Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Nem ad vizet a vízmű?

Nem ad vizet a vízmű?

Figyelt kérdés

A régi főbérlőm eladta a lakást amiben élek, de az új tulaj szerencsére meghosszabbítja velem a szerződést, maradhatok, nem költözik ide.

Csakhogy a közműveket az én nevemre kell íratni, mert a régi tulaj távozik, az új meg nem akar helyettem felelősséget vállalni egy esetleges közműtartozásért.

Ezt megértem, de van egy bökkenő: a Mezőföldvíz változás bejelentője kezességet követel a főbérlőtől, hogy majd az új tulaj fizessen helyettem ha én nem teljesítem a vízszámlát.

Tehát ha jól értem, hamarosan víz nélkül maradok, mert a szolgáltató nem ad vizet, amíg nem hozok kezest. Ráadásul nem elég nekik ha pl. egy rokomom vállalna kezességet, hanem mindenképp a lakástulajhoz ragaszkodnak, aki természetesen nem fog helyettem fizetni, nem is ismerjük egymást.

Mit kell tennem azért, hogy ne erőltessék az új tulajdonos felelősség átvállalását tőlem? Van joguk egyáltalán ilyesmihez? Tényleg elvehetik a vízhez való szerződési jogomat, miközben én vagyok a lakás jogos használója?

aug. 31. 04:32
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
91%
A régi meg az új tulajnak kell adásvételkor rögzíteni a mérőállásokat és tisztázni, hogy nincs közműtartozás.
aug. 31. 05:41
 2/28 anonim ***** válasza:
20%
Én azt a pillanatot várom, amikor a vízmű jelzi, hogy a csapvíz fogyasztását nem ajánlják. Szerintem nem messzire vagyunk ettől.
aug. 31. 05:52
 3/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de a mérőórák már fotózva vannak, nincs semmi tartozás, nem ez a baj.

A régi tulaj nevén volt a víz.

Az új tulaj nem veszi saját névre, nem ő fog a lakásban élni.

Én fogok a lakásban élni, nekem kell víz, én akarok szerződni a vízművel.

A vízmű nem hajlandó szerződni velem, hiába vagyok én a lakás jogoa használója albérlőként.

Neki kényelmesebb lenne, ha a főbérlő vállalna felelősséget arra az esetre ha én valamiért közműtartozást halmoznék fel. Pedig neki semmi köze hozzám, nem fog kezeskedni, én kell hog vállaljam a felelősséget.

De a vízműveket ez nem érdekli, a formanyomtatványt az új tulajjal is alá akarják iratni, hogy rajta lehessen behajtani ha én esetleg elmaradok a fizetéssel. Ő nem írja alá, nem vállal helyettem felelősséget, meg is értem.

Megteheti a vizmű, hogy nem szerződik velem, miközben én vagyok a jogos lakó?

aug. 31. 07:07
 4/28 anonim ***** válasza:
100%

Főbèrlőt ne keverj bele, mert nincsen olyan. Van a tulaj, ès te a bèrlő.

Megteheti e a vízmű?-passz. De ezek szerint igen, mert megvan, hogy mikor hogy köthetnek szerződèst.

aug. 31. 07:59
 5/28 anonim ***** válasza:
85%

Természetesen az új tulajnak kellene szerződnie, mert ő a lakás tulajdonosa marad akkor is, ha te évek múlva elköltözöl.

Ez téged is véd úgymond, mert te neveden van a szerződés, te elmész máshova, az utánad jövő nem fizet és téged vesznek elő, nem pedig a tulajt aki kiadta a lakást.

aug. 31. 08:11
 6/28 anonim ***** válasza:
86%

De amúgy gondolkozzunk logikusan. Te nevedre mennek a számlák, a te neveden van. Tehát a tulaj nem fog tudni róla, hogy nem fizeted. Bármikor megpattanhatsz és ott marad a tulaj kikapcsolt közművekkel, amik visszakapcsolása nem 2 fillér és még a tartozást is neki kell kifizetni, azután indíthat fizetési meghagyást ellened. Amit ki tudja mikor kap meg.

Egyébként ügyvéd előtt írt albérleti szerződés és 2 hó kaució pont az ilyen esetekre nyújt egy kis biztonságot a tulajnak.

aug. 31. 08:18
 7/28 anonim ***** válasza:
88%
Nem értem, hogy miért jó, ha a bérlő a szerződő fél. Én úgy szeretem, ha én mint tulaj megkapom a számlát, azt megmutatom a bérlőnek, ő meg kifizeti. Így nincs vita, nincs jogi kérdés. Valszeg ennek a bérlő szerződjön dolognak az az értelme, hogy a tulaj nem akar adminisztrációval foglalkozni, pedig ebben az esetben megéri.
aug. 31. 08:53
 8/28 anonim ***** válasza:
85%

Ezt a változásbejelentőt kell kitöltened?

[link]

Ebben kötelező elem a tulajdonos aláírása, ha a bérlő nevére kerül a fogyasztás, de nem látok olyat, hogy ez kezesség lenne nemfizetés esetén. Vagy másik nyontatványt adtak?

Egyébként jellemzően a közművek a tulajdonos nevére kerülnek, és átmenetileg lehet őket a bérlő nevére íratni, amíg bérel, aztán visszakerül a tulajdonosra.

Meg a tulajdonosnak lakhatásra alkalmas állapotban kéne kiadnia a lakást, ami azt jelenti, hogy víz is van, így neki kéne intézkednie, hogy legyen víz, nem csak kihúznia magát a teendőkből. A többi közmű sem kerül az ő nevére?

aug. 31. 11:22
 9/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm hogy hozzászóltatok!

(Ez most az 5. hozzászólásra válasz, a többire csak később lesz időm, elnézést.)

Természetesen az új tulaj marad a tulaj, akkor is ha én már nem leszek itt albérlő pár év múlva. De amíg én vagyok a lakáshasználó, én fogyasztom a vizet, addig miért kellene vállalnia helyettem a felelősséget az esetleges közmű elmaradásaimért? Én se mennék bele a helyében. Majd ha én kiköltözöm és albérlő nélkül üresen áll a lakása, vagy ő beköltözik, akkor átíratja a saját nevére, az már jogos. De miért tartaná a hátát helyettem, amíg én élek itt?

Azt sem értem, hogy miért kellene attól félnem, hogy ha az én nevemen van a víz, akkor majd az utánam jövő albérlő nem fizet és engem vesznek majd elő miatta. Ez nem fordulhat elő. Hiszen amikor kiköltözöm, akkor felmondom a közmű szerződést. Onnantól nem az én bajom, hogy a tulaj nevén lesz-e új szerződés, vagy más lakó köt a vízművel. Nekem ahhoz már semmi közöm nem lesz jogilag. Addig vállalom a felelősséget, amíg én élek a lakásban. Utána nem adom a nevem semmihez, kijelentkezek a szolgáltatóktól.

Nem így igazságos? Azon kell behajtani az esetleges tartozást, aki felhalmozza. Persze értem, hogy a tulajt kényelmesebben zsarolhatja a víz elzárással a vízmű, ha én a vízszámla befizetése nélkül lelépek. És erre felkészülve nem hajlandó most velem szerződni a vízmű, csak ha a mostani új lakástulaj felelősséget vállal helyettem. De ő nem fog ingyen behajtót játszani a vízmű kedvéért. Ő majd akkor veszi a saját nevére a vízórát, ha én kiköltözöm.

Komolyan megteheti a vízmű, hogy nem ad nekem vizet, az esetleges tartozásomért felelősséget nem vállaló lakástulajra mutogatva?

aug. 31. 14:51
 10/28 A kérdező kommentje:
6.: Hát pont ez a gond! Hogy a tulajon próbálnák bevasalni az én esetleges tartozásomat. Ez az a szerződés, amit nem hajlandó aláírni a tulaj, érthető okokból. Azt mondja a tulaj, hogy ha a vízmű nem ad nekem vizet az ő aláírása nélkül, akkor pár palack ásványvízzel tud segíteni, de nem tud csapvizet szolgáltatni a vízmű helyett. Magyarul költöznöm kell olyan helyre, ahol a lakástulaj felelősséget vállal helyettem az esetlegesen elmaradó vízszámláimért. Nagyon dühít, hogy az én káromra spórol a behajtókon a vízmű. Tényleg megteheti, hogy nem ad nekem vizet, miközben én vagyok a jogos lakáshasználó? Bárcsak félreértés lenne ez az egész.
aug. 31. 15:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!