Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Az alábbi eljárás jogos, legális?

Az alábbi eljárás jogos, legális?

Figyelt kérdés

Az albérletet, ahol jelenleg lakunk, egy Kft.-től béreljük. Természetesen szerződést írtunk alá, de valahogy a közjegyzővel való hitelesíttetés elmaradt (azt mondták, hogy majd szólnak, kb 8 hónapja lakunk itt). 14 lakás van a házban és most kitalálták, hogy mivel sok lakás körbe van fűtve, sok meg 40-50 ezreket fizet a fűtésre, így behoznak egy havi gázdíjat, amit mindenkinek fizetnie kell, ez havonta 10.000 forint (fűtésszezonban). Erről semmilyen értesítést nem kaptunk, csak így jött a számla, hogy rajta voltak ezek a plusz költségek. Tehát, ha 0 a fogyasztás a 10.000-t akkor is ki kell fizetni, mint alapdíjat. Ha viszont van fogyasztás, akkor azt valahogy ráarányosítják a 10.000-re, ezt nem kérdeztem meg, hogy pontosan hogyan, mivel nem érint engem. Mi körbe vagyunk fűtve, 0 a gáz fogyasztásunk emiatt, pont ezért sem érzem annyira fairnek ezt az eljárást. Egyébkènt minden lakáshoz külön kazán tartozik, novembertől saját fogyasztás alapján számlázták ki a gáz díjat (párszor véletlen szellőztetéskor bekapcsolódott a kazán és fizettunk 200-400 forintot, innen tudom). Átvettük saját névre a villanyt és a vizet, de a gázt azt a Kft számlázza tovább nekünk. A szerződésben csak annyi szerepel, hogy "Az ingatlan fenntartásával és használatával járó rezsiköltségek, közüzemi díjak (gáz-, villany-, víz, kábeltévé-, szemétszállitási díj) a bérleti jogviszony tartama alatt a bérlőt terhelik, azokat az esedékességkor a bérlő köteles megfizetni. A fűtés (gáz) díját a XYZ Kft. Számlája alapján, a többi díjat a szolgáltató által küldött számla alapján köteles rendezni a Bérlő. Ha a közüzemi díjat az e pontban írottak ellenére a Bérbeadó fizeti meg, a Bérlő köteles a Bérbeadó által megfizetett összeget a Bérbeadó teljesítésével egyidejűleg közüzemi díj megtérítése jogcímén a Bérbeadónak megfizetni."

Tehát az zavar engem ebben, hogy a gáznál nincs szó arról, hogy saját fogyasztás alapján kéne fizetnünk, hanem az alapján, amit kiszámláz nekünk a cég. Emiatt nem tudom, hogy jogos vagy egyáltalán, hogy fizettethet-e a cég "alapdíjat" a gáz szolgáltatásra. Köszi a válaszokat.

2023. márc. 10. 10:12
 1/10 anonim ***** válasza:
91%
Elég igazságosnak tűnik, hogy ha már élvezed azt, hogy másik 40-50 ezerért fűtenek körülötted csak azért, mert te szerencsésebb helyen vagy, és körbefűtenek, akkor azért te is járulj hozzá a költségekhez.
2023. márc. 10. 10:42
 2/10 anonim ***** válasza:
90%

Kft számlázza a gázt, de mi alapján? Ezt jó volna tisztázni pontosan. Hol hány gázóra van ami a fűtésen van? Márcsak a megertés miatt.

Mintha olyan lenne mint egy költségmegosztó szerinti fizetés.

2023. márc. 10. 11:12
 3/10 anonim ***** válasza:
90%
Igen ezt sok helyen így csinálják, teljesen jogos (és valahol meg is lehet érteni)
2023. márc. 10. 11:26
 4/10 anonim ***** válasza:
22%

Ez egy szánalmas lehúzás.

A kft t nem érdekli az igazságosság. Vagy ha igen, akkor meg neked legyen olcsóbb az albérlet mert mindenhonnan hallod a szomszédokat.

Annyi történt, hogy látták, hogy nincs fogyasztásod és belökték CSAK NEKED ezt az összeget.

Mi lesz, ha többiek kiköltöznek?

Mi lesz, ha a többieknek is fix 10000 miatt 2szer több gázt fogyasztanak?

Ez hatalmas átverés.

2023. márc. 10. 12:16
 5/10 anonim ***** válasza:
24%

Maga az elv lehetne igazságos is. De a 10ezer az rohadt sok szerintem.

Mi gázzal fűtünk, felső emelet, oldalsó lakás, egyetlen oldalról van falszomszéd.

Így lett most 14ezer körüli a gázszámlánk, hogy a melegvíz is arról megy, és egy baleset miatt otthon voltam a hónapban, tehát mondhatni többet használtuk.

Mindig fogyasztás alapján fizetünk és mindig arról ment a melegvíz is, évente a hideg téli időszakban 2, nagyon max 3 hónap van, mikor túllépjük a 10ezret.

Szóval a "semmire" fizess egy tizet az irreálisan sok.

2023. márc. 10. 12:42
 6/10 anonim ***** válasza:
83%
Azért nem fűtesz, mert körbefűt a többi lakó. Ha szerinted ennyire igazságtalan, akkor számold ki mennyit kellene fűtened, ha éppen nem lenne lakó azokban a lakásokban. Kétlem, hogy tízezer alatt lenne ez az összeg.
2023. márc. 10. 12:48
 7/10 anonim ***** válasza:
26%
Ez igy biztos hogy nem törvényes eljárás .Amig nem volt ez a rezsi mizéria,senkit sem érdekeltek a gáz számlák.Megmérték a falak hőmérsékletét milyen hőfok jön át a szomszédoktól? Lehet hogy jön át,mert nem takarékoskodnak.A 25 fokot kedvelik,mint nyáron.Jobb 1 alsógatyában lenni a szobában .
2023. márc. 10. 13:28
 8/10 A kérdező kommentje:
Azt a részét jogosnak tartom, hogy nem fair a többiekkel szemben hogy mi 300 Ft-ért fűtünk (ha fűtünk) egy hónapban ők meg 30.000-ért. Viszont a 10.000-et akkor is sokallom, ezért kérdezem, hogy törvényes-e. 10.000 forintot fizetni a gázért olyan mintha tényleg fűtenénk, közepes mennyiségűt, pedig mi aztán 21 meg 20 fokban is el lennénk. Azért is nem szimpi ez az eljárás, mert ennyi erővel választhattunk volna olyan lakást is, ahol központi fűtés van.
2023. márc. 10. 13:53
 9/10 anonim ***** válasza:
74%
Cserélj egy másik lakással, és akkor elég 20 fokra fűtened.
2023. márc. 10. 14:27
 10/10 NTBS ***** válasza:
45%
Azt nem tudom, de örülnék, ha ennyi lenne, a havi gázszámla.
2023. márc. 10. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!