Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Állami bérlakásokat építeni...

Állami bérlakásokat építeni munkaerőpiac szempontjából sem volna előnyös nem?

Figyelt kérdés
Ha sok viszonylag megfizethető állami bérlakás lenne akkor az olcsó lakhatás demotiválná az emberek hitelfelvételi kedvét, sokkal kevesebbet akarnának dolgozni, és a mostani helyzet gazdaság szempontjából jobb hogy éjt nappalá téve dolgoznak hogy lakást hitelt törleszthessenek.

2023. nov. 19. 10:04
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
67%

#10 Erről írtam a 7-ben, hogy nem működik.

Nálunk is a 2000-ben indult bérlakás építési programmal készült el két teljes lépcsőház és ezzel az elvvel adták ki lakóknak. Aztán amikor letelt az 5 év kiderült, hogy a lakók fele sem csinálta közben a takarékoskodást, sokan még ezen felül halmoztak fel a lakásra tartozásokat a rezsidíjakból - pedig tényleg akkor havi 5000Ft körül kellett 2 szobás lakásért is bérleti díjat fizetni. Az egyik gyerekem osztálytársa is ilyenben lakott sok évig. Aztán jöttek a problémák, a gyerekes családokat nem tehette ki az önkormányzat akkor sem ha nem fizették a számlákat, nem takarékoskodtak - az említett család is csak sokára ment el máshová bérlakásba. Semmit nem segített az, hogy kedvezményesen bérelhették a lakást, csak másra költötték el a pénzüket az évek során.

Persze volt olyan akinek segített, egyik ismerős utána tudott saját lakást venni 2 gyerekkel és a 3. gyerekük már abba született meg.

Az ötlet nagyon jó volt, ezért is indult meg akkor ez a bérlakás építés, a baj azzal volt, hogy sajnos az emberek egy része nem így működik.

2023. nov. 19. 14:13
 12/15 anonim ***** válasza:
70%
Sok embernek agya sincs, hogy spóroljon, csak hegedülnek mint a tücsök a mesébe, nem mint a hangya.
2023. nov. 19. 14:24
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezen lehetne segíteni valamivel magasabb bérleti díjakkal, a megtakarítási forma beszabályozásával és akár közjegyzői okirattal és állandó ellenőrzésekkel. Ha valaki nem teljesít, ki lehessen azonnal pattintani. Aki ezt nem vállalja, az ne menjen oda.

Ez persze csak az ábránd kategória, erre szerintem nagyon nincs erőforrás a mai világban, semmilyen szinten.

10-es

2023. nov. 19. 15:20
 14/15 anonim ***** válasza:
89%

Én úgy látom ezt, hogy biztos, hogy nem demotiválná, mert a magyarok hozzáállása a lakhatáshoz az, hogy ha törik, ha szakad, akkor is saját tulajdonú ingatlan, mert az a biztos és ezt a beidegződést nem lehetne holmi olcsó bérlakásokkal csillapítani! Akkor azon aggódna, hogy az állam kezében van a lakhatása, hogy azon függ, hogy Ő holnap még lakhat ott vagy megemeli úgy a bérleti díjat, hogy nem bírja kifizetni! És ha valóban muszáj volna emelni, mert úgy alakul, abból irtózatos lázadás lenne! Másrészt amennyiben az állam adna olcsó bérlakásokat akkor abból pedig az a hisztéria keletkezne, hogy az állam rátette a kezét már erre is, még mi nem kell neki...? Hisz bármiről is van szó, bárminek is az államosításáról, az a kormánypártiakat hidegen hagyja, az ellenzékieket pedig hergeli. Szóval, hogy tapasztalatom szerint ez a kívánalom, hogy legyenek állami bérlakások, jellemzően az ellenzéki oldalon jelenik meg és ott éri kritika ezt, hogy miért nincs. Pont ott, ahol meg az államosítás nemtetszést vált ki! Érdekes jelenség ez így, együtt.

Szóbajött Ausztria, az az Ausztria, ahol az utóbbi években a bérlakások egy jelentős részét értékesítették, mégpedig azért, mert nem volt rá jelentkező! Pedig ott jellemzően nem saját tulajdonú lakásokban lakik a lakosság, mégsem óhajt az államtól bérelni lakást!

Amit a 13-mas ír javaslatként az szintén egy teljesen jó meglátás, egy jó javaslat, csak mindentől, amihez köze van a kormánynak, hányingere van a lakosság közel felének (és akkor ezt szintén tudjuk kik azok) amikor az állam, pontosabban a kormány bármihez is szigorú feltételeket köt, amikor beleszól abba, hogy éld az életed, márpedig az ilyen feltételekkel beleszól! Az elmúlt 13 év ellenzéki politizálása másról sem szólt, mint ennek a kritizálásáról! Az én meglátásom az, hogy ezen okok miatt nem működne a dolog! Arról pedig a magyarok nem tehetnek, hogy élből elutasítják azt, ami "fentről" egy kicsit is beleszól abba, hogyan éljenek, ez a történelmünkből adódik, ez belénk van szinte kódolva, és bár elsőre úgy gondoljuk, hogy ez alapvető emberi tulajdonság, ez jellemző az egész világon, minden ember így működik, de nem!

2023. nov. 20. 09:56
 15/15 anonim ***** válasza:

A végén leírtad azt, amit a válaszod elején megfogalmaztam magamban. Az hogy a magyar felfogás olyan, amilyen, az egyébként kinek a "hibája"? Mert szerintem ez egy jogos és vitatható kérdés. Én

pl. nem gondolom, hogy a mai egyszerű kisemberé. Generációk óta úgy élünk, hogy kb. ami tulajdonjogilag a miénk, azt is egy tollvonással elvehetik, mostanában meg kvázi mindennap "retteghet" az ember mire ébred másnap. A kultúránkba lassan kódolva lesz a bizalmatlanság, ez pedig alapvetően kihatással van az életvitelünkre, a szokásainkra.

Én nem látom ennyire negatívan a helyzetet. Mivel az általam vázolt kritériumok csak egy bizonyos szegmenst érintenek, ezért nyilván lenne ellentábor, ahogy mondjuk a családtámogatások, vagy bármi egyéb esetben is van. Aki a célcsoport, az el tudja dönteni, hogy igénybe akarja-e venni a megadott feltételekkel, vagy sem. Aki nem, az meg max moroghat az orra alatt.

Illetve én azt látom, hogy ez a magyar mentalitásnak megfelelő intézkedés lenne, hiszen a célja, hogy hozzá segítsen a saját ingatlanhoz és azzal, hogy mondjuk fiatal párokat céloz, a kitolódó gyerekvállalást is előrébb hozhatja.

A politikát nem feltétlenül keverném bele ilyen szinten, mert konkrétan egy cirkusznak érzem az egészet. Láttál te már olyat, hogy az ellenzék bármilyen intézkedéssel is egyetért? Vagy a kormány azt mondja az ellenzék egy kezdeményezésére, hogy igazatok van, megfontolom? Mert amíg ilyennek a szikrája sincs meg, addig csak egy színház az egész. Kb. arról szól, hogy amíg ő A-t csinál, én papolok, hogy Z-t kéne, ha Z-t csinál, már csak azért is A lenne a helyes lépés.... Nyilván ha nincs bérlakás program az a baj, ha lesz, akkor meg az lesz a baj, hogy miért ott, miért csak az adott célcsoportnak és miért nincs több, avagy éppen mennyi pénzt költ erre az éppen aktuális kormány az adófizetők zsebéből. Erre nem lehet semmit alapozni.

Én egyébként nem gondolkoznék hatalmas léptékekben. Pl. megpróbálnám ezt a fészekrakó programot visszahozni kerületenként/nagyvárosonként 10-20 lakással, a fent leírt feltételeimmel, a párok nyomonkövetésével. Aztán várnék pár évet, hogy a modell működőképes-e. Nem kell azonnal sok száz lakásos beruházásokba kezdeni és boldog-boldogtalant beköltöztetni.

Ellenben azt sem gondolom, hogy az lenne a normális, hogy valaki élete végéig jogot formálhat arra, hogy gombokért éljen egy önkormányzati bérlakásban, mert hát mivel több/másabb ő, mint bárki más?

2023. nov. 20. 11:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!