Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mi az, hogy fix rezsi? Nem...

Mi az, hogy fix rezsi? Nem átverés?

Figyelt kérdés
Sok albérleti hirdetésben az szerepel, hogy a rezsi fix minden hónapban. De ez nem pofátlanság? Hiszen olyan nincs valójában. Ez nem szabálytalan? Nem ezzel is lehúzzák a bérlőt?
2015. dec. 30. 22:29
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Ha átverésnek érzed, ne vedd ki a lakást.
2015. dec. 30. 23:05
 2/10 A kérdező kommentje:
Nem sikerült a kérdésre válaszolnod, szívem.
2015. dec. 31. 00:04
 3/10 anonim ***** válasza:
69%

Szinte biztos, h. fix rezsit nem önálló bérleményre, hanem több bérlő esetén alkalmaznak.

Például..:

1. Ha a tulajdonos "főbérlő" is ott lakik és csak egy szobát, házrészt ad ki,

nem lehetséges külön mérni a fogyasztást, akkor megbecsül egy "nem pofátlanul" magas összeget, amennyivel a lakója kb. növeli a kiadásokat és ezt "fix rezsiként" elkéri.

(Távfűtött lakás esetén, mivel nem lehet teljesen kikapcsolni a radiátorokat ezért a tulajdonosnak akkor is szinte azonos díjat kell fizetni, ha van albérlője, ha nincs....

Ezt is lehet jóindulatúan úgy kezelni, hogy nem számol fel fűtési költséget a lakójának.

2. Ha egy ingatlan több bérlőnek van kiadva, akkor is gyakori a fix rezsi, mert a lakók között állandó vérre menő vita lenne az egymás közötti elosztásban.

Ha új lakó költözik a társbérletbe, akkor ő fix rezsivel szerződik, ezt ismerve, elfogadva társul a közösséghez.

Így utólag nem tagadhatja meg a rezsi fizetését arra hivatkozva, h. lakótársaihoz képest ő csak elenyésző mértékben fogyaszt, mivel előre vállalta mennyit fog fizetni.

Természetesen tehetnek különbséget a lakók a fogyasztás felosztásában, próbálhatnak igazságosak lenni, de ehhez is

kell egy iránymutató fix összeg, ami támpontot ad.

3. Ha pl. 3-4 főnek terveznek kiadni egy többszobás lakást, akkor korrekt esetben nem a lakók dolga társbérlőket találni, ezt intézze a tulajdonos.

Amíg nincs kiadva az összes hely

irreálisan magas rezsi jönne ki egy személyre. (Átalányban fizetett fűtés, fix közös költség, biztosítás stb. miatt, amit nem mindegy hány lakó között oszlik meg.)

Ilyen esetben is véd a fix rezsi, ha egy embernek nem kell az üresen állók az egész lakás részét is fizetni.

Vagyis nem mindig lehúzás a fix rezsi...

(Úgy korrekt, ha a tulajdonos a normál mértékű

túlfogyasztást nem próbálja rögtön a lakóira terhelni, hiszen neki bőven van haszna a lakbérből.

Illetve pl.: féléves elszámolást tartva vissza is téríthet a fix összegekből, ha kevesebb volt a tényleges rezsi.)

2015. dec. 31. 00:19
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2015. dec. 31. 00:51
 5/10 anonim ***** válasza:
71%

Fix rezsi szabálytalan, mert az elfogyasztott vizet, gázt, áramot stb. mért mennyiség alapján kell fizetni. Ha több bérlő van, akkor a mért fogyasztást kell elosztani valamilyen módszerrel. De olyan nincs, hogy hasra bemondott összeget kelljen fizetni.

A fix rezsi az nyilván úgy van megállapítva, hogy a tulajdonos járjon jól, te meg rosszul. Ha meg orrán-száján pocsékolod a vizet, gázt, áramot, akkor utólag majd jól megemeli a fix rezsit. Egyértelműen lehúzás, nem szabad belemenni.

2016. jan. 1. 17:16
 6/10 anonim ***** válasza:

Megeshet, hogy olyan szerződése van a szolgáltatókkal, hogy fix általányt fizet. Évente egyszer olvassák le az órákat, az esetleges különbözetet csekken fizetteti meg a szolgáltató, a túlfizetést pedig vagy levonja az azután következő számlákból vagy visszautalja.

Mi most vettünk lakást, mindenhol általányos szerződést kötöttünk.

Albérlőre nézve annyi hátránya lehet, hogy az esetleges túlfizetést nem kapja vissza, mert a tulajt fogják ezügybn keresni.

2016. jan. 1. 21:02
 7/10 anonim ***** válasza:
90%
Én ismerek valakit, aki fix rezsivel adja ki a lakását, egy külföldi kollégája a bérlő, neki így megéri, és nem kell foglalkozni a mérőkkel folyton. Nem vágja át amúgy, reális rezsit kér. A mi bérlőnk az átalányos számkákat fizeti, mert (szerencsére) nem akar havonta leolvasgatni, beköltözéskor rögzítettük az állásokat, mikor majd kiköltözik elszámolunk az óraállások alapján. Mi itthon is mindent átalánnyal fizetünk, gyűlölném havonta jelentgetni.
2016. jan. 1. 22:11
 8/10 anonim ***** válasza:
88%
Te döntöd el,hogy megfelel-E NEKED AZ ADOTT összeg.A fix rezsi egyébként a bérbeadó kárára is elsülhet rosszul.Ebben semmi lehúzás nincs.
2016. jan. 2. 22:15
 9/10 anonim ***** válasza:
57%

Én laktam fix rezsis helyen és őszintén szólva szerettem! Mindig tudtam, hogy mennyivel kell számolnom, nem ért meglepetés. Melegebb időszakokban 8-10 ezreket kellet volna fizettünk, viszont télen a számlák alapján (megmutatták őket), volt hogy 35-40-et kellett volna. Ehhez képest fizettünk inkább minden hónapban 20 ezret és le volt róla a gond. Én nem számolgattam, hogy ki jár jól néhány ezer forinttal és a tulaj sem. Ebben egyeztünk meg, ezt írtuk alá szerződésben, kész. Sokkal jobban szerettem azt a rendszert, mint a mostanit, ahol szintén van hogy 20 ezret fizetünk, van hogy 50-et. Egyik hónapban vigyorgok, hogy csak ennyi, a másikban meg behasalok az asztal alá. :)

Neked kell eldöntened, hogy ez így számodra megfelel-e és képes vagy-e együtt élni vele számolgatás nélkül, vagy sem. Az én régi tulajom segítő szándékkal akarta a fix rezsit, mert fiatalok voltunk és "csórók" nem azért hogy jól járjon... :)

2016. jan. 3. 14:40
 10/10 anonim ***** válasza:
Mi előző helyen havi fix 35 rezsit fizettünk, és ez sokkal jobb volt. Egy garzon volt és a fűtés a tulajnak is fix vokt a tarsashaz fele telen nyaron akarmennyit fűtöttünk, viz villany kozos ktg stb sacc per kb ugyanennyi lett volna. A tulaj nem akart havonta fillerskedni a szamlakkal es nekünk is kiszámíthatóbb volt. Full melegfe fűtöttünk. Itt meg az uj helyen most is vacogok hogy ne legyen sok a fűtés számla mert nem lehet előre tudni mennyi lesz.sztem a legjobb a fix rezsi visszasírjuk :-(
2016. jan. 5. 13:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!