Albérlet sok kiadással, vagy saját lakás nagyon sok év múlva?
Nagyon szeretnék már egyedül élni. Arról már letettem egy ideje, hogy majd lesz egy olyan kapcsolatom, akivel összeköltözünk és mindent ketten oldunk meg... jó persze remélem majd bekövetkezik ez is :)
Elkezdtem lakástakarékot fizetni. Úgy voltam vele, hogy pár évig még el vagyok szülőkkel, aztán rájöttem, hogy ez a pár év lehet akár 10-20 is, azt meg senki nem akarja, hogy akkor sem állok még a saját lábamon.
Az az előnye az itthon lakásnak, hogy a takarék fizetésd mellett még 100 ezret lazán félre tudok tenni. Ez albérlettel elúszna.
Hátrány meg az, hogy sokkal de sokkal később leszek önálló és nyilván kevesebb dolgot tehetek meg.
Lakótársakat nem akarok, még barátokat se. Annál kevésbé zavarnak a szüleim. Feszengve érezném magam, mintha nem csinálhatnék akármit.
Szerintetek melyik a jobb? Albi, de akkor kb 0 félretett pénzem lenne, így ha egyedül maradok, még később jutnék lakáshoz, vagy saját, de ha egyedül maradok, akkor az még rengeteg év lenne, mire megvehetném és 30-hoz közel már kínosnak éreznék szülőkkel lakni.
Amúgy Budapesten élek, egy albi azért tudjátok mennyi kiadás. De a lakásvásárlás is, elfogadhatót minimum 20 millióért lehetne venni.
22/L
Ez egyálltalán nem könnyű döntés. Én is a külföldöt választottam, bár nem a lakásvásárlás miatt. Igaz, harminc leszek nemsoká, nekem ez a saját lakás dolog mindig is távoli volt. Összegyűjtök x év alatt x milliót nagy nehezen, hogy aztán még 25 évig fizessem minden hónapban a törlesztőt, helyhez legyek kötve, kínlódjak a papírokkal, aggódjak, hogy valami baja lesz a lakásnak stb. Ezt mindet megteszem, aztán mi van? Van egy 50nm-es panelketrecem meg egy lábon kihordott idegbajom, hogy mikor bukom el a hitelt, mikor ázik be a felettem lakó vagy mikor kezdenek penészedni a falak, ha meg vásárlás után derül ki, valami extra az külön jó. Nagyszerű buli lehet, de én inkább fizetem az albérletet, mert lehet, hogy tényleg „kidobott pénz”, viszont nem kell, hogy egy banktól függjek, mobilis és némiképp olcsóbb is.
De tegyük fel, hogy nem bújok ki a felnőtté válás hősiessége alól és mégis beleugrok egy ilyen fantasztikus kalandba. Mégis milyen lakást vegyek? Amire most van szükségem? Amire esetleg akkor lesz szükségem amikor netalán lesz egy hosszútávú, összeköltözős kapcsolatom vagy egyből tervezzek három gyerekre? Megannyi kérdés.
Úgy értem nagyon izgalmas 10-15-20 éves pénzügyi terveket felállítani, hogy aztán ahhoz tartsuk magunkat, de, igaz nem tudom, hogy a te életed milyen kedves kérdező, én azt tapasztalom, hogy sokunknak majdhogynem öngyilkosság ilyen hosszú távú kötelezettségekben gondolkodni amíg egyedül van, de lehet, hogy még utána sem egy túlságosan kifizetődő cselekedet.
Persze, vagyonfelhalmozásnak nem utolsó terv, az biztos, de éveket várni arra, hogy összegyűjtsünk annyi pénzt, hogy végre felvehessünk hitelt amit 10-20 évig fizethetünk és ennek örülünk határozottan kétségbeejtő dolog szerintem. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!