Határozott idejű bérleti szerződést felmondhatok bérlőként, ha egerek, penészesedés, beázások vannak?
2 hónap van hátra a szerződés lejártáig. A falon rossz a szigetelés kb. fél éve nem csinálták meg rendesen (szövetkezet által megbízott vállalkozó), így vizes a fal a szobában, ha esik az eső. Alig van elszívás a fürdőszobában a szellőzőből, így penészesedett a fal ott is, amit saját költségemen megcsináltattam (penészgátló szerek+ózonozó ember kihívása). De még mindig penészes pl. az ablakoknál, meg talán a beázások helyén is a tapéta alatt. A tulajdonosnak többször jeleztem már, de semmit nem csinált azon kívűl hogy a lakásszövetkezetnek szólt, hogy szigeteljenek.
Most az egerek is megjelentek, éjszaka többet is láttam a csöveknél felmásznak a konyhában és a gáztűzhelyre meg a konyhaszekrénybe kakilnak.
Felmondhatom azzal az indokkal a szerződést, hogy egészségre káros itt lenni Ptk. 6:332. § (3) pontja alapján? És a kauciót ilyenkor vissza kell kapnom ugye? Hiába van a szerződésben, hogy "bánatpénzként" megtarthatja, ha közös megegyezéssel mondjuk fel. Ezért én egyoldalúan mondanám fel, szóval vissza kéne kapnom nem?
Szomszéd nénivel beszéltem, nála is volt 6 db egér kb 2-3 éve, csapdákat rakott ki, de semmit nem értek, ott ették a mogyoróját a szekrényen a nappilájaban. Csak az oldotta meg, hogy a lakásszövetkezet lebetonozta a csöveknél (wc mögött) ahol bejöttek, azóta nincs nála.
Tulajnak mondtam, de nem hajlandó semmit tenni, egy 700 ft-os OBI-ban vásárolt csapdával akarja megoldani..
Jézusom
Hát kitartást,én nem tudnék ilyen helyen lakni, 1 napot se.
A penész még hagyján de az egerek🤢
"így vizes a fal a szobában, ha esik az eső."
És szóltál, hogy baj van és csinálják meg és nem csinálta meg a tulaj?
" Alig van elszívás a fürdőszobában a szellőzőből, így penészesedett a fal ott is, amit saját költségemen megcsináltattam (penészgátló szerek+ózonozó ember kihívása"
És mért te cisnáltattad, mért nem a tulaj?
"És szóltál, hogy baj van és csinálják meg és nem csinálta meg a tulaj?"
Igen még augusztusban, kijött egy vállalkozó a szövetkezet megbízásából, aki a panelház falát leszigetelte, de még mindig vizesedik a fal (csak már nem olyan durván), a tulaj meg addig nem akarja se a tapétát, se a penészkezelést megcsinálni, amég "nem 100%-os".
"És mért te cisnáltattad, mért nem a tulaj?" Letagadta, hogy az "nem penész", és letörölte a kezével a falról úgy, hogy köhögött tőle.. a szellőzőt még nem tudta megcsináltatni, a szövetkezetnek jelezte azt is, de gyakorlatilag semmi javulás nem volt tapasztalható, továbbra is gyenge nagyon az elszívás.
5: Hát a tulajnak kéne bizgetnie a szakit akkor.
Hát megszegte a szerződést, szóval az megszűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!