Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Kiadható az a lakás, aminek a...

Kiadható az a lakás, aminek a tulajdoni lapján a cím mellett a "felülvizsgálat alatt" bejegyzés látható?

Figyelt kérdés

Szeretnék kivenni egy lakást, meg is állapodtunk szóban a tulajdonossal. Voltam ott többször megnézni, amíg még felújítás alatt volt. De láttam készen, berendezve is, nagyon klassz lett.

Viszont csúszik a bérbeadás, mert állítólag addig nem adhatják ki, amíg ez a bejegyzés rajta van a tulajdoni lapon. Most vették a lakást, és a földhivatal visszadobta az adásvételi szerződést, mert az ügyvéd valamit elrontott a szerződésben, és újra kellett írni. Emiatt került rá a bejegyzés.

Vajon meddig tarthat, amíg rendeződik ez a helyzet? Van valami ügyintézési határidő?

Teljesen el vagyok keseredve, és nem tudom, hogy kezdjek-e keresgélni másik lakást, vagy várjak erre? Annyira szimpatikus a tulajdonos házaspár és a lakás is minden szempontból megfelel, elhelyezkedés, berendezés, ár, minden..

tegnapelőtt 13:20
 1/5 SZTANN ***** válasza:

Nagyon rendben van, hogy addig nem adható ki, amíg nem tisztázták a tulajdoni lap adatait. Addig nyilván senki másnak sem tudják kiadni.

Elég lassan dolgozik a "hivatal", de azért pár hétnél, hónapnál nem tarthat tovább. Esetleg a tulajdonos picit próbálkozhat, hogy megsürgesse őket, vagy legalább érdeklődjön a határidő felől.

tegnap 08:36
 2/5 anonim ***** válasza:
Amit írsz, abból csak az lehet probléma ha a neked tulajdonosként bemutatkozó személyek nincsenek bejegyezve tulajdonosként a tulajdoni lapon. A tulajdonjog bejegyzés vagy a bejegyzési kérelem elutasítására 60 nap áll rendelkezésre a Földhivatalban, a 60 nap az adásvételi szerződés benyújtásától számolandó fix határidő. Csak meg tudod állapítani ha kezedben van egy friss tulajdoni lap, hogy ki a bejegyzett tulajdonos? Ha csak annyi a gond a tulajdoni lappal, hogy „felülvizsgálat alatt” akkor nyugodtan kiadhatja a tulajdonos a lakását. A „felülvizsgálat alatt” jelzés csupán a cím felülvizsgálatával kapcsolatos eljárás része. Az 1997. évi CXLI. tv. szerint a központi címregiszterből (KCR amit a jegyzői határkör) történő címadatátvétel még nem történt meg. A címadatátvétellel még nem érintett címek esetében az ingatlan nyilvántartás tartalmazza a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést, melyet a tulajdoni lapon az ingatlan címadata mellett kell feltüntetni. Ez a cím ellenőrző eljárás (szükséges volt ezt központilag egységesíteni) az ingatlan egyéb adatait mérete, típusa, terhei és főként rendelkezni jogosult személyek körét nem érinti.
tegnap 09:42
 3/5 A kérdező kommentje:

Eddig nem mertem letölteni a tulajdoni lapot, mert nem akartam kutakodni utánuk, gondoltam (és ez a tapasztalatom) úgyis szólnak, ha minden rendben, és szerződhetünk. Csak az ingatlan leíró adatai kértem le, mert erről küldtek nekem egy képernyőfotót, innen tudom a helyrajzi számot. Utánaolvastam, hogy mit jelenthet ez a "felülvizsgálat alatt" bejegyzés, és azt találtam, hogy általában a cím pontosítása miatt kerül a cím mellé. De hogy ettől még állítólag kiadható.

Most lekértem egy szemlét, és nem ez a helyzet. Már az ő nevükön van, de van rajta egy haszonélvezei jog törlése iránti kérelem. Azt gondolom, hogy az adásvételi szerződésben valamit elrontottak, és emiatt nem tudják törölni a haszonélvezeti jogot. Így meg nem adható ki.. Szerintem.. Nem tudom, ez mennyi idő lehet, ha 60 nap, akkor csak februárban tudok költözni legkorábban..:( :(

CSak azt nem értem, miért nem mondták el, hogy mi miatt van felülvizsgálat alatt a lakás.. Olyan furcsán szűkszavúak lettek.. én meg nem akarok állandóan a nyakukra járni, hogy mi van már.

Mindegy, türelmes leszek, csak már annyira beleéltem magam, hogy december 1-én költözök. VAn hol laknom, nem sürgős, de azért nagyon mennék már..

Néha elmegyek arra, és látom, hogy nem lakik ott senki, sötétek az ablakok, úgyhogy nem arról van szó, hogy meggondolták magukat.

tegnap 11:20
 4/5 anonim ***** válasza:
Az ingatlan nyilvántartás adatbázisa csak nyilvános adatokat tartalmaz. (A hrsz. is nyilvános adat, bárki számára hozzáférhető, ha igazolja magát a Földhivatalban, vagy azonosítja magát Ügyfélkapun keresztül.) Cím alapján is kikereshető az ingatlan. pl. meglátsz egy házat csak úgy az utcán, megjegyzed a címét akkor máris lekérdezhető a tulajdoni lapja. Az hogy megnézed egy adott ingatlan tulajdoni lapját nem kutakodás. Teljesen természetes ha egy ingatlant ki akarsz bérelni akkor meg KELL nézned a friss tulajdoni lapját (nem a lakást kiadó által mutatott tulajdoni lapot), ez természetes. Amíg nincs törölve a haszonélvezeti jog, addig a haszonélvező adhatja ki a lakást. Persze lehet hogy meghalt, és a törlést a halotti anyakönyvi kivonat alapján kérik, lehet hogy él és virul és pénzért mondott le, lehet hogy ingyen. A haszonélvezet törlésére vagy a törlési kérelem elutasítására is 60 napja van a kérelem beérkezésétől a Földhivatalnak. A 60 nap nem azt jelenti hogy a 60. napon lesz törölve, hanem csak ez a maximális határidő amit a hivatalnak be kell tartani. Lehet hogy egy hét alatt döntenek lehet hogy 20 nap múlva. Szóval ha ki akarják adni neked, akkor lehet ez hamarabb is, mint február.
tegnap 13:28
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Így már teljesen világos. Kicsit megnyugodtam, de azért remélem, hogy nem kell 60 napot várni..
tegnap 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!