Ebben az esetben kit terhel a fizetési kötelezettség? A tulajt vagy az albérlőt?
Eddig abban a hitben éltem, hogyha bármiféle felújjtásra vagy cserére szorul az ingatlan azt a tuljanak kell állnia. Most egy kicsit jobban beleástam magam a törvényben és elbizonytalanadotam.
A szituáció:
2022. nyarán kivettem egy albérletet, amin nem történt akkor tisztasági festés, mivel gyorsan és minnél sürgőssebben kellett elköltözni az előző albérletből (eladták az a lakást és jött volna bele az új tulaj).
Ekkor átvettük az ingatlan normális állapotban.
Azóta eltelt 1,5 év és jönnek ki a hibák, amik ugye használatból eredőek. A matracban a gumik tönkrementek, a szétnyitható kanapét nem lehet szétnyitni, mert nincs meg ami tartsa, és a 2 szobába előjöttek elég széppen a penyész foltok, amit sajnos penészölővel sem tudtam leszedni.
Ugye ezeket a problémákat jeleztem a tulajdonos felé, és azt a választ kaptam, hogy önköltségen megcsináltathatok mindent, illetve vegyek új ágyat is, amit tovább viszek ha ez a szerződés lejárt és úgy döntünk megvállunk egymástól.
Ezt tényleg nekem kell megvenni egy bútorozott lakásban? Tény én használtam, de nem táncoltam pl. a matracon, nem ugráltam rajta, nem történt semmi olyan vele, ami nem abból ered, hogy szimplán aludtam rajta. Sajnos a súlyomtól kifolyólag tönkrement. (előttem lévő albérlők is ezt használtak szerintem).
Amit tudtam megcsináltattam szerelővel, nincs is ezzel gond. De a fent említett problémákat is nekem kellene állni?
A bérleti szerődésben ennyi szerepel:
"Bérbeadó saját költségén köteles gondoskoni arról, hogy az 1.) pontban körülírt társasházi öröklakás a bérleti jog egész időtartama alatt alkalmas legyen a rendeltetés szerű használatra. Bérbeadó szavatol azért, hogy a lakás használatát 3. személy nem kolátozza és zavarja."
Ne viccelj már! Persze, hogy te veszel új ágyat, ha a súlyod alatt tönkremegy a régi.
A penészesedésért pedig 99,99 %-ban a felhasználó felel. Nem szellőztetsz eleget, nem figyelsz az ideális hőmérséklet/ páratartalom arányra.
Hülyeséget írnak.
Ha szarrá megy az ágy, akkor a bérbeadó cseréli ki.
Ha egy szállodában alattad szakad le az agy, ott se te fizeted ki.
Kivéve, ha hülye voltál és ugráltaL az ágyon.
Nem más kategória.
Ha tönkremegy az ágy, neki kell kicserélni. Ha én veszek bele, akkor vihetem magammal vagy mi a fsz lesz?
Ne legyél már hülye.
Ha szállodában kárt okozol, ugyanúgy veled fizettetik ki. Nem tudom, honnan veszed, hogy nem. 🤦
Nyilván a kar mértékétől és egy adott helytől is függ. 5 csillagos hotelben nem fogják kifizettetni a véletlenül eltört 1 db poharat, de ha a led tv-t letöröd a falról, azt már igen.
Minden amit említettél, az a bérbeadó költsége.
A bútorok idővel a használattól tönkremennek, ez teljesen természetes. Te ággyal és működő kanapéval vetted ki a lakást. Ezek a lakás tartozékai, ezért is fizetsz. Ha tönkremegy, akkor nyilvánvalóan a tulajdonosnak pótolnia kell. Ha erre nem hajlandó, akkor beszéljetek a bérleti díj mérsékléséről, mert hát ennek kéne történnie.
Még egyszer röviden: ha bútorozott ingatlant bérelsz, akkor a bérleti díj része a bútorok használata is. Azokért is fizetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!