Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Hogyan lehet kikényszeríteni...

Hogyan lehet kikényszeríteni a kaució visszaadását?

Figyelt kérdés
Mit lehet tenni, mikor a bérbeadó apróságokra vagy a szerinte szükséges felújításra hivatkozva nem hajlandó visszafizetni a többszázezres kauciót, egy amúgy teljesen tisztán és kulturáltan visszaadott lakás esetén.

okt. 3. 14:10
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, mi van a szerződésben. Ha valóban teljesen jogtalanul tartja vissza, akkor első körben írj levelet, amiben felszólítod, hogy adja vissza, vagy részletezze, hogy miért nem adja vissza a kauciót. Vagy emailt írj, vagy ajánlott levél, de mindenképp legyen bizonyítékod. Dokumentálj mindent és minden bizonyítékot gyűjts össze! Ha nem reagál vagy nem adja vissza, akkor vagy békéltető testülethez fordulhatsz ingyenesen, vagy jogi úton, ügyvéddel tudod intézni (ennek már van költsége, de ráterhelheted a főbérlőre, ha megnyered a polgári pert).
okt. 3. 14:31
 2/17 A kérdező kommentje:
Olyan állapotban adnom vissza a lakást ahogy átvettem, 12 hónapig béreltem. Eleve nem felújítva adták át, kisebb használatból eredő hibák, karcolások, kopások tömegével voltak minden felé már akkor mikor kivettem. Most ezeket teszi szóvá nekem, hogy így nem tudja jól kiadni, fel kell újíttatnia. (Nekem is így adta ki.) Kb. 5-10 évvel ezelőtt lehetett felújítva talán.
okt. 3. 14:37
 3/17 anonim ***** válasza:
87%
Mikor átvetted a lakást, ezek dokumentálva voltak? Le volt fotózva vagy összeírva minden hiba? Ha nem, akkor sajnos nem tudod bizonyítani, hogy előtted is ilyen volt már. Ettől függetlenül arányosan tarthatja vissza a kauciót, tehát ha pl van egy apró karcolás a konyhapulton, nem tehet el 300ezer forintot. De sajnos hiába van igazad, ha nem tudod bizonyítani. A békéltető testületet megpróbálhatod azért. Illetve az ilyen szarjankóból kinézem, hogy nem adózott a lakás után, nyugodtan fenyegesd meg, h bejelented a NAVhoz cserébe.
okt. 3. 14:42
 4/17 A kérdező kommentje:
Sehol sincs semmilyen jelentős hiba vagy kár. Apró karcok a padlón (amiket távolról alig látni), besárgult ajtók és ajtókeretek, apró karcolások a főzőlapon meg ilyenek. Nincs lelakva, de látni hogy nem vadi új minden. Ezt a sok apró hibát lehetetlen lett volna normálisan dokumentálni. Szerintem ugyanígy fogja kiadni a következő bérlőnek is, a felújítás csak duma.
okt. 3. 14:49
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

A normális életvitelből adódó amortizációnak sose kellene a kaució tárgyát képeznie. Ezeket bele kell kalkulálni a bérleti díjba. Én már azt se értem, hogy mi az, hogy kifestetnek a bérlővel? Jó ha kiöntik a vörösbort a falra hozzák helyre, de egyébként a tisztasági festésnek is a bérleti díjba kalkulálva kéne lennie.

Nekem sok bérlőm volt már, egyszer vontam le a kaucióból egy tizest, mert a macskája összekarmolta a kanapét..

okt. 3. 15:15
 6/17 anonim ***** válasza:
90%
Nyilván vannak ilyen bérbeadók hogy meg akarják tartani a kauciót, ez is csak arról szól. Én is kiadom a lakásom, eddig sosem volt problémám, a kauciót mindig visszaadtam. De van egy másik tulaj a mi kis lépcsőházunkban, az sose akarja visszaadni a kauciót a bérlőknek, de nem tudom mi történik velük utána.
okt. 3. 15:23
 7/17 A kérdező kommentje:
És hogy lehet ezt az egész cirkuszt megelőzni a jövőben? Jó megoldás lehet bérlői szemszögből, ha az utolsó két hónapban elkezdek nem fizetni és elhagyom a lakást?
okt. 3. 17:55
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Beköltözéskor hivatalosan kötelező a birtokba adás-vételt dokumentálni. Ebben rögzítitek többek közt, hogy mi van a lakásban, milyen állapotban. Minden hibáról fotót vagy videót készíteni, és erre tudsz hivatkozni később. Elkezdeni nem fizetni nagy butaság, és csak elmérgesedik feleslegesen a viszony. Törvényileg pedig (tehát ez nem szerződés kérdése, hanem törvény) a kaució amúgy sem lelakható.
okt. 3. 18:14
 9/17 A kérdező kommentje:
Tudok fotót vagy videót készíteni beköltözéskor, de mivel bizonyítom, hogy az valóban a beköltözéskor készült?
okt. 3. 18:25
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Mondom, a birtokba adás-vételi dokumentum részeként írásban is rögzítetek minden hibát, 2 tanúval aláíratva. De pl csinálhatod azt, hogy az aznap általad készített fotókat még ugyanaznap elküldöd neki e-mailben, hogy akkor ‘ahogy megbeszéltük, dokumentáltam a hibákat’. Ezzel levéded magad, h te szóltál, ott a dátum, minden. Egyébként ez a főbérlő dolga lenne. Én azt javaslom, eleve ne szerződj olyannal, aki nem legálisan adja ki a lakást, mert pont az ilyen fog visszaélni vele, elteszi a kauciót, stb. Nekem volt olyan főbérlőm, akinek hiába fizettünk rendesen, nem fizette be a számlánkat és kikapcsolták az áramot. Olyan pofátlan volt, hogy nem is tagadta, megmondta, hogy a pénzünkből a tartozásait rendezte. Mondanom se kell, hogy a ‘szerződésünk’ is egy fecnire írt blabla volt.
okt. 3. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!