Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A bérlőket be kell jelentenem...

A bérlőket be kell jelentenem állandó lakcímen?

Figyelt kérdés
A bérlőim kérik, hogy állandó lakcímre jelentsem be őket, mert a vállalkozásuk miatt szükségük lenne rá. Elolvastam sok oldalt, ahol olyanokat láttam, hogy igazából nem tudnak ezzel visszaélni, de voltak akik azt írták, hogy igen. Ha valaki tud ilyet, akkor kérem részletezze, mert mindenki csak annyit mond, hogy nem szabad állandóra bejelenteni, mert akkor visszaélhetnek a lakásommal, vagy nehéz lesz kitenni őket ha egyszer úgy hozná az élet... De miért?

febr. 19. 11:04
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
#10 megszoktam, hogy ezért lepontoznak. Az igazmondót sehol nem szeretik. A zavarosban halászó bérbeadóknak érdeke, hogy a bérlők téveszméi fennmaradjanak. Egészen elképesztő, amikor "szakértők" írnak komolynak kinéző helyeken az állandó lakcím hátrányáról és megtiltásának szükségéről, ami jogilag nonszensz.
tegnapelőtt 15:00
 12/17 anonim válasza:

7. "Nem tudod más helyett senkinek a címét bejelenteni, mert mindenki saját maga jelenti be a lakcímét."

De akkor ilyen alapon én bejelentem magam a te lakásodba? Ez nem úgy ment régen, hogy a tulajdonos hozzájárulása szükséges?

tegnapelőtt 15:15
 13/17 anonim ***** válasza:

#12 elég a bérleti szerződés is, ha aláírja két tanú.

Az, hogy a tulajdonosnak alá kell írnia az ingatlanában lakó bérlő lakcímbejelentőjét, nem azt jelenti, hogy jogában áll megtagadni. Hanem azt, hogy alá KELL írnia, kötelező.

tegnapelőtt 15:39
 14/17 anonim ***** válasza:

Nem alá kell írnia, hanem, hogyha a bérlő birtokon belülre került, egy szabályos bérleti szerződés által, akkor magát jelentheti be.

Az okmányirodai gyakorlat sokszor az, hogy csak a tulajdonos által aláírt lakcímbejelentőre hajlandóak beírni a címet.

Ez eléggé szürke zóna, a jógszabály és a gyakorlat nem feltétlenül van fedésben, de nem véletlenül alakult ez így.

Másrészt, létezik kényszer kijelentés, kétszer 30 nap átfutással.

Egyszer lekérik, hogy kik vannak oda bejelentve. Aztán pedig ez alapján törlik őket, ha nyilatkozol, hogy nem ismered az adott személyeket, és nem laknak az ingatlanodban.

El tudom képzelni, hogyha mondjuk jóban vagy az okmányirodás nénivel, akkor mindez 20 perc alatt is végbe tud menni, mivel nekik nettó 5 perc munka.

A közjegyzői szerződés sem véd meg sokmindentől.

Életszerű, a jóhiszemű tulajdonosok és a jóhiszemű bérlők jogait védő jogszabályok védenének, de azok a kanyarban sincsenek.

Addig maradnak a farkas törvények, trükközések, azon agyalások, hogy milyen papírozás milyen visszaélésre ad lehetőséget, és emiatt mondják azt, hogy ami nincs lepapírozva, arra nem lehet hívatkozni, és így nem tudnak vele neked gondot okozni.

tegnapelőtt 22:34
 15/17 anonim ***** válasza:
53%

Amelyik tulajdonos szívatja a bérlőt a lakcímbejelentéssel, az tkp. kikeresi magának azokat a kétes egzisztenciájú ügyfeleket, akiknek így is megfelel.

Komoly bérlő nem megy bele ilyesmibe.

Ha az okmányiroda nem hajlandó a jogszabálynak megfelelő módon, két tanúval aláíratott bérleti szerződés bemutatására bejegyezni az állandó vagy ideiglenes lakcímet, akkor az elutasítást írásba kell kérni. Erre általában jobb belátásra térnek, mert a szájuk ugyan nagy, de írásba már nem szívesen adják a csicskáztatást.

tegnap 09:24
 16/17 anonim válasza:
50%

15.

Úgy látom, erősen tulajdonos-gyűlölő vagy, szívesebben kiállsz a szélhámos albérlők jogai mellett.

Pedig szerintem pont az albérlők tudnak kártékonyabbak lenni, más életének munkáját tönkretenni, kihasználni.

A tulajdonosak érdekeit sokkal hatékonyabban védő jogszabályokra lenne szükség!

Az albérlő kereshet másik helyet, nem jó neki valami, de egy tönkretett tulajdonos pénzét senki nem adja vissza. Még neki kell szenvedni más miatt, aki nem akar kiköltözni.

Ez egyszerűen aljasság, hogy ilyet meg lehet tenni.

tegnap 09:51
 17/17 anonim ***** válasza:

#16 ha már ilyen kedves voltál, akkor íme, a jogszabály, amire a bérlő hivatkozhat:

1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról, 27/A. § (3):

"Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani."

[link]

A "teljes bizonyítóerejű magánokirat" például egy két tanúval aláíratott bérleti szerződés. A közokirat lehet például egy közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett bérleti szerződés. Már csak ezért is érdemes közjegyzőnél bérleti szerződést kötni, mert leegyszerűsíti a lakcímbejelentést (illetve lehetetlenné teszi, hogy a tulajdonos megakadályozza azt).

Szívesen!

tegnap 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!