Albérletnél van ilyen?
Pár év múlva lehet albérletbe fogok költözni, és egy olyan félelem merült fel benne, hogy: Gondolom odaadja a lakáshoz a kulcsokat, de mi a garancia arra, hogy neki nem maradt pót kulcsa, és amikor én nem vagyok otthon bejön és elviszi pár értékes cuccomat, akkor utána azt hogy bizonyítom rá? sehogy, mondhatja hogy elhagytam
kérhetem, hogy csináltatok az ajtóra én egy zárat?
A másik dolog, hogy neked a laptopod forog kockán, de neki meg a lakása. Merthogy nyugodt lehetsz, egy lakásban igazán nem kunszt pár százezres kárt csinálni. Mondjuk véletlenül megbillent a tévé, avagy "szekrénysor? miféle szekrénysor?" Vagy csak szimplán elvágódik a plomba a vízórán...
Szóval ne parázz. Kismillió buktatója lehet egy albérlet kivételének, de erre pont gyakorlatilag nulla az esély.
HA az egész lakást kizárólagos használatra bérled, tehát a bérbeadóval vagy mással NEM megosztva, akkor igen, cserélhetsz zárat, mindenféle engedély nélkül. Ha a bérleti szerződésben ezzel ellentétes kikötés van, az jogilag érvénytelen.
Az igazán komoly bérbeadó a bérlőnek jelzi is, hogy cseréljen zárat. Hiszen az nem garantálható, hogy mondjuk az előző lakó nem másoltatott kulcsot. A későbbi vitákat úgy lehet a leginkább elkerülni, ha a lakó zárat cserél(tet).
Kulcsot a bérlő annak ad, akinek jónak látja, pl. arra az esetre, ha hosszabb időre elutazik. Ez lehet a tulajdonos, egy ismerős szomszéd vagy családtag, barát is. Ebbe a tulajdonosnak nincs beleszólása.
Vészhelyzet esetén (pl. csőtörés) az értékek mentése céljából BÁRKI (a tulajdonos is) feltörheti a zárat anélkül, hogy büntethetővé válna. Ez jogilag az úgynevezett végszükség esete. Egyéb esetben sem a tulajdonos, sem más nem mehet be a msának kiadott lakásba.
Utolsó jól írja!!
Nem is értem az első ezt hogy találta ki:
"Ellenkező esetben ha vész esetén őt riasztják és nem tud bejutni, a pluszköltségeket úgy rád terhelheti, mint a pinty."
Vész esetén őt riasztják?? Nem engem, aki ott lakok? Ha más nem, akkor őt riasztják ő meg szól nekem, nem? Életszerűtlen amit mondasz tehát. De ha arra gondolsz, hogy én nem vagyok elérhető bérlőként, akkor ennyi erővel az is lehetne, hogy saját lakása kapcsán a tulajdonos nem elérhető. Szóval ez úgy hülyeség ahogy van. Én pl. simán lecseréltem a zárakat, még csak engedélyt se kértem rá. Leginkább amúgy tényleg azért, mert tudom, hogy többen laktak már itt, és bennük nem bízom, nem a tulajjal van gond.
Szóval kérdező: szerintem ne kérd. cseréld le oszt kész. Ott laksz, mi köze hozzá? Legalábbis amíg rendesen fizeted az albérletet és azért engedélyezed néha, hogy bejöjjön ellenőrizni, hogy minden rendben. (Ez nem hülyeség, mert azért páran megszívták már ilyennel, hogy kiadták lakást, házat, nem ellenőrizték és vadkendert termeltek, többmilliós villanyszámlával...)
off...
amúgy merre lehet könnyen normális, olcsó albérletet találni Budapesten? Tök megbízható vagyok, de tényleg és ezt tudom is bizonyítani, ha kell. A mostani albérletünket utáljuk már. :\ off...
Utolsónak: hogyan bizonyítod hogy megbízható vagy?
Én a főbérlő oldalon állok. Az én szempontomból még jó, hogy van kulcsom, mert volt hogy csőtörés volt az albiban, a lakóm meg külföldön volt. Mi így minden egyéb nélkül elrendeztük a javítást, persze hogy nem bántottuk a cuccát. Igazából azért kértük eddig meg minden lakónkat, hogy ne cseréljen zárat, mert egyrészt a fenti példa máskor is előjöhet, másrészt azért mi is félünk, hogy egyszer ráfutunk egy nem fizető idiótára. Amire a bíróság meg kiteszi, addigra olyan tartozást tud felhalmozni, hogy csak na. Amikor albérletet keresel, ne csak a lakást nézd meg, hanem a főbérlőt is. Esetleg menjen veled egy barátod, több szem többet lát. Ha normális a főbérlő, akkor nem megy be, pláne nem lop el semmit.
"másrészt azért mi is félünk, hogy egyszer ráfutunk egy nem fizető idiótára."
Na és ezen a problémán úgy mégis mennyit segít ha van kulcsod a lakáshoz? Önbíráskodás, magánlaksértés és egyéb törvénytelen dolgok nélkül persze!! Arról nem is beszélve, hogy aki tényleg ilyen az úgyis le fogja cserélni, bármit is kérsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!