A BME kollégium miért ilyen?
Elsőéves vagyok BME-n, 234 kilóméterre lakok Budapesttől. Nem vettek fel kollégiumba és ezért albérletbe kell mennem ami nem olcsó. Többszörös a túljelentkezés, úgy hogy idén sokkal több hallgatót vettek fel de a kollégiumi férőhelyeket nem növelték.
Ráadásul ahogy néztem a listát, a legtöbb embert tanulmányi alapon vették fel, szociális alapon asszem 7-en az egész karon és így is nagyon csórónak kell lenned ahhoz hogy esélyed legyen arra. Dehát elsőévesként milyen tanulmányaimat nézik? Az érettségi és a középiskolai eredményeim pontszámát. Tehát ha középsuliban Taplovácné Robotka Mária matektanár nem szeretett és rossz jegyet adott, akkor ugrott a LAKHATÁSOM (!). Magyarul be tudtam kerülni Magyarország legjobb egyetemére (egyébként 80 ponttal az utolsóként felvett fölött) de nem tudnak adni egy lyukat hogy ne terheljem szüleimet havi 200k-val.
Az még hab a tortán hogy ez félévkezdés előtt másfél héttel derült ki (már amúgy jövőhéten 0. zh-t írok). A magánkollégiumok május-június körül már 95%-os telítettséggel működnek, ha figyelitek facebookon az albérlethírdetéseket akkor 1 perc alatt 30-an jelentkeznek egy lyukra.
Tudom ez egyetem, senkit nem érdekel a problémám és oldjam meg. De szerintem gáz hogy a fiataloknak állandóan az önállósodást szajkózzák de erre alig van esély így. Bezzeg óvszert elkobozni meg nyilvánosan megalázni a gólyatáborban tudnak...
Elsőfélévesek esetében a kollégiumi férőhelyek kiosztása
a) legalább 60%-ban, de legfeljebb 90%-ban kizárólag a szociális pontszám alapján történik;
b) legalább 10%-ban, de legfeljebb 40%-ban kizárólag a tanulmányi pontszám alapján történik;
Valamit benézel.
Kérdező, a BME Budapesten van, ott a legtöbb a lehetőség bérlakást találni. A BME nem a legjobb egyetem csak a legnépszerűbb, simán megtehetik, hogy nem foglalkoznak a kollégiumi elhelyezéssel, mert akkor is oda akarnak majd tömegével jelentkezni ha nincs hely a kollégiumban.
A gyerekem a BME-re jár mert közel lakunk Budapesthez, be tud járni. A felvett elsőévesek között nagy a szórás, vagy a vizsgákkal vagy mert nem tudják fedezni a költségeit.
Az elsőéveseknél a hozott eredményeket tudják nézni, de a szociális helyzet az még amit néznek. Ha választani kell - mint egyetem - egy rosszabb eredményű rászoruló diák és egy jobb eredményű diák között, akkor én is ez utóbbit választanám, hogy megtartsam.
Az én másik gyerekem sem kapott kollégiumot egy másik egyetemen vidéken. Pedig kitűnő tanuló és rengeteg plusz pontot kapott. Pont mert a tanulmányi eredménye nem számított még a nagy távolság mellett sem az egyetem és lakóhely között. Nem hiszem, hogy a BME-n olyan nagy lenne a különbség mint más egyetemeknél, kisebb mértékben eltérhetnek persze az arányok.
Azért azt is látnod kellene, hogy akiket tanulmányi eredmény alapján vettek fel azok milyen szociális helyzetben vannak, mert szerintem náluk a tanulmányi ÉS szociális helyzet is olyan, hogy bekerülhettek a kollégiumba - míg annál a másik 7 diáknál meg csak a szociális helyzet.
Nagyon kevés a kollégiumi hely a BME-n. Amikor szó volt az olimpiáról akkor beszéltek arról, hogy az olimpiai falu egyik hasznosítási lehetősége ha az egyetemistáknak egyféle kollégiumnál jobb de a bérlakásoknál olcsóbb, egyszerűbb szálláshelyet csinálnak belőle. Olimpia nem lett, így ez az állami fejlesztés nem valósult meg. Hogy azóta miért nem építettek kollégiumot az az egyetem és a főváros közös elmaradása.
Alapvetően megértem a kérdezőt. Ilyen esetben 3-an,4-en szoktak kivenni egy albérletet, így megoszlik a bérleti díj, ezt tudom javasolni.
Második félévtől sokkal jobb lesz, lesznek tényleges tanulmányi eredményeid, így onnantól már lehetsz kollégista. (De még egy kevés esély talán most is van, néha előáll üresedés, így várólistáról még be lehet kerülni).
"Tehát ha középsuliban Taplovácné Robotka Mária matektanár nem szeretett és rossz jegyet adott, akkor ugrott a LAKHATÁSOM (!)."
Ez így nem igaz! Tudtommal még mindig él a duplázásos pontszámítás, ez teljes mértékben az érettségi eredményén alapul, így független mindenféle szubjektív, tanári értékeléstől. Tulajdonképpen a tanulmányi pontokat figyelembe vevő számítást én el is törölném két ok miatt:
i./ Amit írtál amiatt
ii./ Az ilyen számítási módszer eredménye az egyetemi szak szempontjából teljesen lényegtelen tantárgyak eredményét is tartalmazza valamilyen arányban. Azaz ha te mondjuk matematikusnak jelentkezel, akkor a felvételi pontjaidban mondjuk a történelem jegyek is megjelennek valamilyen súlyozással.
Ez szakfüggő, de nagyon sok mindenben tényleg a BME a legjobb. A rangsorokat felesleges nézni, mivel elég sok pl. előnyben részesíti a nagyobb egyetemeket, így egy BME alapból hátrányból indul egy ELTE vagy DE-hez képest.
Sokkal relevánsabb ha valaki az adott piacon mozog és látja, hogy a cégek mit gondolnak az adott egyetemről és abban bizony a BME rendszerint a legelöl van, de ahogy mondtam, nyilván szakfüggő.
Azzal meg is lehet szívni. Nekem volt ismerősöm, akinek pont emiatt gyökerekkel kellett együtt laknia.
Ez nem szoba hanem teljesen különálló lakás.
Szoba az valóban nem a legjobb választás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!