Mi van akkor, ha albérlet átadásakor a tulaj azt mondja,
károkat okoztunk?
Figyelt kérdés
Sajnos a lakás, amit kibéreltünk, tele van hibákkal, így elköltözünk. Az átadásra a napokban kerül sor, erről komoly szerződést írtunk, a kaució is elvileg visszajár. A bérleti szerződést alig négy hét után mondtuk fel, emiatt a tulaj eléggé berágott ránk, mintha megsértettük volna. Eddig mindent tisztán csináltunk, már kiköltöztünk, kitakarítottunk, de félek, hogy átadáskor a tulaj majd előadja, hogy ezt meg azt a kárt okoztuk a lakásban. Mi van olyankor, ha ezt mi nem ismerjük el (hiszen egy öreg lakásról van szó, amiben bőven lehetne hibákat felsorakoztatni), hiszen nagyon vigyáztunk arra, hogy úgy adjuk majd vissza a lakást, ahogyan kaptuk. Korábban már rengeteg jelét adta annak, hogy nehezére esik visszaadni a kauciót, és igazából még mindig elég támadó és alakoskodó, emiatt nem hiszem, hogy sima ügy lesz az átadás. Mit kell tenni, ha nem hajlandó aláírni az átadásit?
(Még azt szeretném hozzátenni, hogy közjegyzőt is bevontunk, így a kauciót köteles visszaadni "amennyiben károk nem keletkeztek". Nem örülnék, ha a mi pénzünkön akarna felújítást rendezni, és természetesen én se írnék alá olyan átadásit, amiben elismerném, hogy kárt tettem bármiben is.)
2017. nov. 30. 11:34
2/25 Ttibo válasza:
Megkezdődik egy nagyon hosszú bírósági eljárás vagy benyelitek a kauició elvesztését.
Ajánlott beköltözés előtt teljes leltárt csinálni és hiba listát írni. Független tanúkkal stb.
2017. nov. 30. 11:52
3/25 A kérdező kommentje:
Viszont leltár nélkül nem pattoghat, ugye?
Felőlem lehet eljárás, ha ragaszkodik a szemétkedéséhez, én viszont ragaszkodom a pénzhez, mert sokról van szó, és ahhoz is ragaszkodom, hogy nem okoztunk kárt. Ha jól tudom, eljárás alatt lévő ingatlant kiadni se lehet, így csak magával szúrna ki. Jól tudom ezt?
2017. nov. 30. 11:55
4/25 A kérdező kommentje:
Az eljárás meg nem feltétlenül jelenti azt, hogy én szívok, mert az eljárás lényege az, hogy kiderítsék, kinek van igaza...
2017. nov. 30. 11:57
5/25 anonim válasza:
Mi van akkor ha így lenne, vagy úgy lenne?
Miért idegeskedsz előre?
Majd akkor menj át a hídon, ha odaértél!
A jövőre nézve pedig a hibákról beköltözéskor csinálj fotókat és írasd alá a bérbeadóval.
2017. nov. 30. 13:13
6/25 A kérdező kommentje:
Jó lenne nem tudatlanul és tehetetlenül ott állni, amikor kijelenti, hogy ha nem ismerjük el a hibákat, nem írja alá az átadást. Hiába van közjegyzői szerződésünk arról, hogy a kaució visszajár, ha nincsenek károk, mert arra nem tér ki, mi van akkor, ha nem tudom, ilyen esetben mi a teendő... Mindegy, ezek szerint más se tudja, mi van ilyenkor.
2017. nov. 30. 13:16
7/25 A kérdező kommentje:
Jaj, ezt nagyon félrefogalmaztam. :D Szóval hiába a szerződés, ha nem tér ki arra, ilyen-olyan esetben mi a további teendő... Írjak olyan átadásit, hogy szerinte károk vannak, mi viszont nem ismerjük el? És tovább...? Ki tesz igazságot?
2017. nov. 30. 13:18
8/25 anonim válasza:
Attól még, hogy lemaradt a szerződésről az a kitétel, hogy "Vitás esetekben a Ptk. vonatkozó rendelkezései a mérvadók" attól az még így van.
Magyarul, sajnos pereskedni kell!
Nagy valószínűséggel egy szétrohadt mosogatószekrényt, 100 éves csaptelepet, vagy 15 éves festést nem varrhat a ti 4 hetes ott tartózkodásotok kontójára.
2017. nov. 30. 13:25
9/25 A kérdező kommentje:
Jaj, istenem, remélem, nem akarja az ember tovább bonyolítani a dolgokat... Aztán még izguljak hónapokig, tényleg megvéd-e a törvény...
2017. nov. 30. 13:33
10/25 anonim válasza:
Ha nem adja vissza a kauciót, akkor
- írásban fel kell szólítani annak átadására.
- utána a közjegyzőt kérni fizetési meghagyás kibocsájtására
- ha azt 15 napon belül megfellebbezi, akkor jön a bíróság
- ha nem fellebbezi meg következik a végrehajtás, az összes kamattal és költséggel együtt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!