Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Nem ad vizet a vízmű?

Nem ad vizet a vízmű?

Figyelt kérdés

A régi főbérlőm eladta a lakást amiben élek, de az új tulaj szerencsére meghosszabbítja velem a szerződést, maradhatok, nem költözik ide.

Csakhogy a közműveket az én nevemre kell íratni, mert a régi tulaj távozik, az új meg nem akar helyettem felelősséget vállalni egy esetleges közműtartozásért.

Ezt megértem, de van egy bökkenő: a Mezőföldvíz változás bejelentője kezességet követel a főbérlőtől, hogy majd az új tulaj fizessen helyettem ha én nem teljesítem a vízszámlát.

Tehát ha jól értem, hamarosan víz nélkül maradok, mert a szolgáltató nem ad vizet, amíg nem hozok kezest. Ráadásul nem elég nekik ha pl. egy rokomom vállalna kezességet, hanem mindenképp a lakástulajhoz ragaszkodnak, aki természetesen nem fog helyettem fizetni, nem is ismerjük egymást.

Mit kell tennem azért, hogy ne erőltessék az új tulajdonos felelősség átvállalását tőlem? Van joguk egyáltalán ilyesmihez? Tényleg elvehetik a vízhez való szerződési jogomat, miközben én vagyok a lakás jogos használója?

aug. 31. 04:32
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:
7.: De mit csinálsz, ha nem fizeti a számlát az albérlőd? Befizeted helyette? Meddig hitelezel neki saját pénzedből? Vagy azt a kauciót használod el, ami pl. a konyhabútorod esetleges összetörése esetére van nálad? Vagy egyből utcára teszed az albérlőt? Elzárod nála a vizet? Szóval az egyik fő kérdésem hozzád, hogy mit teszel ha nem fizeti a rezsit az albérlőd. A másik, hogy egyáltalán hogyan fog lebukni? A számlát az óraállás alapján állítja ki a szolgáltató, de az óraállást az albérlőd olvassa le, tehát nagyon könnyen csalhat, ha akar. Vagy tévedek? Nekem az tűnne igazságosnak, ha kizárólag én állnék szerződésben a szolgáltatóval erre a lakásra, amíg én élek itt. És közvetlenül nekik diktálnám az óraállásokat, ők meg közvetlenül rajtam hajtanák be az esetleges tartozásomat. Miért jó neked ingatlantulajdonosként az, ha te vagy a felelős a vizet fogyasztó személyért? Azt értem, hogy a szolgáltatónak miért jó: téged könnyen tud zsarolni a víz elzárásával, ha az albérlőd fizetés nélkül elillan. De miért mész bele ebbe tulajként, miért te futsz a szolgáltató pénze után? Mert az albérlőddel is zsarolhatnak? Nem adnak vizet neki, ha te nem vállalsz helyette felelősséget, ezért elköltözik, te meg albérlő nélküli üres ingatlannal nem sokra mész, hacsak te magad oda nem költözöl? Nem állítom, hogy így van, nem értek ehhez az egészhez, de én így értelmezem a helyzetet. Nem akarok elköltözni a lakásból, de víz nélkül muszáj lesz. Jogilag megteheti a szolgáltató, hogy így keresztbe tesz az albérlőnek és a tulajnak is, csak hogy a behajtókon spóroljon?
aug. 31. 15:26
 12/28 A kérdező kommentje:

8.:

Köszönöm, de sajnos ott van a 4. pontban:

"Aláírók tudomásul veszik, hogy amennyiben a bérlő vagy az eltérő számlafogadó nem

tesz eleget fizetési kötelezettségének, a tulajdonos köteles a díjhátralékot kiegyenlíteni."

A többi közműnél még nem tartunk, nem tudom azokkal mi lesz. Amúgy felújított vízvezetékek vannak a lakásban, szép a csap is, szóval a tulajon nem múlna a lakás használhatósága. Rajtam se: most azonnal leszerződnék a szolgáltatóval, szívesen letétbe tennék pénzt is nemfizetés esetére, vagy hoznám kezesnek a szüleimet, de a tulajt megértem hogy nem akar helyettem felelősséget vállalni az esetleges vízszámla elmaradásom miatt.

aug. 31. 15:59
 13/28 anonim ***** válasza:
69%

A lakáscélra bérbeadott ingatlannál a bérbeadónak (tulajdonosnak) kell biztosítania, hogy lakható legyen, ami azt jelenti többek közótt, hogy a közműveknek működnie kell. Legyen víz, áram, fűtés. Ezek nélkül max szükséglakásnak lehet nevezni. Nem neked kell köröket futnod, hogy mi van a tulajjal akkor, ha te nem fizetsz. Ha havonta ellenőrzi a számlák befizetését, akkor kicsi az esélye, hogy közműtartozás keletkezik. Szerintem kaucióból visszatarthatja, ha mégis.

Ne légy megértő a tulajjal, hogy nem akarja aláírni, mert csak úgy lesz víz, ha aláírja. Megnéztem, nálunk hogy van az átíras (Heves), ugyanúgy benne van ez a kitétel, mégsem akadálya a lakások kiadásának. A lakáskiadás valamennyi kockázattal jár, nem tudja nullára redukálni.

Hacsak nem az a célja, hogy elköltözz.

aug. 31. 16:18
 14/28 A kérdező kommentje:

13.:

Én úgy látom, hogy csak akkor lesz víz, ha a szolgáltató beéri azzal

aug. 31. 20:13
 15/28 A kérdező kommentje:
, hogy én vagyok a szerződő fél. Akár egyetértek a tulajjal, akár nem, ő nem fog helyettem felelősséget vállalni, és a szolgáltató helyett vizet szolgáltatni se, csak kiépítette a lakáson belüli vízrendszert, és tartozásmentesen rendelkezésemre bocsátotta, engedélyt adva hogy a saját nevemre szerződjek a szolgáltatóval. De nem megy bele a szolgáltató bármilyen feltételébe. Szerintem teljesen érthető okból, de ha nem értenék vele egyet, akkor sem tudnám meggyőzni hogy helyette vállaljon felelősséget, hitelezzen nekem, meg a konyhabútor sérülésre letett kaucióból fizesse az esetleges elmaradásomat stb. Értem, hogy sok bérbeadó bevállalja ezt, ezért nem aggódom hogy utcára kerülök. De elköltözni se szeretnék, ezért lenne jó tisztázni, hogy a szolgáltatónak van-e bármi jogalapja arra, hogy így áthárítsa a behajtói munkát a tulajra.
aug. 31. 20:19
 16/28 anonim ***** válasza:
78%
Mindig is így volt, hogy hiába íratják a közműveket a bérlő nevére, a tulajon hajtják be ha tartozás van. Adtam ki lakást, mi is ezzel akartunk próbálkozni. De felvilágosítottak, felesleges átíratni. A felelős úgyis én vagyok.
aug. 31. 20:42
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Felhalmozott tartozást csak az ingatlanra tudnak terhelni, ahol a vízszolgáltatás van, ezért a tulajdonost be kell vonni az elejétől.

De próbáld meg, hogy beadod a változásbejelentőt a tulajdonos aláirása nélkül. Ha sikerül, akkor jó. Ha nem, akkor pereskedni lehet, vagy ombudsmanhoz fordulni, hogy sérül a vízhez való jogod.

Es ez még csak a víz, hátravan az áram, gáz stb. A helyedben keresnék másik lakást együttműködőbb tulajjal.

aug. 31. 22:11
 18/28 A kérdező kommentje:
Megpróbálom meggyőzni a főbérlőt, adok neki extra kauciót ha kell stb. Köszönöm a sok segítséget!
aug. 31. 23:09
 19/28 anonim ***** válasza:
83%

Majd rájön a tulaj, hogy így nem fogja tudni kiadni a lakást. Legfeljebb elveszt egy megbízható bérlőt a személyedben, és mire rájön hogy is működnek a dolgok, majd kap helyetted egy problémásat.

Szerintem te meg jobban jársz ha keresel másik lakást. Még ha bele is menne a tulaj, amibe alapból bele kell mennie, ha így kezdi, ki tudja milyen hülyesége lesz még a jövőben.

szept. 1. 09:37
 20/28 A kérdező kommentje:
Érti hogyan mennek a dolgok, ő magyarázta el nekem. Csak nem kíván benne részt venni. Ő legfeljebb nyer egy üres lakást, amibe beköltözhet, vagy eladhatja, másba fektetve a vagyonát. A vesztes én vagyok, a víziközmű inkorrektsége miatt. Nekem kell elköltöznöm, mivel a szolgáltató nem ad nekem vizet annak ellenére, hogy a lakás jogos használója vagyok. Akkor járnék jól, ha a szolgáltató korrekt lenne és nem erőltetné a kettőnk ügyét olyan emberre, aki egy csepp vizet se kér tőlük, miközben én a lakásban élek, iszom, fürdöm, mosok, mosogatok és fizetem a vízdíjat, miután a személyes adataimat megadva, a szerződési feltételeket elfogadva aláírom a szerződést a vízszolgáltatóval. De megnyugodhatsz, keresek olyan tulajt, aki belemegy a szolgáltató játékába, és helyettem fizeti a rezsit és a behajtókat, ha én nem teszem meg. A lényeg, hogy nyugodtan alszik a közmű és a tulaj, miközben nekem költözködéssel telik a szeptemberem... Mert a vízszolgáltató át akarta hárítani a felelősségét, a tulaj meg nem volt hajlandó bohócot csinálni magából. Kritizálhatjuk emiatt a tulajt, de ezzel egyrészt nem vagyok kisegítve, másrészt nem is tartom igazságosnak.
szept. 1. 12:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!