Tudtok abban segíteni hogy milyen törvények vonatkoznak arra, hogy a tulaj MILYEN MÓDON és milyen gyakorisággal látogathatja a bérlőt?
Konkrét törvényi hivatkozást nem tudok mondani, de azzal, amit csinál, magánlaksértést követ el, ha ő kulccsal bemegy hozzád, ráadásul egyeztetés nélkül, jogod van rendőrséget hívni és feljelenteni.
Havonta egyszer látogathat meg, előre egyeztetett időpontban és csak te nyithatsz ajtót.
Jogod van zárat cserélni, a magántulajdonod és otthonod védelme érdekében, hiszen akár a főbérlő is kirabolhat.
Viszont minden ilyesmit szerződésben kellett volna rögzíteni. Most minden ilyen lépésed feszültséget fog kelteni, további veszekedéshez vezet, ez pedig tulaj-bérlő esetében nem tartható állapot. Valószínűleg az egyetlen megoldás az lesz, hogy elköltözöl.
" Azért had menjen már be a saját tulajdon lakásába."
NEM!!! Hülyeséget ne hangoztass.
Nem kötelező kiadni, de ha kiadja akkor vannak kötelezettségek. Cserébe kap bérleti díjat. Persze, hogy joga van időnként ellenőrizni, de ezt előre meg kell beszélni és nem napi szinten akkor se!! (amúgy haszon élvezetről hallottál már? Csak mert akkor még annyi joga sincs a tulajdonosnak, mint egy bérlővel szemben! Szóval elég gyenge érv amit mondtál)
Kérdező: én nem is értelek hogy hagyhatod ezt?? Azonnal cserélj zárat. Már beköltözés után rögtön kellett volna. Én egyből cseréltem, pedig tényleg tök rendes a tulaj, na de fene tudja kik laktak már itt és azoknak milyen kulcsa van ide?!
"a tulajnak pedig jogod, sőt köteleséged kulcsot adni a zárcsere után! Jól néznénk ki, ha kizárnád a SAJÁT lakásából!"
Ne beszélj már ennyi hülyeséget! Mondtam példának a haszonélvezetet is: te vagy a tulajdonos de amíg a haszonélvező meg nem hal (vagy egyéb módon el nem veszti a jogát) addig te be se léphetsz a lakásba. Se ellenőrizni, se kulcsod nem lesz, se semmi! Akár több évtizeden át!
Tehát az, hogy egy ingatlannak te vagy a tulajdonosa még nem jelenti azt, hogy kell legyen kulcsod oda. Albérlet esetén persze be kell engedi a tulajdonost: havi egyszer, előre megbeszélt időpontban! Ez tökéletesen elég arra, hogy leellenőrizze nem verték-e még szét a lakást, hogy áll a villanyóra stb. stb. DE ekkor sem a saját kulcsával megy (nem is kell, hogy legyen neki) hanem az albérlő nyit ajtót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!