Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Lakás bérbe adása esetén ki...

Lakás bérbe adása esetén ki mehet be havonta ellenőrizni a lakás állapotát?

Figyelt kérdés

A rokonomnak azt mondta a közjegyző, hogy csakis ő személyesen, egyedül. A fia, aki technikailag fel tudná mérni a lakás állapotát, nem mehet be se vele, se egyedül. Ez nekem elég hihetetlen. (Viszont a tulajdonos (nyugdíjas nő) meg távol lakik, a fia járt többnyire az előző bérlőhöz is.)

(Van egy barom bérlő, aki minden létező dologba belekötött egy hónap alatt, többek közt most ebbe is.)

2024. jún. 10. 16:40
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

Én nem guglival kerestem, hanem csak úgy rákattintottam a megadott linkre, és meg is nyílt.

Csak a gugli bácsi nem hajlandó lefordítani, pedig nagyon-nagyon ritka, hogy sztrájkol. Én meg németül csak annyit tudok, hogy Gulasch, meg Tsikosch. :)

2024. jún. 12. 16:16
 22/27 anonim ***** válasza:
47%

Hú tőletek sem bérelnék lakást kérdező. Szerinted minden albérlő bünöző vagy mi, hogy ellenőrizni kell havonta? Nonszensz.

Ha hozzám bejönnél még a rendőrt is kihívnám. Vannak szabályok, amiket be kell tartani.

2024. jún. 13. 14:25
 23/27 A kérdező kommentje:

"Szerinted minden albérlő bünöző vagy mi, hogy ellenőrizni kell havonta?"

Aki nem bűnöző, az mit akarna előlem titkolni?

"Vannak szabályok, amiket be kell tartani."

Pontosan. Az egyik ilyen, hogy a bérlőnek (és nem csak albérlőnek) be KELL engednie a tulajdonost ellenőrzésre.

Ptk.: "6:333. §

(2) A bérbeadó a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni a használatot."

Ami a gyakorlatban azt szokta jelenteni, ennek bármilyen ingatlanos ügyvéd weboldalán utánanézhetsz, hogy a tulajdonos havonta egy megbeszélt időpontban körülnézhet a tulajdonában, hogy keletkezett-e bármi kár.

És bizony, ismeretségi körből származó infók alapján mondhatom, néha bizony szokott keletkezni kár.

2024. jún. 13. 18:07
 24/27 anonim ***** válasza:
75%

Hát kérdező akkor hajrá!

Én ezt sosem csinálom a bérlőimmel. 1. Normálisnak adom ki.

2. Nem zaklatom, mert nekem sem esne jól.

3. A normális ember rendeltetésnek megfelelően használja az ingatlant. A használatból eredő apró károkat nem nézegetem, majd a végén ha lejár a szerződés, mert nem vagyok egy garas b*szó olcsójános, aki a konyhapulton ejtett egy karc miatt patáliát csapna.

De mondom- valszeg amilyen vagy te is, olyan bérlőket fogsz ki.

2024. jún. 13. 21:35
 25/27 A kérdező kommentje:

24

A szellemi színvonaladra jellemző, hogy nem sikerült felfogni még mindig, hogy nekem nincs lakásom kiadva. De ismerősöktől hallottam már eseteket.

Majd te is rácuppansz a cumira egyszer, aztán csak lesel ki a fejedből, hogy most akkor mi van.

2024. jún. 14. 19:29
 26/27 anonim ***** válasza:
67%

Kérdező hagyjuk. A kedves rokonod fia pont olyan zsiragyu lehet,mint te.

Menjetek csak ellenőrizgetni. Majd koppantok, ha a kutya sem akar bérelni tőletek.

2024. jún. 14. 20:05
 27/27 A kérdező kommentje:

Adalék:

Mint kiderült, az egyik fő problémája a bérlőnek, hogy nem a tulajdonos nevén van a villany, hanem a fia nevén, mert ő lakott ott korábban. (Ezt a közjegyző bszta el, el is ismerte, természetesen csak szóban, hogy nem kérdezett rá a szerződéskötéskor, csak beírta, hogy a tulajdonos nevén van. A tulajdonos meg, aki nem jogász, ezt a kitételt úgy értelmezte, hogy csak annyit jelent, hogy a lakó nem íratja át a saját nevére.)

Ez a dolog, hogy valójában nem a tulaj nevén van a villany, azért fontos, mert a szerződés szerint a tulajdonos nemfizetés esetén sem kapcsoltathatja ki az áramot a lakásban. Ám, mivel a fiára nem vonatkozik a szerződés, ő nyilván kikapcsoltathatja, ha nem fizetnek.

Erre eddig a gyerek se gondolt, mert eszébe se jutott soha kikapcsoltatni, eddig a pontig, ameddig fel nem világosították.

Az meg legalábbis gyanús, ha egy lakó már az első hónapban arra készül, hogy mi lesz, amikor majd ő nem fog fizetni...

A rossz szándékára utal az is, hogy a felmondást nem hajlandó átvenni. Se személyesen, se postás által. Valószínűleg arra játszik, hogy elhúzza novemberig, a kilakoltatási moratóriumig, és akkor majd valamilyen úton-módon elintézi, hogy ne kapcsolhassák ki az áramot, és ingyen lakhasson ott egész télen.

2024. jún. 15. 20:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!