Az albérletemből nem tudtam időben elszállítani az ingóságaimat, a tulajdonos nem enged be a lakásba. Mit tegyek?
Sajnos ez ilyen.
ELŐRE kellett volna esetleg jelezni, hogy csúszol x napot, ezért ennyi napidíjat gondoltál, ok-e neki?
(Nyilván erre is mondhat nemet, ha pl már költözik mád vagy a lasszóval összefogdosott szakik kezdenének neki a munkának és esetleg még neki kell majd azért plusz pénzt fizetni nekik, hogy nekiálljanak utánad lomtalanítani, hogy a tényleges melónak nekikezdjenek… és ok, hogy neked a tárgyaid, de egy felújítás megkezdésekor bizony akadály, probléma, plusz munka, lom, cipekednivaló- amit senki nem köteles ingyen pakolászni)
A tulaj max annyit tehet jófejségből kb, hogy összerámolja a cuccaidat és kipakolja az ingatlanán kívülre. Nincs semmiféle kötelezettsége feléd.
Nekem sajnos màr volt ilyen link bérlőm. Felhívtam az ügyvédet- megírtam neki emailben, hogy másnap 18.00 órakor a kapu előtt találja a holmijait. Készítettem volna videodokumentációt és 2 tanúm is akadt volna.
Másnap festők jöttek, a kanapéját meg a matracát senki nem kívánta kerülgetni, emelgetni, el lett mondva normálisan.
Háborgás, fenyegetőzés volt a vàlasz írásban… de érdekes, meg tudta oldani azt, amiért előtte egy hétig könyörögtem, mert jófej akartam lenni.
Ma már a közjegyző előtti szerződésben benne van az, hogy napi 50.000 Ft a tárolási díj+igazolt költségeim, amiért odamászkálok pliszban meg várom, hogy méltóztasson elpakolni.
Sajnos van, aki csak ebből ért. Döbbenet egyébként.
Miért nem lehet korrektnek lenni és nem sunyítani, hanem előre szólni?
Valóságban a tulajdonost kötik a törvények és nem dobhatja ki vagy tarthatja meg a bérlője cuccait akkor sem ha az nem költözött ki időben. Csak nem kell bármikor a rendelkezésére állnia, hogy elvihesse, hanem előre megbeszélt időpontban kell hogy ott legyen, amikor neki is jó.
Esetleg ha sok holmiról van szó és a lakásból azokat az új bérlő vagy beköltözés miatt el kellett távolítani akkor raktárban helyezheti el és ennek költségét kell megfizetnie a volt bérlőnek, hogy visszakapja a holmiját.
Ha távozáskor mindent teljesen elrendeztél, a tulaj ellenőrizte, elfogadta az állapotot, az átadást (jó esetben erről valami ÍRÁS is készült!), akkor maximum annyit KÉRHETSZ, hogy kitegye az ajtó elé a maradék cuccodat. Már nem kell beengednie.
Ellenben, ha valami nem stimmelt, pl. kosz van, hibák vannak, hiányok vannak, közműtartozás van, akkor bizony LEFOGLALTA a cuccot, és addig nem kapod meg, míg nem rendezed a dolgaidat. És akkor hiába fenyegetőzöl rendőrrel, mert te fogod megszívni...
"Ellenben, ha valami nem stimmelt, pl. kosz van, hibák vannak, hiányok vannak, közműtartozás van, akkor bizony LEFOGLALTA a cuccot"
Ööö...nem. Ha valami nem stimmel, arra ott van a kaució. Olyan nincs, hogy magánember LEFOGLALJA bárki más tulajdonát, ezt még hatósági szervek sem tehetik meg kényük-kedvük szerint.
#9 Tényleg joga van a tulajnak addig magánál tartani "zálogként" a cuccokat amíg nem rendezi a tartozását. Én se tudtam, tegnap amikor kerestem a jogi lehetőségeket, ott találkoztam vele.
Ez nem olyan lefoglalás, mint bemenni más lakásába és elvinni mert tartozik. A lakás a tulajdonosé, a bérlő vitte oda a holmiját. Majd akkor viheti el onnan máshová ha kifizette amivel tartozik. Itt is meg van szabva, hogy a tulaj nem adhatja el stb. meg csakis az adós bérlő saját tulajdonára terjed ki ez a lehetőség, ha valaki más dolga volt nála pl. kölcsön tévé, a szülei mosógépe, akkor azokat nem tarthatja ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!