Fontos kérdések albérlettel kapcsolatban?
Kihez tudok fordulni, ha mondvacsinált indokokkal benyúlná a kauciót a tulaj? Semmilyen kár sem keletkezett a lakáson, sem a bútorokban.
Mit tudok/tudtam volna tenni, ha azt mondja, hogy “kijártad a szőnyeget”, “besüppedt a matrac”, “kevésbé fényes a parketta”?
Mindezt 3 hét alatt.
És nem adja vissza a kauciót. Ilyenkor ki tesz igazságot, kihez lehet fordulni?
Régi sztori, de a jövőben is érinteni fog, nemrég éltem át hasonlót, csak nem ennyire durván, és megint tartok ettől.
Illetve bármi, ami nincs a szerződésben, ki fogja nekem ezt betartatni? Pl, ha bejönnek és lesz róla fotóm, kihez fordulhatok, hogy érvényt szerezzek a jogaimnak? Illetve korábban volt, hogy többet “lógtak” a lakásban, mikor nem voltam ott.. pl azt mondták gázt kell szerelni, majd elintézik, erre megyek az albérletbe reggel, hát ott ül a tulaj a dolgaim közt, mondta, hogy egész nap itt lesz, mert nem tudják mikor érnek ide a gázosok, de nekem nem szólt volna róla!
Ilyeneknél mit kell csinálni? De komolyan! Ki szerez érvényt a jogaidnak? Kiveszel egy lakást, kifizeted a kauciót, beköltözöl, beiratod a gyereket az ottani iskolába, az lenne a minimum, hogy a kauciót visszakapod, mert tök nagy károd keletkezik belőle, sok költséggel jár beköltözni. De még azt sem kaphatod vissza, mert elkezd szemétkedni, hogy nézd meg azt a fotelt, ültek benne, és kiabál, hogy lelaktad, bent tartja, ha akarsz mehetsz innen, te kàrosítottad meg őt, mikor nem is!
Kihez lehet ilyenkor fordulni?
Elöször is, amikor átveszed a lakást (beköltözöl), mindent lefényképezel, hogy meglegyen, milyen állapotban van.
Másodszor csak teljesen szabályos szerzödéssel veszed ki a lakást.
Harmadszor a kauciót csak úgy adod át, hogy nyoma legyen - vagy nyugta ellenében, vagy átutalással, kaució megjegyzéssel.
Negyedszer a beköltözés után azonnal kicseréled a zárat (az eredetit elteszed, kiköltözéskor vissza kell tenni), a tulaj csak elözetes bejelenetés és a beleegyezésed után jöhet be a lakásba.
Ötödször: kiköltözéskor ugyanúgy mindent lefotózol, ha van lényeges kár, akkor jogos a kaucíból rendbehozatni, egyébként visszajár.
Ès ki adatja vissza a tulajjal? Ki tartatja be vele a szabályokat a szerződésben foglaltak alapján?
Fotót csináltam termèszetesen előtte, mindkét alkalommal, de azt mondta nem érdekli, emlékszik rá, milyen volt, illetve a szerződésben foglaltak nem rèszletezték mi számít normális amortizációnak. Nem volt kiülve a kanapé, kitaposva a szőnyeg.
Kit hívok segítségül? A szerződés korrekt volt. Nem volt semmilyen hátrányom belőle. Egyből kidobtak volna, ha zárat cserélek a második helyen, mondtam, hogy kiabáltak arra, hogy ki van ülve a kanapé, másodszor a bútortologatásra, erőszakossá, fenyegetővé váltak, elsőnél mondták, hogy kidobnak(itt vendég voltam, barátomat látogattam meg, az ő sztoriját írtam meg. Másodszor csak üvöltöttek velem.
Nagyon kiszolgáltatottnak tűnik az egész, mintha csak erővel lehetne, testi fölénnyel érvényt szerezni az ember jogainak, kárpótlás pedig nem, hogy nem jár, de még a kauciót is be tudják nyúlni.
Vagy perelhet az ember utólag nagy kárral ügyvéddel sokáig. Gondolom ő az, akit ilyenkor lehet hívni.
"Vagy perelhet az ember utólag nagy kárral ügyvéddel sokáig."
A privátot írót feleslegesen kapta el az idegbaj, hiszen így zártam a gondolatmenetet. Fizethetem az ügyvédet, kiadok egy csomó pénzt rá, sok időt, energiát, utánajárást és legjobb esetben a kauciómat kapom vissza, a sok bajt, beköltözés terhei, élet kialakítása az új környéken, kiköltözés terhei meg mehet a levesbe, mellé meg a rossz viszony, veszekedés, ordibálás, fenyegetősdi megy, meg a cuccaim féltése, mert senki sem bizonyítja, hogy ő tette tönkre, mert nem tudom egyből elvinni az összeset, amíg ő bejár.. Rohadtul megéri az egész, nagyon egyoldalú ez a bérlésesdi, tiszta veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!