Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Általában hogy zajlik egy...

Általában hogy zajlik egy lakás kiadása - legális - úton?

Figyelt kérdés
Megtaláltad az elbérlő jelöltet, innen hogyan tovább?

aug. 15. 09:43
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
82%

Ügyvéd bácsi/néni felkeresése alkalmával ő mindent elmond neked. Több variáció is van, majd választasz közüle.

Az átadáskor célszerű jó minőségű fotókat készítened a lakás minden részéről, berendezéséről, hogy az állagromlásból eredő hibák később egyértelműek legyenek.

aug. 15. 09:46
 2/21 anonim ***** válasza:
85%
Szóbeli megegyezés, utána a megbeszéltek alapján szerződéskötés - közjegyző - birtokbaadás - mérőórák rögzítése/fotók
aug. 15. 09:55
 3/21 anonim ***** válasza:
55%

Ezzel az ügyvédes, közjegyzős dologgal sokan túlzásba esnek.

Az esetek többségében a lakás kiadója letölt egy bérleti szerződés mintát a netről, azt kicsit átvariálja, beleírja amit szeretne.

Amikor meg van a megfelelő bérlő jelölt akkor elé teszi a bérleti szerződést, hogy olvassa el, nézze át. Megbeszélik a részleteket, ami még hiányzik vagy amit változtatni kell mert máshogy egyeznek meg benne az variálják, majd újra kinyomtatják és amikor legközelebb találkoznak - néha már a kaució és a kulcs átadásának idején, akkor aláírják, keresnek hozzá 2 tanút és ennyi. A bérlő átadja a 2 havi kauciót és az első bérleti díjat, a tulaj átadja a lakáskulcsot, megnézik együtt a mérőóra állásokat, a lakás pillanatnyi állapotát - esetleg ezt le is írják, alá is írják mindketten, majd beköltözik a lakó. A tulaj meg az éves adóbevallásánál nyilatkozik a lakáskiadásról és befizeti utána az adót.

Persze sokan ezzel nem érik be, de ez az általános.

aug. 15. 10:04
 4/21 anonim ***** válasza:
69%
Ez is járható, amit a 3-as ír, viszont ha pereskedésre kerül a sor, akkor könnyen belekötnek a szerződésbe.
aug. 15. 10:08
 5/21 A kérdező kommentje:
egyik ismerősöm azt tanácsolta, hogy a bérleti szerződést nem feltétlen muszáj közjegyzővel hitelesíteni, de a kiköltözési szándéknyilatkozatot igen.
aug. 15. 10:17
 6/21 anonim ***** válasza:
100%
#4 Így van. De az esetek többségében nincs pereskedés és a lakás kiadója meg bérlője sem akar százezreket kifizetni ügyvédre, közjegyzőre, mikor a bérleti díjat is csak épp ki tudják fizetni.
aug. 15. 10:17
 7/21 A kérdező kommentje:
6, ez jogos. a kiköltözési nyilatkozat díja az ilyen 40-50ezres tétel, ugye?
aug. 15. 11:08
 8/21 anonim ***** válasza:
93%
#7 Nem tudom. A gyerekem lakik bérlakásban sok éve, de még soha nem kellett egyik helyen sem se ügyvéd, se közjegyző neki.
aug. 15. 11:13
 9/21 anonim ***** válasza:
100%

Nagy általánosságban nem szoktak közjegyzőhöz menni a felek. Ha igen, akkor vagy a kiadó szokta fizetni az egészet (hiszen lényegében őt védi és ő ragaszkodik hozzá) vagy felesben.

A gyakorlatban úgy megy szinte mindig, ahogy a hármas írta: fognak egy már megírt sablon szerződést és a két fél egyeztetése után beleírják/kihúzzák amit gondolnak.

aug. 15. 11:31
 10/21 anonim ***** válasza:
58%
Nem tudom ki hogy van vele, de én a több tíz millió értékű vagyontárgyamat nem szívesen bocsátanám senki rendelkezésére szóbeli szerződéssel. Bár lehet csak én vagyok ilyen körülményes.
aug. 15. 14:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!