele nem átlátszó, de egyébként olyan lakást vennék, ami folyosó végén van (tehát nem teljesen körbemenős folyosós házban.)
2,2-7 méteres belmagasságig minden megtalálható ebben a háztipusban. Utca felé meg kert felé, meg erdős-parkos foghíjtelek felé is vannak ablakok, különben mit gondoltál, amikor mész az utcán, azok az utcai ablakok mikhez tartoznak? :D:D Pl. vannak a Dunára panorámás nagypolgári lakások, vagy Budáról egész Pestre panorámás nagypolágri lakások.
A gázkonvektor elég jó azért, és sok lakásban van sokféle más fűtés is.
Honnan vetted a jellemzőket, azt nem tudom.
A mi 5 nagypolgári lakásunk is mind utcai kilátású is volt, egy panorámás is, egy pedig kertre néző.
Hát igazából mindenkinek más az igénye, és máshol érzi jól magát. Én laktam mindkét tipusban.
A körfolyosós lakásoknak egy előnye, hogy csak a ház zaja hallatszik be. Azaz az utcai zajok (gépjárművek, villamosok, autóbuszok, stb.) nem.
A nyári kellemes hűvösség is előnyként említhető. Egy panelban nyáron gyakran 30 fok fölé megy a hőmérséklet, egy ilyen körfolyosós lakásban max. 26-27 fokig megy fel.
Télen viszont valóban hidegebb, ha nincs megfelelő hőszigetelés kialakítva, és ha már a nyílászárók is elöregedtek.
De egyébként önmagában egy szigeteletlen panel is nagyon energiapazarló tud lenni. Nem véletlen, hogy az utóbbi egy évtizedben számos panelprogram volt ezzel kapcsolatban.
Sok előnyt és hátrányt lehetne felsorolni mindkettőről, de igazából ezt mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, hogy mit választ majd.
En 12 eve elek Budapesten (elotte nagyvarosban laktam tegla tarsashazban), azota laktam mar sokfele hazban alberletben. Ujepitesuben, alacsony teglaban, panelben, polgariban. Amikor lakast vettunk, mindenkeppen teglalakast akartunk, mert azokban a keruletreszekben, ahol mi a kozos eletunket elkepzeltuk, gyakorlatilag csak ezek vannak. Meg egy-ket szornyen draga ujepitesu...:)
Lehetett volna alacsonyabb lakast is teglabol, de vegul egy polgarit valasztottunk.
Hozzatartozik az igazsaghoz, hogy a ferjem 2 m magas, igy szorong alacsony lakasokban. Es az is, hogy nalunk a galeria kizart, ezert is, meg mert nem is tetszik nekunk.
Amit szeretunk benne:
-vastag falak,
- nyaron nem kell legkondi es nincs meleg
- kellemes homerseklet van telen, mert mi szabalyozzuk es utáljuk a meleget
- jo helyen van a lakas minden szempontbol
- tegla, igy a szomszedokat alig halljuk
- keves lakasos a hazunk, es csak 4 emeletes
- a nagy belmagassag feher falakkal az idealis lakas szamunkra
- az erteke egyre csak nő
- nagyobb a lift, mint a panelekben szokott (ha ott nem dupla van)
Ami nem jo benne:
- draga volt megvenni :)
- valoban belatnak, bar ezt jo ablakokkal meg lehet oldani, ha van penzed
- nem akadalymentes (babakocsival vagy oregeknek jobb az ujepitesu)
- nehez ekkora fuggonyoket venni (draga, csak varratni lehet)
- mi diy festjuk a lakast, es hat eleg durva munka 4m magasan glettelni meg ennyi feluletet festeni
- nehez a pokhalotlanitas is
Szerintem ez abszolút ízlések és pofonok kérdés. Nekem nem szimpatikus, mert:
- mások ablaka alatt mászkálok,
- visszhangzik az egész körudvar,
- általános jelenség, hogy mindenki az ajtón szellőzteti a kajaszagot, kihallatszik a lakás élet, a zene, a tv, a beszélgetés,
- nem szeretem a nagy belmagasságot,
- ritka a korszerű fűtési rendszerű, jó elhelyezkedésű lakás,
- annyira a galéria sem a szívem csücske,
- sokszor nagyon rossz állapotban vannak ezek az épületek és változás nem várható a lakóközösség miatt,
- a kukákat jellemzően a bejáratnál, kapunál tárolják, ezáltal az otthonérzet helyett a hányinger csap meg hazaérvén.
Sok hátrány mások számára akár előny is lehet. Én nem szeretem a hűvös időt, ezért a befűthetetlen terek riasztóak, ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám nem jártam még olyan gáz cirkós, radiátoros lakásban, új ablakokkal, ahol ne éreztem volna komfortosan magam.
Részemről a relative kis helyiségek (pl. wc) a nagyon furák, hiszen nagyobb a belmagasság, mint maga az alapterület. Ezzel olyan csőszerű hatás keletkezik bennem.
Egyébként meg lehet csinálni jól egy ilyen lakást is. Ha ezek közül válogatnék, csak folyosó végit keresnék, aminek az ablakai utcára, ha lehet zöldre néznek és ha lehet jól karbantartott, esetleg felújított épületben van.
Nekem is van egy-két ismerősöm, akik az ilyen lakásokat preferálják. Megértem, hogy miért és nem próbálom lebeszélni őket róla, miért is tenném? Más régi típusúból is ki lehet fogni rosszat, sőt újból is.
Mi inkább agglomerációba vettünk saját lakást, ahol egy újszerűbe szerettünk bele, panelt nem akartunk, nagy belmagasságot sem, ez szerelem volt első látásra és viszonylag pénztárca barát.
Pár ellen indok:
- Nem feltétlenül rossz az elrendezés, bizonyos fokig át is alakítható (ellentétben egy panellal ahol nem ütheted ki a vasbeton falat.
- Galéria sem kötelező elem, nem csak szoba-konyhás lakások vannak.
- Nem feltétlenül konvektoros, simán vannak egyedi gázfűtésesek, stb. Pénztárca kérdése.
- Az sem igaz, hogy csak a körfolyosó felé lenne ablak. A legtöbb esetben a folyosó felé a mosdók, konyhák vannak.
- Nyáron ha nyitva az ablak, akkor bárhol hallasz mindent.
- Panoráma valljuk be elég ritka, bárhol is vagy. Onnantól meg tök mindegy, hogy milyen házfalat nézel.
Pesti belvárosban lakom, 120 éves házban. Szeretnék elköltözni, egy ilyenbe, csak nagyobb lakásba. Anyum panelban lakik, azzal tudom összevetni.
Nálam a konvektor olyan hőmérsékletet csinál, amilyent csak szeretnék pár perc alatt. Anyunál sokszor 20 fok sincs, mióta panelprogramoztak. Előtte 27 volt, lecsavarhatatlanul, most meg lehet csavargatni, de a csőben langyos csak a víz. Kb ugyanannyit fizetünk mindketten a fűtésre, nm is hasonló, csak nálam bő egy méterrel nagyobb a belmagasság. Ami ideköltözéskor fura volt, most meg máshol nincs térérzetem.
Nyáron imádok belépni a kapun, érezni a hűvöst ami a 60 centis falakból árad.
Kajaszag a panelban a szellőzőn is, meg a lépcsőházban is jön, más más szomszédtól. Itt a nyitott udvar felé mennek a szagok.
A szoba ablakok mindkét helyen utcaiak, jól átjárja a levegő a lakást nyári éjszakákon, mikor a kanapén olvasgatok.
Elrendezés lehetne jobb, meg lehetne valósítani, de egyszerűbb lenne elköltözni, mint felújítani.
Maga az épület hangulata teljesen más, van lelke, patinája, mint a régi tárgyaknak. Az újak mind egyformák, nem tudnék hozzájuk kötődni, ami az életed egyik fő színterénél számomra fontos. (Nekem szinte minden társasház túl “új” a II. Vh óta.)
Vannak hátrányai, mint az egyenetlen falak, a drága és ezért elhanyagolt felújítások, de tagadhatatlanul kiállták az idők próbáját, és ez bennem bizalmat kelt.
Ami az új építésűekből nagyon hiányzik.
Az is elgondolkodtató, hogy a paneleket le, vagy visszabontanák, (pedig azok sem olyan rosszak, mint a hírük), ezekre a száz éves házakra meg ha a lakók engednék újabb szintet építenének.
Én panelből költöztem gangos, belvárosi lakásban, majd egy év múlva menekültem vissza a panelba.
Két dolog volt számomra nagyon zavaró: a zaj és a hideg. A belvárosi lakásba sokkal jobban átszűrődött minden zaj, mint a panelban. Hallottam, ahogy beszélgetnek a szomszédok, ha írtak nekik facebookon, ha ment a mikró, ha zuhanyoztak, szóval mindent...
Személy szerint nagyon fázós is vagyok, télen nem tudtam annyira befűteni konvektorral a 4,5 m belmagasságú lakást, hogy az komfortos legyen, kellett télire bentre is a csizma és legalább két pulcsi.
Nagyon zavaró volt, amikor a házban járkálók megálltak az ablak előtt és nézelődtek befelé (amikor a kávéval a kezében azt nézte mit csinálok, akkor már kikiabáltam :D ).
Idegesítő volt még, hogy másoknak a vendégei állandóan kopogtattak, rángatták az ajtót, de volt, hogy be is jött, amikor elfelejtettem bezárni.
A kukák a kapuban rettenetesen büdösek voltak. Ha este nyitva hagyta valaki a kaput, akkor reggelre minden szét volt hugyozva, hányva.
Nincs az a pénzt, amiért visszamennék.
"Nagyon zavaró volt, amikor a házban járkálók megálltak az ablak előtt és nézelődtek befelé (amikor a kávéval a kezében azt nézte mit csinálok, akkor már kikiabáltam :D )."
A függöny, a roló, vitrázs, és a katedrál/homokfúvott üveg, valamint az üvegtapéta nevű lakberendezési cuccokat ismered? :)
A szemközti házból vagy az utcáról is benéznek, ha nem teszel fel függönyt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!