Az megszokott dolog, hogy egy albérletben van (akár írásos) házirend? Ha igen, pl. mik szoktak benne lenni?
A társasházi házirendről már nem írok, azt leírták előttem.
Ha többen béreltek egy lakást, akkor mindnyájatok érdekében fontos a közösen megállapított házirend. (ki mikor mos, főz, takarít, jöhetnek e barátok, rokonok ott alvásra, stb.)
Ha arra gondolsz, hogy a tulaj írhat e bérlőjének házirendet, hát nem!
A kívánságait a lakáshasználattal kapcsolatban a szerződés tartalmazza, amit te az aláírásoddal elfogadsz.
És természetesen ragaszkodhat ahhoz, hogy a th. házirendjét betartsd.
"És természetesen ragaszkodhat ahhoz, hogy a th. házirendjét betartsd."
Akár ragaszkodik hozzá, akár nem, azt mindenkinek be kell tartania, aki ott lakik.
Nem értem egészen. Ha a tulajdonos a szerződésben írja le, hogy mit hogyan szeretne, akkor megmondhatja nekem, hogy mit csinálhatok meg mit nem, de ha egy másik lapra írja rá, és "házirend"-nek nevezi, akkor már nem oké a dolog?
Nem néz ki hülyén egy bárleti szerződésben, ha leírja benne a tulaj, hogy pl. azt szeretné, ha fürdés közben és után használná a bérlő a párátlanítót? Vagy hogy a konyhában morzsázzon, és ne a szobában? :)
Gyakorlatilag a párátlanítást beleírhatja a szerződésbe, mert nyilván tapasztalat, hogy egyébként penészedik a lakás és ez az állagmegóvás része.
A morzsázás egy hülyeség, attól nem rongálódik az ingatlana, különösen, ha te evés után összetakarítod a morzsákat.
Én úgy gondolom, hogy ilyen kitételek, korlátozóak, de főleg ellenőrizhetetlenek, tehát feleslegesek.
Kivéve, ha logikusan meg tudja indokolni, hogy pl. szőnyegpadló van és az volt a tapasztalat, hogy hangyakolónia telepedett be, a morzsázás és az alapos takarítás hiánya miatt.
De minden csak a kettőtök közötti megállapodás kérdése, ha te elfogadod a házirendet, akkor a házirend érvényes, ha nem fogadod el, akkor vagy keresel másik lakást, vagy csak olyan kontrollálhatatlan "bűnöket" követsz el, amik a lakás állagát nem rongálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!