Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A BME kollégium miért ilyen?

A BME kollégium miért ilyen?

Figyelt kérdés

Elsőéves vagyok BME-n, 234 kilóméterre lakok Budapesttől. Nem vettek fel kollégiumba és ezért albérletbe kell mennem ami nem olcsó. Többszörös a túljelentkezés, úgy hogy idén sokkal több hallgatót vettek fel de a kollégiumi férőhelyeket nem növelték.

Ráadásul ahogy néztem a listát, a legtöbb embert tanulmányi alapon vették fel, szociális alapon asszem 7-en az egész karon és így is nagyon csórónak kell lenned ahhoz hogy esélyed legyen arra. Dehát elsőévesként milyen tanulmányaimat nézik? Az érettségi és a középiskolai eredményeim pontszámát. Tehát ha középsuliban Taplovácné Robotka Mária matektanár nem szeretett és rossz jegyet adott, akkor ugrott a LAKHATÁSOM (!). Magyarul be tudtam kerülni Magyarország legjobb egyetemére (egyébként 80 ponttal az utolsóként felvett fölött) de nem tudnak adni egy lyukat hogy ne terheljem szüleimet havi 200k-val.

Az még hab a tortán hogy ez félévkezdés előtt másfél héttel derült ki (már amúgy jövőhéten 0. zh-t írok). A magánkollégiumok május-június körül már 95%-os telítettséggel működnek, ha figyelitek facebookon az albérlethírdetéseket akkor 1 perc alatt 30-an jelentkeznek egy lyukra.

Tudom ez egyetem, senkit nem érdekel a problémám és oldjam meg. De szerintem gáz hogy a fiataloknak állandóan az önállósodást szajkózzák de erre alig van esély így. Bezzeg óvszert elkobozni meg nyilvánosan megalázni a gólyatáborban tudnak...

aug. 25. 17:13
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Csak jelezném, mint egykori BME-s hallgató, hogy ez már 10 éve is így volt. Aki nem jutott be koliba, annak marad a szoba bérlés, vagy tehetős szülők mellett a külön lakás (bár ők általában meg sem próbálják a kolit). De kapaszkodjatok meg, sokan béreltek ágyat is, vagyis ketten voltak egy szobában az adott lakásban. Elsőben koliban is kb. szerencse kérdése milyen alakokkal pattintanak egy szobába, utána már lehetnek igények. Ugyanez igaz az albira is. Kibír az ember 1-2 félévet, aztán összeáll a haveri társaság és lehet válogatni, közösen albit keresni, vagy újra jelentkezni koliba. Sokan a kolit és a megélhetésüket is max diákhitelből tudják finanszírozni, ez ilyen.

Sokkal több a hallgató, mint a koli hely, mi alapján kéne priorizálniuk? Nyilván felvesznek szociális alapon is hallgatókat, de nekik alapvetően az az érdekük, hogy azokat a tanulókat tartsák meg, akiknek van esélyük elvégezni a sulit, nem a legcsóróbb réteget.

aug. 26. 12:34
 12/14 anonim ***** válasza:
7%

Tudom, hogy nem ez a kérdés, de én nem hoznám magam ilyen helyzetbe.

Ha tényleg most derült ki, ki kap kolit, az nagyon gáz, akkor én biztosan nem kezdeném ezt a félévet el, hiszen semmire nincsen már idő.

Más: eleve úgy terveznék, hogy nem mennék 235 km-re, mikor közelebb is vannak jó egyetemek.

Az egész utazás, logisztika nem érne nekem annyit.

aug. 26. 16:53
 13/14 anonim ***** válasza:
35%
Különben nézd meg a kolikat belülről, 6 nm 2 fős szoba, vagy 18 nm-es 4 fős szoba van, WC nincs bent...
aug. 26. 16:55
 14/14 anonim válasza:
77%
Pécsen is ez van, csak ott kicsit olcsóbb az albi. 🤷🏼‍♀️
aug. 27. 20:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!