Csökkenni fognak e a bérleti díjak ezért, vagy az adócsökkenést benyelik a tulajdonosok? Az biztos, hogy fehéredni fog a piac, de ez vajon kihat a bérleti díjakra is?
Jelenleg ha egy tulaj kiad egy albérletet, akkor 1 millió forint éves bevétel felett jövedelemadót és EHOt!!! is kell fizetnie.
Pl kiadja 100 eFt-ért. Évente 1.200.000 Ft bevétel. Ebből kifizet 13,5% (15%-10%átalány)jövedelemadót negyedévente, plusz 14 % EHO-t. Marad neki 72.500 Ft/hó, ha kifizet mindent. Némelyik próbálja ráterhelni a bérlőkre, akik a felárat elutasítják. Ezért szerződéskötés kb. 90%-ban van, de adófizetés kb. csak 20%-ban.
Ezzel némelyik bérlő próbál a kiköltözéskor visszaélni, vagy ha elfogy a pénze, akkor esetleges NAV feljelentéssel próbálja zsarolni a bérbeadót.
A lényeg. Az EHO megszűnik jövőre!!! Az ingatlan kiadásnál már csak a jövedelemadót kell kifizetni. (Erre is két mód van, de ebbe nem menjünk bele).
A kérdés, hogy a 14% adó(EHO) csökkenés mennyivel fogja csökkenteni a kiadási árakat? 5-10%-al, vagy az összeset benyelik a bérbeadók. Vagy esetleg csak a NAV fog jobban járni, mert a bérbeadók zömében most már inkább befizetik, az adót, csak hogy ne zsarolhassák őket?
Szerintem inkább emelkedhet.
Nem egy ismerősöm épp azért nem emelt az utóbbi években, mert átlépte volna az 1M-s határt, és még kevesebb (vagy épp annyi) maradt volna, pedig magasabb bérleti összeg is reális lett volna.
Szerintem nem.
Többen fognak munkáltató által biztosított támogatást is kérni, másrészt amit az első írt.
Igen valószínűbb, hogy nem lesz csökkenés, bár reménykedni lehet. Csak a piac fog fehéredni és a kb. 20% helyett most már 50% fog adózni az ingatlan kiadások után.
Ez egy elég okos lépés a NAVtól. Sokkal többen és többet fognak adózni mint eddig. Növekedni fog a bevételük innen, fehéredni fog a piac, és ezért a lakás támogatások is jobban fognak érvényesülni.
egyrészt nem 1 millió bevétel, hanem 1 millió jövedelem fölött van EHO!! Tehát a költségek levonása után! Így ez mindjárt jóval kevesebb emberre vonatkozik ma is.
Aztán van az EHO-nak felső határa is, így az igazán nagyban üzletelő háziuraknak jóval kevesebb a végén a fizetendő, mint 14%. Már ha egyáltalán fizet valamit, mert aki pl. már a munkabére után megfizet évi 450.000 Ft eü járulékot, annak semmi EHO nincs most sem.
Szóval össz piaci szinten messze nincs 14% közteher csökkenés, szerintem 5% sincs.
"xswerdy nevű felhasználó válasza:
egyrészt nem 1 millió bevétel, hanem 1 millió jövedelem fölött van EHO!! Tehát a költségek levonása után! Így ez mindjárt jóval kevesebb emberre vonatkozik ma is. "
Ez így nem teljesen igaz. Többszörösen hibás. Sőt az általad említett eset az extrém/átlagtól sokban eltérő. Kétfajta adózás van és az emberek zöme az egyszerűbbet választja. Érteni sem kell hozzá és könyvelő sem kell.
Ezt: 15% 90%a,ami 13,5 %
kb. 530 bruttó, kb. 350 nettó felett éri el az EHO a maximum 450eFt/éves szintet. Ezt jelenleg a munkavállalók alig 10%-a keresi meg. Persze van aki igen.
Egy átlagos lakás kiadás Budapesten 90től fölfelé van és egy embernek általában maximum egy kiadó lakása van. Általában.
Extrém esetekben persze.
Olyan magas a fizetése, hogy már nincs külön EHO fizetési kötelezettsége.
Több lakása is van amik egy része után más nincs EHO.
A tényleges valóság persze az, hogy kb 80-%ban a tulajok nem adóznak utána, mert nem akarják megfizetni a 13,5+14 vagyis a 27,5% adót, nem akarnak könyvelőt fizetni az esetleges költség elszámolásokra, csak egy kiadó lakásuk van, nem keresnek nettó 400eFt felett, stb.
A 2-eshez kapcsolódva:
a munkáltatói támogatás azért sem működik sok esetben, mert ilyenkor a tulajnak hivatalosan (nem feketén) kellene kiadni a lakást, ami adózással jár.
E többletet nyilván ráterheli a bérlőre, tehát drágábban adja ki a lakást, vagyis mindenki rosszul jár.
Állambácsinak senki sem szeret fizetni a semmiért.
Ez már a rosszabbik felállás.
De látszik, hogy a kérdező azt szeretné hallani,hogy persze, a tulaj meg az állam meg mindenki nyelni fog, kivéve a bérlők, akik ismét 50 ezerért vehetnek majd ki 100m2 lakást a Deák téren :D
Mindezt 2017-ben:D
Kedves 9es.
Ahogy a kérdésben is kifelytettem, kérlek olvasd el mielött okoskodsz, 15% adócsökkentés mellett én 5-10 % bérleti díj csökkenést vártam volna.
Persze a többiek meggyőztek, hogy nem lesz. Nem a feléért sem mint, mint kioktatásodban leírtad. Legközelebb mielött reagálsz valamire kérlek olvasd el. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!