Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ki mit "ért" főbérlő alatt?

Ki mit "ért" főbérlő alatt?

Figyelt kérdés
Esetleg azt, amikor egy albérlő kiadja a lakást, vagy annak egy részét? Egyáltalán megteheti ezt?

2017. júl. 18. 07:53
 1/7 anonim ***** válasza:
95%
Ha a szerződés nem tiltja, megteheti. A magyar konyznyelben a tulajdonost értjük ez alatt. Itthon viszonylag ritka a tulajdonos-főbérlő-albérlő kapcsolat..
2017. júl. 18. 07:59
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Még az '50-es évekből maradt meg az emberek fejében a "főbérlő" szó. Akkoriban sok volt a bérelt tanácsi - mai szóval önkormányzati - lakás, amibe a bérlők vehettek fel albérlőket. Így lett a főbérlő-albérlő kapcsolat.

Manapság a bérbeadó-bérlő a helyes szerintem, de ez is olyan mint a többi beragadt szó: nagyanyám még az OTI-ba járt amikor már SzTK-nak nevezték, anyám meg még mindig az Sztk-t emlegeti ha orvoshoz megy.

2017. júl. 18. 08:23
 3/7 A kérdező kommentje:
Ha a szerződésben külön nem térnek ki rá, akkor megteheti, hogy kiadja az ingatlant? Ezt nem gondoltam volna.
2017. júl. 18. 08:23
 4/7 anonim ***** válasza:
75%
A legtöbb szerződésben azért benne van hogy az albérlő az ingatlant tovább nem értékesítheti. Azért az nyilván necces hogy te kiveszel egy lakást havi 100ért és kiadod másnak havi 120ért. Viszont ha mondjuk csak egy szobát adsz ki, azt szerintem el lehet mismásolni, hogy rokon, barát, ismerős jött. Nekem eddig minden albérletem így volt gyakorlatilag kivéve az aktuálisat. Kivettünk egy nagyobb lakást, a plussz szobába meg kerestünk valakit. Volt hogy imserős jött, volt hogy meghirdettük facebookon és úgy találtunk lakótársat.
2017. júl. 18. 12:23
 5/7 kovpet ***** válasza:
100%

"albérlő kiadja a lakást"

Nem :)

A bérlő adja ki, így lesz belőle főbérlő. Aki tőle kiveszi, az meg albérlő. Én nem hallottam még ilyenről, csak régi filmben láttam, szerintem ez nagyon nem jellemző.

Bérbeadó és bérlő a jellemző, de nagyon sokan hívják a bérlőt albérlőnek. Így maradt, szerintem nem is nagyon fog megváltozni. De ez nem baj, mert alig van másmilyen, tehát nem zavar össze senkit.

2017. júl. 18. 12:33
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ment mindenkinek a zöld pacsi!
2017. júl. 18. 12:39
 7/7 xswerdy ***** válasza:
Olyankor szokott pl. lenni, ha diákok többen laknak egy lakásban, hogy egy kiveszi, és keres maga mellé a többi szobába embereket, de ők már nem a tulajjal szerződnek, hanem vele. Ilyenkor aki a tulajtól bérel, az valóban főbérlő, a többiek albérlők.
2017. júl. 24. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!