Az alábbi eljárás jogos, legális?
Az albérletet, ahol jelenleg lakunk, egy Kft.-től béreljük. Természetesen szerződést írtunk alá, de valahogy a közjegyzővel való hitelesíttetés elmaradt (azt mondták, hogy majd szólnak, kb 8 hónapja lakunk itt). 14 lakás van a házban és most kitalálták, hogy mivel sok lakás körbe van fűtve, sok meg 40-50 ezreket fizet a fűtésre, így behoznak egy havi gázdíjat, amit mindenkinek fizetnie kell, ez havonta 10.000 forint (fűtésszezonban). Erről semmilyen értesítést nem kaptunk, csak így jött a számla, hogy rajta voltak ezek a plusz költségek. Tehát, ha 0 a fogyasztás a 10.000-t akkor is ki kell fizetni, mint alapdíjat. Ha viszont van fogyasztás, akkor azt valahogy ráarányosítják a 10.000-re, ezt nem kérdeztem meg, hogy pontosan hogyan, mivel nem érint engem. Mi körbe vagyunk fűtve, 0 a gáz fogyasztásunk emiatt, pont ezért sem érzem annyira fairnek ezt az eljárást. Egyébkènt minden lakáshoz külön kazán tartozik, novembertől saját fogyasztás alapján számlázták ki a gáz díjat (párszor véletlen szellőztetéskor bekapcsolódott a kazán és fizettunk 200-400 forintot, innen tudom). Átvettük saját névre a villanyt és a vizet, de a gázt azt a Kft számlázza tovább nekünk. A szerződésben csak annyi szerepel, hogy "Az ingatlan fenntartásával és használatával járó rezsiköltségek, közüzemi díjak (gáz-, villany-, víz, kábeltévé-, szemétszállitási díj) a bérleti jogviszony tartama alatt a bérlőt terhelik, azokat az esedékességkor a bérlő köteles megfizetni. A fűtés (gáz) díját a XYZ Kft. Számlája alapján, a többi díjat a szolgáltató által küldött számla alapján köteles rendezni a Bérlő. Ha a közüzemi díjat az e pontban írottak ellenére a Bérbeadó fizeti meg, a Bérlő köteles a Bérbeadó által megfizetett összeget a Bérbeadó teljesítésével egyidejűleg közüzemi díj megtérítése jogcímén a Bérbeadónak megfizetni."
Tehát az zavar engem ebben, hogy a gáznál nincs szó arról, hogy saját fogyasztás alapján kéne fizetnünk, hanem az alapján, amit kiszámláz nekünk a cég. Emiatt nem tudom, hogy jogos vagy egyáltalán, hogy fizettethet-e a cég "alapdíjat" a gáz szolgáltatásra. Köszi a válaszokat.
Kft számlázza a gázt, de mi alapján? Ezt jó volna tisztázni pontosan. Hol hány gázóra van ami a fűtésen van? Márcsak a megertés miatt.
Mintha olyan lenne mint egy költségmegosztó szerinti fizetés.
Ez egy szánalmas lehúzás.
A kft t nem érdekli az igazságosság. Vagy ha igen, akkor meg neked legyen olcsóbb az albérlet mert mindenhonnan hallod a szomszédokat.
Annyi történt, hogy látták, hogy nincs fogyasztásod és belökték CSAK NEKED ezt az összeget.
Mi lesz, ha többiek kiköltöznek?
Mi lesz, ha a többieknek is fix 10000 miatt 2szer több gázt fogyasztanak?
Ez hatalmas átverés.
Maga az elv lehetne igazságos is. De a 10ezer az rohadt sok szerintem.
Mi gázzal fűtünk, felső emelet, oldalsó lakás, egyetlen oldalról van falszomszéd.
Így lett most 14ezer körüli a gázszámlánk, hogy a melegvíz is arról megy, és egy baleset miatt otthon voltam a hónapban, tehát mondhatni többet használtuk.
Mindig fogyasztás alapján fizetünk és mindig arról ment a melegvíz is, évente a hideg téli időszakban 2, nagyon max 3 hónap van, mikor túllépjük a 10ezret.
Szóval a "semmire" fizess egy tizet az irreálisan sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!