Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Mire használható a kaució?

Mire használható a kaució?

Figyelt kérdés
Utolsó hónapomat töltöm az ingatlanban mint albérlő (következő hónaptól már a tulajdonosa vagyok) és nem kívánnék erre a hónapra fizetni. Megkértem a főbérlőt, vonja le a kaucióból. Ő ezt nem hajlandó megtenni, mondván, a kaució nem erre van és nekem igen is ki kell azt fizetnem. Az egész dolog nonszensz és nevetséges, de találok valamiféle jogi írást ezzel kapcsolatban, amit az orra elé lehet dörgölni?

2013. jan. 20. 11:57
1 2
 11/19 kiad-lak ***** válasza:
100%

3/10 totál zöldség!

Ne keverjük már össze a kauciót a foglalóval, a foglalót a vételár előleggel!

Itt két ügyletről van szó, egy bérlésről és egy adás-vételről. Akkor lehetne igazán okosat mondani, ha látná az ember a szerződéseket.

Amit szeretnél, az nem fog menni, ha elzárkózik a bérbeadód. Ki kell fizetned az utolsó havi díjat neki.

Neked viszont visszajár a kaució. Mivel az embered valószínűleg nem letétben őrizgeti a kauciódat, hanem nyomban elköltötte, másképp is visszakaphatod.

Mivel te vagy az ő vevője, annyival kevesebbet fizetsz neki ki az ingatlan megvásárlásakor.

Lehetne ezt rugalmasan is kezelni, de ha nem megy, akkor sincs gond.

2013. jan. 21. 09:41
 12/19 anonim ***** válasza:

Végre egy korrekt válasz. (előtte tényleg sok sületlenség volt az előlegről, meg a foglalóról...) Ha nem adja vissza és már kifizetted a lakást, akkor nehéz helyzetben vagy. De az utolsó havi díjat fizetned kell. Mert így törvényes. És csak akkor várhatod el a törvény védelmét, ha magad is betartod azt.

Főleg akkor lehetsz nehéz helyzetben, ha a kaucióról nincs papír. De akkor sincs veszve minden: feltehetőleg ő nem is nagyon adózott utána.

Ha kemény akarsz lenni vesd fel neki: Ha nem adja vissza a pénzedet, akkor mit fog ehhez szólni a NAV. Tuti, hogy visszaadja a pénzt. Ez a megoldás egyszerűbb, mint a bírósági eljárás. :-)

2013. jan. 21. 10:42
 13/19 anonim ***** válasza:
A félreértések elkerülésére: a kaució után nem kell adózni, csak a beszedett bérleti díj után.
2013. jan. 21. 10:44
 14/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat. Okosabb lettem és értem, amit mondotok, és felfogtam a jogi hátterét is, csak nem biztos, hogy egyet is értek vele. Ebben a helyzetben legalábbis.

Az albérletről van szerződés, abban le van írva, hogy kauciót is átvettek tőlem. Minden teljesen korrektül meg van írva.

A házról adás-vételim van, az ügyvédnek megy a ház vételára és a továbbiakban ő intézi velük a dolgokat (ki kell fizetni a bankot, tartozásaik vannak, stb).

Félek attól, hogy a kauciót sosem fogom viszontlátni. Lehet, hogy puffoghatnék a NAV-val, de szerintem ezek annyira hülyék, hogy pereskedést is akarnak majd, ami azért valljuk be, eléggé gyötrő, hosszadalmas procedúra...

Én ezért gondoltam, hogy lelakom a pénzemet, mert ennél egyszerűbb, kézenfekvőbb módja jelen esetben nincs számomra.

Ja, egyébként a tulajdoni lapon az én nevem szerepel! Szóval úgy gondolom, sok görénységet megtehettem volna már, de tartom magam annyira korrektnek, hogy ne így rendezzem a dolgaimat. Mindig tisztességes voltam velük, volt, hogy előre adtam oda a bérleti díjat és a rezsit is, soha egy rossz szavam nem volt, velük ellentétben. Úgy érzem, ez most beleférhetne az ő részükről... Tudom, tudom, az érzés más, mint egy papír! :(

2013. jan. 21. 13:25
 15/19 anonim ***** válasza:
Ja, már át van írva a ház? Akkor aligha tud neked a bérbeadód keresztbetenni. Beszélj az ügyvédeddel, mert valószínű, hogy kockázat nélkül visszatarthatod a lakbért.
2013. jan. 21. 20:32
 16/19 anonim ***** válasza:
0%

Kaució nem jár vissza.

Nálunk Májusban mennek el az egyetemisták de Júniusban jön meg a májusi számlájuk így valamiből ki kell fizetnem a számlájukat ha Ők már haza utaztak.

2013. jan. 23. 08:08
 17/19 anonim ***** válasza:
Hogyne járna vissza a kaució. A szerződés megszűnése és az összes rezsiköltség elszámolása után vissza kell azt fizetni, kamatostul.
2013. jan. 23. 12:46
 18/19 anonim ***** válasza:
DE nem marad a kaucióból semmi hisz majdcsak annyi a havi rezsije a lakásnak.Így nem jár vissza mert az Őket terheli mai utólag jön számla és abból tudom kifizetni a számlákat ha Ők már elmentek a kaucióból.
2013. jan. 23. 13:21
 19/19 anonim ***** válasza:
Ha már neveden van a ház, és tartasz attól, hogy nem kapod vissza a kauciót, akkor lakd le. Pereljenek ők. Úgysem fog perbe téged, mert kár nem érte. (persze, ha tényleg nincs semmi tartozásod.)
2013. jan. 24. 11:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!