Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Munkáltatói lakhatási támogatá...

Munkáltatói lakhatási támogatáshoz számlára lenne szükségem az albérletünk tulajdonosától, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Most, március elsejével költöztünk a párommal új albérletbe, mivel az előzőt a tulaj értékesíteni szeretné, ezért el kellett költöznünk. Azzal egyébként semmi probléma nem volt, minden további nélkül kiállította a számlát. Amikor kiderül, hogy el kell költözni, akkor találtuk a mostanit, ahova egyébként már beköltöztünk. A tulaj külföldön él már évek óta, és egy ingatlanost bízott meg az albérlet kiadásával (beszéltünk a tulajjal is, de a kommunikáció közte és az ingatlanos között nem volt teljesen 100 %-os). Én idén januártól kapok a munkáltatómtól albérlet támogatást, be is tudtam nyújtani a számlát. Nem volt probléma. Az új szerződés aláírása előtt nyilván mindent megkérdeztünk, azt is hogy számlaképes-e. "Igen, persze. Tudunk számlát adni ha kell." Aláírtuk a szerződést, minden szép és jó, be is költöztünk. Most az első havi bérleti díj fizetése előtt megkérdeztük, hogy akkor mi lesz a számlával. A tulaj (külföldön él) azt mondta, hogy nem fér hozzá az ügyfélkapujához, azt csak személyesen tudja elintézni, azonban legközelebb csak nyáron jönnek haza. Addig nem tud számlát adni. Egyébként is, ő mondta az ingatlanosnak, hogy a bérleti díj az nettó, ha kell számla, akkor arra jön még áfa. Csak ezt az ingatlanos nekünk elfelejtette mondani. Az előző albérletnél nem volt ilyen, nem kellett pluszba fizetni, ugyanazzal az összeggel állították ki a számlát.

Amúgy is, a szerződésben nem szerepel, hogy az ár nettó. A másik dolog, hogy tudtommal az albérlet ÁFA mentes. Neki kell utána adóznia, mivel ez neki plusz jövedelem, nyilván szja-ként. De az is 15%, nem 27.

Ezek alapján, szerintetek van joga több pénzt behajtani tőlünk, ilyen indokkal, hogy ha kell számla akkor az összeg az ÁFA-val növelt összeg lesz?

Illetve ilyen esetben, ha nem tud nyárig számlát adni, attól kaphatok tovább támogatást, ha benyújtom a munkáltatónak a szerződést, és minden hónapban a bankszámlakivonatot, bizonyítva vele, hogy befizettem a szerződés szerinti összeget (a szerződésben szereplő névre és bankszámlaszámra)?

Kérlek segítsetek, kezd eloszlani a kezdeti lelkesedés az új albérlet iránt, és ha nem kapok tovább támogatást, nem nagyon fogok kijönni a fizetésemből. :( Nem keresek rosszul, de gondolom nem kell bemutatnom az ingatlanárakat... Egyébként Kecskemétről van szó.

Előre is köszönöm a tanácsokat!

23/L

2018. márc. 8. 10:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Több dolgot nem értek:

Az ügyfélkapu online, a világ bármelyik helyéről be lehet jelentkezni, ahol van net.

2.Minek az ügyfélkapu egy számlához???

3. A szerződésben szerepel, hoyg számlát is kérsz minden hónapban?

A munkahelyed sajnos nem fogja elfogadni a szerződést, mert a könyvelő nem teheti a könyvelésbe sem a szerződésedet, sem a bankszámlakivonatodat.

Áfát abban az esetben számolhat fel, ha az ingatlan a cég tulajdona, és te cégtől bérled a lakást.

De sima magánszemélyként nem. Hisz ahogy írod, neki is csak SZJA fizetési kötelezettsége van.

2018. márc. 8. 10:27
 2/13 A kérdező kommentje:

Azt állítja, hogy csak személyesen tudja elintézni. Nem tudom igazából miért kell hozzá ügyfélkapu, én se értek sokmindent. :/ De a kolléganőim szerint pont az adózás miatt, mert a NAV az ügyfélkapun keresztül folyamatosan nyomon tudja követni a fizetéseket.

Nem szerepel a szerződésben, de ha az albérlő kér számlát, akkor a tulaj köteles adni minden további nélkül. Ez minden eddigi albérletemnél így volt, ha kértem, adtak.

2018. márc. 8. 11:24
 3/13 anonim ***** válasza:
81%

Én kijavítanálak, ha megengeded: a bérbeadó számlát nem, de bizonylatot köteles adni, amennyiben kéred, és azt a munkáltatónak is el kell(ene) fogadnia. A NAV is bizonylatot ír elő a támogatáshoz.

Ám a számla és a bizonylat nem ugyanaz.

[link]

2018. márc. 8. 13:35
 4/13 anonim ***** válasza:
67%

Tanulság:

A következő albinál már a szerződésbe is foglaljátok bele, hogy - az előző válaszoló által küldött link alapján - mikorra kéritek a bizonylatot és milyen bruttó összeggel (ÁFA ugyanis nincs!)

2018. márc. 8. 13:50
 5/13 anonim ***** válasza:
56%
Ha adószámos magánszemély, vagy cég a bérbeadó, akkor igenis köteles számlát adni. Pláne ha előre meg is beszéltétek. Ha valaki nem adószámmal adja ki az ingatlanát, akkor köteles csak nyugtát adni a bérleti díjról!
2018. márc. 8. 14:25
 6/13 anonim ***** válasza:
56%

Lakhatási támogatáshoz - benne is van a rendelkezésben - nem fogadnak el nyugtát, egyéb számviteli bizonylatot!!

Csak és kifejezetten készpénzfizetési számlát!

2018. márc. 8. 14:27
 7/13 anonim ***** válasza:
58%
2018. márc. 8. 14:29
 8/13 A kérdező kommentje:

Na igen, ez az, hogy ha kérek, neki adnia kellene számlát. És elvileg fog is, de csak nyáron jön haza legközelebb, akkor tudja elintézni személyesen az ügyfélkapus elintéznivalóját. Ezek szerint, addig buktam a támogatást. :( Nagyszerű..

Ügyfélkaput egyébként meghatalmazással, vagy akárhogyan, külföldről nem lehet elintézni? Hogy fog ő így ebből adózni?

Meg akkor még ez a másik kérdés.... Hogy jogosan fog követelni tőlem több pénzt? Ahogy mondta nekünk, utólag, ez az összeg nettó összeg, ha számlát akarunk, akkor fizessünk többet....

Az előző lakók nagyon dicsérték a lakást, szerettek itt lakni. A tulaj arra hivatkozott, hogy "az előző lakóknak se adott számlát, és ők is kaptak ettől függetlenül támogatást, és ők ráadásul a Magyar Honvédségnél dolgoznak (tényleg egyébként, itt Kecskeméten, egyik ismerősöm ismeri a fickót), és hát az komolyabb szervezet, mint egy civil vállalkozás. Ha ott elfogadták, itt is el kell...." Dehát a könyvelésben ennek valahol meg kell mutatkoznia, számla nélkül meg hogy a fenébe? :S

Úgy szerette volna a tulaj, hogy itthon megbízza a könyvelőjét, hogy ő majd kiállítja nekünk a számlát, de megállt a tudomány, mivel kintről, ahogy említettem, nem tudja elintézni az ügyfélkaput.

Ezt a nettó összeget meg abszolút nem is értem, hogy hogy gondolja...

2018. márc. 8. 15:05
 9/13 anonim ***** válasza:
68%

"Dehát a könyvelésben ennek valahol meg kell mutatkoznia, számla nélkül meg hogy a fenébe? :S "

Pontosan, nagyon jól gondolod.

Amúgy nem tudom mit akar ügyfélkapun keresztül intézni. Ha nektek megígérte a számlát, akkor már rendelkeznie kellene számlakönyvvel, amiből havonta - ha ő nincs itthon, akkor akár a könyvelője - ad neked a bérleti díjról számlát! Ha meg nincs számlakönyve, akkor adószáma sem, ami hiányába nem tud számlát adni, s amit valóban csak személyesen tud elintézni az illetékes adóhivatalba. Plusz pénzt pedig nem kérhet csak azért, mert ő számlát ad!

Figyelj, mindenképpen tisztázd ezt vele minél hamarabb, és mondd meg nem ebben állapottatok meg, így neked nem éri meg nála lakni. Számoljatok el, te meg keress, egy valóban számlaképes bérleményt. Amúgy nem tudom miért kell így hadoválni, közölje az elején, tud számlát adni vagy sem, mert támogatásnál nagyon nem mindegy.

2018. márc. 8. 15:13
 10/13 anonim ***** válasza:
69%

[link]

Idézet a negyedik oldalról:

"A támogatás lakhatási költségekre való felhasználását igazoló dokumentumok:

bérleti szerződés, számla és kifizetést igazoló bizonylat (pl. bankkivonat vagy

kiadási pénztárbizonylat vagy készpénzfizetési számla)"

2018. márc. 8. 16:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!