Lakás bérbe adása esetén ki mehet be havonta ellenőrizni a lakás állapotát?
A rokonomnak azt mondta a közjegyző, hogy csakis ő személyesen, egyedül. A fia, aki technikailag fel tudná mérni a lakás állapotát, nem mehet be se vele, se egyedül. Ez nekem elég hihetetlen. (Viszont a tulajdonos (nyugdíjas nő) meg távol lakik, a fia járt többnyire az előző bérlőhöz is.)
(Van egy barom bérlő, aki minden létező dologba belekötött egy hónap alatt, többek közt most ebbe is.)
Én nem guglival kerestem, hanem csak úgy rákattintottam a megadott linkre, és meg is nyílt.
Csak a gugli bácsi nem hajlandó lefordítani, pedig nagyon-nagyon ritka, hogy sztrájkol. Én meg németül csak annyit tudok, hogy Gulasch, meg Tsikosch. :)
Hú tőletek sem bérelnék lakást kérdező. Szerinted minden albérlő bünöző vagy mi, hogy ellenőrizni kell havonta? Nonszensz.
Ha hozzám bejönnél még a rendőrt is kihívnám. Vannak szabályok, amiket be kell tartani.
"Szerinted minden albérlő bünöző vagy mi, hogy ellenőrizni kell havonta?"
Aki nem bűnöző, az mit akarna előlem titkolni?
"Vannak szabályok, amiket be kell tartani."
Pontosan. Az egyik ilyen, hogy a bérlőnek (és nem csak albérlőnek) be KELL engednie a tulajdonost ellenőrzésre.
Ptk.: "6:333. §
(2) A bérbeadó a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni a használatot."
Ami a gyakorlatban azt szokta jelenteni, ennek bármilyen ingatlanos ügyvéd weboldalán utánanézhetsz, hogy a tulajdonos havonta egy megbeszélt időpontban körülnézhet a tulajdonában, hogy keletkezett-e bármi kár.
És bizony, ismeretségi körből származó infók alapján mondhatom, néha bizony szokott keletkezni kár.
Hát kérdező akkor hajrá!
Én ezt sosem csinálom a bérlőimmel. 1. Normálisnak adom ki.
2. Nem zaklatom, mert nekem sem esne jól.
3. A normális ember rendeltetésnek megfelelően használja az ingatlant. A használatból eredő apró károkat nem nézegetem, majd a végén ha lejár a szerződés, mert nem vagyok egy garas b*szó olcsójános, aki a konyhapulton ejtett egy karc miatt patáliát csapna.
De mondom- valszeg amilyen vagy te is, olyan bérlőket fogsz ki.
24
A szellemi színvonaladra jellemző, hogy nem sikerült felfogni még mindig, hogy nekem nincs lakásom kiadva. De ismerősöktől hallottam már eseteket.
Majd te is rácuppansz a cumira egyszer, aztán csak lesel ki a fejedből, hogy most akkor mi van.
Kérdező hagyjuk. A kedves rokonod fia pont olyan zsiragyu lehet,mint te.
Menjetek csak ellenőrizgetni. Majd koppantok, ha a kutya sem akar bérelni tőletek.
Adalék:
Mint kiderült, az egyik fő problémája a bérlőnek, hogy nem a tulajdonos nevén van a villany, hanem a fia nevén, mert ő lakott ott korábban. (Ezt a közjegyző bszta el, el is ismerte, természetesen csak szóban, hogy nem kérdezett rá a szerződéskötéskor, csak beírta, hogy a tulajdonos nevén van. A tulajdonos meg, aki nem jogász, ezt a kitételt úgy értelmezte, hogy csak annyit jelent, hogy a lakó nem íratja át a saját nevére.)
Ez a dolog, hogy valójában nem a tulaj nevén van a villany, azért fontos, mert a szerződés szerint a tulajdonos nemfizetés esetén sem kapcsoltathatja ki az áramot a lakásban. Ám, mivel a fiára nem vonatkozik a szerződés, ő nyilván kikapcsoltathatja, ha nem fizetnek.
Erre eddig a gyerek se gondolt, mert eszébe se jutott soha kikapcsoltatni, eddig a pontig, ameddig fel nem világosították.
Az meg legalábbis gyanús, ha egy lakó már az első hónapban arra készül, hogy mi lesz, amikor majd ő nem fog fizetni...
A rossz szándékára utal az is, hogy a felmondást nem hajlandó átvenni. Se személyesen, se postás által. Valószínűleg arra játszik, hogy elhúzza novemberig, a kilakoltatási moratóriumig, és akkor majd valamilyen úton-módon elintézi, hogy ne kapcsolhassák ki az áramot, és ingyen lakhasson ott egész télen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!