Nem ad vizet a vízmű?
A régi főbérlőm eladta a lakást amiben élek, de az új tulaj szerencsére meghosszabbítja velem a szerződést, maradhatok, nem költözik ide.
Csakhogy a közműveket az én nevemre kell íratni, mert a régi tulaj távozik, az új meg nem akar helyettem felelősséget vállalni egy esetleges közműtartozásért.
Ezt megértem, de van egy bökkenő: a Mezőföldvíz változás bejelentője kezességet követel a főbérlőtől, hogy majd az új tulaj fizessen helyettem ha én nem teljesítem a vízszámlát.
Tehát ha jól értem, hamarosan víz nélkül maradok, mert a szolgáltató nem ad vizet, amíg nem hozok kezest. Ráadásul nem elég nekik ha pl. egy rokomom vállalna kezességet, hanem mindenképp a lakástulajhoz ragaszkodnak, aki természetesen nem fog helyettem fizetni, nem is ismerjük egymást.
Mit kell tennem azért, hogy ne erőltessék az új tulajdonos felelősség átvállalását tőlem? Van joguk egyáltalán ilyesmihez? Tényleg elvehetik a vízhez való szerződési jogomat, miközben én vagyok a lakás jogos használója?
8.:
Köszönöm, de sajnos ott van a 4. pontban:
"Aláírók tudomásul veszik, hogy amennyiben a bérlő vagy az eltérő számlafogadó nem
tesz eleget fizetési kötelezettségének, a tulajdonos köteles a díjhátralékot kiegyenlíteni."
A többi közműnél még nem tartunk, nem tudom azokkal mi lesz. Amúgy felújított vízvezetékek vannak a lakásban, szép a csap is, szóval a tulajon nem múlna a lakás használhatósága. Rajtam se: most azonnal leszerződnék a szolgáltatóval, szívesen letétbe tennék pénzt is nemfizetés esetére, vagy hoznám kezesnek a szüleimet, de a tulajt megértem hogy nem akar helyettem felelősséget vállalni az esetleges vízszámla elmaradásom miatt.
A lakáscélra bérbeadott ingatlannál a bérbeadónak (tulajdonosnak) kell biztosítania, hogy lakható legyen, ami azt jelenti többek közótt, hogy a közműveknek működnie kell. Legyen víz, áram, fűtés. Ezek nélkül max szükséglakásnak lehet nevezni. Nem neked kell köröket futnod, hogy mi van a tulajjal akkor, ha te nem fizetsz. Ha havonta ellenőrzi a számlák befizetését, akkor kicsi az esélye, hogy közműtartozás keletkezik. Szerintem kaucióból visszatarthatja, ha mégis.
Ne légy megértő a tulajjal, hogy nem akarja aláírni, mert csak úgy lesz víz, ha aláírja. Megnéztem, nálunk hogy van az átíras (Heves), ugyanúgy benne van ez a kitétel, mégsem akadálya a lakások kiadásának. A lakáskiadás valamennyi kockázattal jár, nem tudja nullára redukálni.
Hacsak nem az a célja, hogy elköltözz.
13.:
Én úgy látom, hogy csak akkor lesz víz, ha a szolgáltató beéri azzal
Felhalmozott tartozást csak az ingatlanra tudnak terhelni, ahol a vízszolgáltatás van, ezért a tulajdonost be kell vonni az elejétől.
De próbáld meg, hogy beadod a változásbejelentőt a tulajdonos aláirása nélkül. Ha sikerül, akkor jó. Ha nem, akkor pereskedni lehet, vagy ombudsmanhoz fordulni, hogy sérül a vízhez való jogod.
Es ez még csak a víz, hátravan az áram, gáz stb. A helyedben keresnék másik lakást együttműködőbb tulajjal.
Majd rájön a tulaj, hogy így nem fogja tudni kiadni a lakást. Legfeljebb elveszt egy megbízható bérlőt a személyedben, és mire rájön hogy is működnek a dolgok, majd kap helyetted egy problémásat.
Szerintem te meg jobban jársz ha keresel másik lakást. Még ha bele is menne a tulaj, amibe alapból bele kell mennie, ha így kezdi, ki tudja milyen hülyesége lesz még a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!