Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Nem ad vizet a vízmű?

Nem ad vizet a vízmű?

Figyelt kérdés

A régi főbérlőm eladta a lakást amiben élek, de az új tulaj szerencsére meghosszabbítja velem a szerződést, maradhatok, nem költözik ide.

Csakhogy a közműveket az én nevemre kell íratni, mert a régi tulaj távozik, az új meg nem akar helyettem felelősséget vállalni egy esetleges közműtartozásért.

Ezt megértem, de van egy bökkenő: a Mezőföldvíz változás bejelentője kezességet követel a főbérlőtől, hogy majd az új tulaj fizessen helyettem ha én nem teljesítem a vízszámlát.

Tehát ha jól értem, hamarosan víz nélkül maradok, mert a szolgáltató nem ad vizet, amíg nem hozok kezest. Ráadásul nem elég nekik ha pl. egy rokomom vállalna kezességet, hanem mindenképp a lakástulajhoz ragaszkodnak, aki természetesen nem fog helyettem fizetni, nem is ismerjük egymást.

Mit kell tennem azért, hogy ne erőltessék az új tulajdonos felelősség átvállalását tőlem? Van joguk egyáltalán ilyesmihez? Tényleg elvehetik a vízhez való szerződési jogomat, miközben én vagyok a lakás jogos használója?

aug. 31. 04:32
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
66%
Nem a vízszolgáltató inkorrekt, hanem a tulajdonos. Nem értem, miért véded ennyire. A lakás tulajdonosaként van felelőssége a közművek felé, ebből nem lehet teljesen kimaradnia. Sok tízezer kiadott ingatlannál ez ugyanígy történik. De ha így áll hozzá, tényleg jobb elköltöznöd, nem lehet egy egyszerű eset.
szept. 1. 16:51
 22/28 anonim ***** válasza:
70%
Mondjuk lehet, hogy meg akar szabadulni tőled, és máshogy nem jutott dűlőre, csak ezzel a közmű mizériával. Lehet, hogy megtalálta azt a kisbetűs kitételt, és kapaszkodik bele, mint az utolsó remenysugárba, hogy ez majd megoldja.
szept. 1. 17:28
 23/28 anonim ***** válasza:
78%

Hát ja. Miután nekem írta, hogy "megnyugodhatok", keres másik lakást, pedig én mellette állva írtam...lehet valóban inkább szabadulni akar tőle a tulaj.

szept. 1. 19:46
 24/28 A kérdező kommentje:

23.:

Kiakadsz azon a szón, hogy "megnyugodhatsz", miközben te annyit vágsz az arcomba, hogy mondjak le az otthonomról, ahelyett hogy valódi segítő szándékkal megpróbálnál abban támogatni, hogy vizet kapjak a vízszolgáltatótól. Ha tényleg mellettem állsz, akkor próbálj kicsit empatikusabb lenni, mielőtt költözésre kérsz, kérlek... De látom már ott tartasz, hogy te utcára raknál engem, a tulaj helyében. Mert megsértődtél amiért visszautasítottam a "segítségedet"... Ha nem csak piszkálni akarsz, akkor kérlek, próbálj hasznos választ adni az eredeti kérdésekre:

Mit kell tennem azért, hogy ne erőltessék az új tulajdonos felelősség átvállalását tőlem? Van joguk egyáltalán ilyesmihez? Tényleg elvehetik a vízhez való szerződési jogomat, miközben én vagyok a lakás jogos használója?

22.:

A tulaj szívesen kiadja nekem, ezzel nincs gond. Csak víz nélkül nem sokra megyek. Szerintem érthető, hogy a tulaj nem vállal behajtóskodást a szolgáltató helyett, ez nem egy mondvacsinált ok, én is kiröhögném a szolgáltatót a helyében. Mégis mi baj azzal, ha én egyedül szerződöm a vízszolgáltatóval? Ha kell, viszek jövedelem igazolást, viszem kezeskedni a páromat, vagy akár még pénzt is helyezek letétbe a vízszolgáltató részére az esetleges díjnemfizetésem miatt, ráadásul ilyen esetben bármikor elzárhatja a vizemet stb. Ez miért nem elég biztosíték a szolgáltató számára? Milyen alapon tagadja meg tőlem a szolgáltatást a tulajra mutogatva (aki egy csepp vizet se fog fogyasztani nálam), miközben én önállóan vállalnám a szolgáltatási feltételeket, érvényes lakásbérletiszerződéssel bizonyítva a kizárólagos lakáshasználati jogomat stb? Hihetetlen, milyen elvakultan véditek a szolgáltatót, megpróbálva besározni a tulajt, aztán már engem is... Ha nincs ötletetek az önálló vízhez jutásomra ebben a lakásban, akkor megértem. De hogy negatívkodni miért kell, azt nem tudom.

Mindenesetre közben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz fordultam, akik szerencsére teljesen megértően álltak az ügyhöz, és készen állnak az eljárás megindítására a szolgáltatóval szemben. Ráadásul online, illetékmentesen.

És a szolgáltató is elkezdett együttműködőbbé válni, továbbá pár ügyvéddel is felvettem a kapcsolatot, biztos ami biztos.

Nem fogok azért költözködni, mert a vízszolgáltató fél hogy én fizetés nélkül elszaladva nem hagyok más lehetőség neki az esetleges tartozásom behajtására, minthogy a tulajt vegzálja.

Az egyik hozzászóló által említett ombudsman is hasznos lehet talán, illetve a fogyasztóvédelem, de ennek még nem jártam utána.

Köszönöm a helyzetemet megértő, valóban segítő szándékú válaszokat!

szept. 2. 19:25
 25/28 A kérdező kommentje:

A Fogyasztóvédelem nem illetékes a vízszolgáltatói szerződéskötéseknél, csak pl. számlázási problémáknál. A MEKH-hoz irányítottak.

Az ombudsman, pontosabb nevén az alapvető jogok biztosa ingyen segít a vízszolgáltatók kapcsán is, de még 30 napos garancia sincs, állítólag nagyon elhúzódhat az ügyintézés. És nekem úgy tűnik, hogy neki sokkal komolyabb feladatai vannak, mint ez a "költözésre kényszerül-e egy lakásbérlő a vízszolgáltató miatt" ügy.

A MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) ingyen segít ebben az ügyben, online. Szerintem ez lesz a megoldás.

A vízszolgáltató egyelőre időt kér, talán sikerül velük megegyeznem, eljáráson kívül.

Ügyvédet még nem választottam, egyelőre nem biztos hogy szükséges.

Köszönöm az eddigi hasznos hozzászólásokat! Ha valakinek van bármi egyéb tapasztalata, tanácsa, akkor továbbra is próbálom megtalálni a lehető legjobb választ az eredeti kérdéseimre:

Mit kell tennem azért, hogy ne erőltessék az új tulajdonos felelősség átvállalását tőlem?

Van joguk egyáltalán ilyesmihez?

Tényleg elvehetik a vízhez való szerződési jogomat, miközben én vagyok a lakás jogos használója?

szept. 4. 14:47
 26/28 anonim ***** válasza:
Viz nelkul ne vedd ki. Keress uj helyet.
szept. 5. 10:48
 27/28 anonim ***** válasza:
A tulaj alairta a szerzodest, tudja, hogy o felel a szamlakert, de nem lesznek szamlak, amig nem kot szerzodest a vizszolgaltatoval.
szept. 5. 13:15
 28/28 anonim ***** válasza:
Csak a tulaj kothet szerzodest a kozmuvekkel, ez van.
szept. 6. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!