Mi történik a határozott idejű szerződésnél ha hamarabb költözöm ki mint ahogy lejárna a szerződés?
Sajnos jogilag nem tudom, ilyenkor mi az eljárás, ha nincs benne a szerződésben, de szerintem csak a kauciót tudod bukni, mivel ha elmész, nem tudom, hogy hajtaná be a fennmaradó lakbért (nem hiszem, hogy pereskedni kezdene, bár nem tudom, mekkora összegről beszélünk).
De ha normális, és esetleg talál a helyedre valakit gyorsan (esetleg te tudsz ajánlani valakit magad helyett), akkor lehet semmit nem buksz, ezért célszerű minél előbb szólni, ha ilyet tervezel, hogy minél hamarabb tudja meghirdetni.
Elvileg a teljes időt ki kell fizetni, a bérbeadó bíróságra is mehet ez ügyben. Vagy ha közjegyző előtt lett kötve a szerződés, akkor bírósági tárgyalás nélkül is végrehajtható az összeg.
De általában bele szoktak menni a tulajok, hogy megtartják a kauciót, és a többiről lemondanak. Főleg, ha jó helyen van a lakás, és ki tudják adni egy hónapon belül, akkor még jól is járnak az üggyel.
Beszéljétek meg.
A teljes fennmaradó időt ki kellene fizetni, természetesen. Nem értem, hogy miért gondolna bárki mást ehhez képest. Ezért határozott idejű szerződés... Simán be tudja hajtani az összeget peres úton a tulaj, csak nem feltétlenül éri meg, sok idő, néhány hónapért nem éri meg bírósághoz fordulni. Ezért szokták vagy eleve a szerződésbe beleírni, vagy csak csöndben belemenni abba, hogy csak a kauciót tartják meg.
Annyi még, hogy van kárenyhítési kötelezettsége a tulajnak, ha pl. te lelépsz az 1 éves szerződésből 2 hónap után, akkor ugye marad 10 hónap. Ha egy hónap múlva ki tudja adni újra a tulaj valakinek ugyanannyiért, akkor nem követelhet tőled 10 hónapi lakbért, csak 1 havit.
Megjegyzem, hogy részedről is sokkal korrektebb lenne, ha eleve azzal állnál a tulaj elé, hogy keresel magad helyett valakit bérlőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!