Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ha valaki új albérletbe...

Ha valaki új albérletbe költözik, akkor miket érdemes ellenőrizni? Miket kérdezzen stb?

Figyelt kérdés
2015. febr. 20. 11:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Konnektorokat probald ki! Nekem volt, hogy a koltozes napjan derult ki, hogy a lakasban levo kb. 10 konnektorbol 1 mukodik, csak a tulaj "elfelejtett" szoli...nezd meg, hogy nem huzatosak e az ablakok, hogy mennyire biztonsagos a bejarati ajto(a fent emlitett helyen uvegajto nyilt a korfolyosora, nem valami jo), ha a folyosora nez a lakas, nezd meg, hanyadik lakas, mert marha idegesito lehet, ahogy elmaszkalnak az ablakod elott. Szomszedok, muszaki cikkek allpota(ne csak az egyik fele mukodjon a tuzhelynek, ne kabeles net legyen stb),az agyra fekudj ra(a mienkbol elesen alltak ki a rugok). Ennyi jutott eszembe, ezekkel voltak gondjaim. :)
2015. febr. 20. 12:22
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Fűtő testek működnek-e rendesen: radiátor, konvektor, egyedi kazán, víz-szennyvíz mosogatónál, fürdőszobában, valahol csöpög-e, WC-lehúzás után, villany-kapcsolók, égnek-e, vagy valami gond van.

És persze, hogy a lakásban fel kell írni a mérő-óra állást, hol tart, attól kezdve, hogy beköltöztök. Az esetleges tartozást rajta fizesse a tulaj, vagy az előző bérlő.

2015. febr. 20. 14:45
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Először is milyen környék, mik a közlekedési lehetőségek, busz, parkolás stb, bolt hol van.

Milyen állapotú a ház, a többi lakó milyen (hétvégén vagy késő délután vannak otthon legtöbbször, ha zajosak, ilyenkor derül ki).

Mennyire biztonságos a bejárati ajtó.

Mennyire szigeteltek a nyílászárók, milyenek a falak (festés, penész, beázás), milyen a padló.

Merre néz a hálószoba ablaka, mennyire zajos éjjel, egyáltalán milyen tájolású a lakás (sokat segít fűtés szempontból a keleti, hőségben viszont a nyugati kibírhatatlan a panelben).

Milyen az ágy, elég nagy-e és kényelmes.

Milyen állapotú a bútor, esetlen mi az ami nem lesz ott mikor beköltözöl (tv, mikró, konyhafelszerelés stb)

Milyen a fürdő, van-e rendesen forró víz, milyen a nyomás, nem csöpög/szivárog-e a víz. Van-e szellőzés a fürdőben.

Milyen a konyha, nincs-e csótány, egér vagy erre utaló jel, Tiszta-e a hűtő, sütő, mennyire régiek.

Milyen tipusú a fűtés, mennyire korszerű. Villanyvezetékek állapota (régi lakás=régi vezeték). Kérhetsz esetleg korábbi rezsi számlát, hogy lásd mire számíts.

Nézz szét, nem várható-e építkezés a környéken (egyszer alattunk átépítették az üzletet, fél évig hallgattam hogy fúrnak hajnaltól, mert nem volt pénzem felmondani a szerződést).

Mindent foglaljatok szerződésbe, hogy a tulaj nem tud rejtett hibáról, illetve őt terheli a javítási költség a természetes használódásból következő hibák esetén. Óraállást, közös költséget, mindent jegyezzetek fel.

2015. febr. 20. 16:13
 4/8 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen! Ti irtatok lelta rt, amikor bekoltoztetek? Legalabb az alapveto butorokat lejegyezni.
2015. febr. 21. 08:34
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem írtam leltárt, eddig egyszer volt "probléma". Kiköltözés után üzengetett a főbérlő, hogy hol a varrógép, ez a folt mióta van a falon stb. Holott tudta nagyon jól, hogy semmilyen varrógép nem volt ott (nekem volt sajátom amit ottlakásom idején vásároltam, ha erről ő tudomást szerzett, akkor engedély nélkül jött a lakásomba míg én nem voltam otthon). Arra viszont egy szót sem szólt, hogy ott hagytam extra poharat meg bögrét.

A folt javított festés volt a konyhában ami még a régi hirdetési fotón is látszott. Csak egyszerűen kifogást keresett, hogy ne kelljen visszaadni a kauciót, amire jó 2 hónapot kellett várnom.

Ha biztosra akarsz menni, akkor írj leltárt és csatold a szerződéshez. Ugyanezt az esztétikai hibákról is megteheted (pöttyök a falon, folt a szőnyegen) de ezeket nehéz azonnal kiszúrni, csak hetek után tűnik fel.

2015. febr. 21. 12:41
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Leltárt szerintem felesleges, egy eltűnt mikró bárkinek feltűnik, a balhézós tulajok meg tuti azzal fognak keresni hogy 1 függönykarikával kevesebb van.

Esetleg fotódokumentálást érdemes csinálni, végigfotózni a szobát, falakat, hibákat, minél több mindent. Voltam olyan szobában ahol valószínű esőnél nyitott ablaknál befolyt a víz, megsárgult a tapéta még az előző lakóknál, vagy falon voltak kisebb nagyobb sérülések. De egy ismerősömnek például pont ilyeneket akart behajtani a tulaj, és nem akarta visszaadni a kauciót, mert "telefúrták a falat"...és valóban volt vagy 20 tipli a falban, csak nem ők hanem a tulaj nyomta még korábban bele, bezzeg beköltözésnél nem engedte hogy polcot fúrjanak fel...

Ajtókat tényleg érdemes megnézni, nekünk volt amiben a kulcs szorult, vagy tönkre volt menve a zár, nem jó kizáródni a lakásból. Egy feltört ajtónál meg megint megy a balhé hogy ki fizesse, mert senki nem akarja. De érdekes sztori, hogy nekem idős nyanya azért nem akart lakást kiadni mert "hirtelen rántottam fel az ajtókat, fél hogy leszakad, meg úgy becsaptam hogy megijedt..."...na mondom no komment. De volt már bezárhatatlan wc és fürdő ajtó is, engem pl zavar hogy egy alapból kis lyuk fürdőben még a seggem is látják a lakótársak.

Zajosság is kényes kérdés. Ahol lakom ott a szomszédban egy csecsemő van, és egész délután bőg, bár szerencsésnek mondhatom magam, mert este 10 és reggel 8 között mindig alszik :D De a fiatal bulizós, vagy öreg tv bömböltetős szomszéd sem az igazi.

Későbbi dolog, hogy a rezsiről kérj mindig számla másolatot, vagy scanneljék be és emailben legyen meg, és ha kp-ban fizetsz, írjatok róla mindig papírt, minimum annyit hogy átvettem x összeget és aláírás.

További dolog, hogy ha már ott is laksz, a hibákról, általad okozott károkról, egyéb károkról érdemes minél hamarabb értesíteni a tulajt. Egyrészt akkor nem a végén balhézik a kaucióval, másrészt folyamatos kommunikációval elsimíthatóbbak ezek a dolgok. Vagy pl nekem lakótársam a tűzhely gombjait olvasztotta meg a sütővel, utána is hamarabb költözött el, a tulaj meg rajtam kérte számon a dolgot. Ami kellemetlen nekem is meg a tulajnak is.

Tájolást is érdemes nézni, nekem déli a szobám, a fürdő meg északi, ott télen mindig baromi hideg van, nyáron meg reggeltől estig besüt a nap és meg lehet halni ha nem megy a légkondi...ami ugye megint plusz rezsi.

2015. febr. 21. 21:58
 7/8 anonim ***** válasza:
89%

Ja és szerintem maga a tulaj személye sem mellékes.

A jelenlegi tulajt ismerem, mellettem lakik, velem egy korú és kb baráti szinten vagyunk, bármi van a lakással megbeszéljük, felajánlotta hogy ha bútorok, kisebb nagyobb dolgok kellenek azt megveszi.

De volt a már fentebb említett "nyanya" aki jött az ajtókkal, aztán jött azzal hogy "vendégfogadás maximum heti 2x" nem mintha neki ebbe bármi beleszólása kellene hogy legyen, de vannak ilyen hülyék. Na meg az olyan sem egyszerű eset, akinek nincs munkája, és belőled akar megélni, aztán ha 1 napot késel a fizetéssel már fenyeget, vagy feléli a kauciód, aztán úgy kell balhézni hogy egyáltalán összekaparja a pénzt ami visszajár neked kiköltözésnél...bezzeg beköltözéshez 3 havit elkér...

Vagy azok is gyanúsak, akik nagyon tukmálják a lakást. Volt olyan, haverommal elmentünk, ő azonnal beindult hogy na de jó lakás, hú de jó lesz, a tulaj ki is használta adta alá a lovat. Én meg néztem hogy hát ez a lakás még félkész, a fürdő nem volt kész, az ablakok régiek, a fűtést nem lehet szabályozni mert még a tekerőt is leszedték. Ráadásul nem is a mi lakásunkat mutatták meg hanem egy szinttel fentebbit mert "hát azt épp újítjuk, de pont ilyen"...na mondom ilyet nem játszunk.

Meg az is megesett hogy "véletlenül" pont jött egy másik érdeklődő csak hogy a vevő elmondhassa hogy "de most rögtön vegyék ki, mert ha nem akkor ők elviszik"...Nekem ez a halálom. Mikor a tulaj elkezdi a "veddkiveddkiveddki" dumát. Meg hogy nagyon sok az érdeklődő, gyorsan kell dönteni, hát olyankor megmondom hogy leszarom, adja ki akkor másnak.

2015. febr. 21. 22:17
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! Aláírtuk a szerződést. Eddig minden nagyon korrekt, remélem, később is ezt tudom majd mondani. Köszi mindenkinek:)
2015. febr. 23. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!