Ki, hogy látja kívülről szemlélve a helyzetemet, jól döntöttem költözés, vásárlás szempontjából?
A rövid történetem először: 33 éves férfi vagyok. Születésemet tekintve szegedi lakos, ott is éltem 28 éves koromig. Aztán felköltöztem Budapestre, mert eléggé megfogyatkoztak a barátaim Szegeden (ugyanúgy elköltöztek munkalehetőség miatt), ott viszont az elmúlt 1-2 évben, mint minden más is nagyon elszálltak az albérletek, és úgy döntöttem, hogy 2022 év végén visszaköltözök Szegedre. A visszaköltözésem időpontjában már csak minimális spórolt pénzzel rendelkeztem, fent inkább feléltem a pénze, mint gyűjtögettem.
Én nagyon szerettem Budapesten élni, viszont az anyagi gondok nagyon sok szorongást okoztak az elmúlt 1-2 évben, főleg az albérlet vitte a pénzem java részét. Most újra anyukámmal és tesómmal élek Szegeden.
Időközben sajnos elhunyt egy közeli hozzátartozóm, aki után örököltem egy balatoni (nem vízparti) kis nyaralót. Ennek az értéke olyan 32-33 millió Forint között mozoghat. A nyaralóra volt egy komoly vevő jelölt, aki hajlandó lett volna kerek 30 milliót fizetni érte, de nem lett végül eladó, kicsit kötöttük az ebet a karóhoz, az a 2 millió forint is sok pénz nekünk, ha úgy vesszük.
A pénzzel 2 terv volt, ami végül nagyjából 1-2 hét állandó gondolkodás, agyalás után olyan szintű stresszt okozott, hogy ezért is jutottunk oda, hogy nem eladó ennyi pénzért a nyaraló.
Maga a kérdés:
I. Terv az volt, hogy veszünk Szegeden egy 3 szobás panellakást Szegeden (nekem), aztán majd kikerekedik az élet, hogy merre tovább. Lesz-e vajon jobb munkahelyem, azon is gondolkoztam, hogy egyik szobát kiadni lakótársas szobának és az is hogy egy kis pénzt a konyhára. Én ettől egy dolog miatt tartom magam távol, hogy jelenleg is egy nagyon rossz munkahelyem van és alig sikerült ezt is találni mikor visszaköltöztem 4 hónapig munkanélküli voltam.
II. A másik terv az volt az eladással, hogy visszaköltözök Budapestre, de 32-33 millió forint körül nagyjából még semmit se lehet kapni. Én inkább hitelfelvételre adtam volna a fejemet, és 40 körül már valami élhetőbb lakáson gondolkoztam volna. Ehhez kellett volna egy 6-7 millió hitel legalább.
A végkifejlet: a nyaraló ugye végül nem lett eladva ugye, ahogy írtam.
Már félreraktam itthon ~ 700.000 Forintot, még egy ugyanekkora összegen gondolkozok, hogy félrerakok.
Ezt követően arra gondoltam, hogy visszaköltözök Budapestre 1 évre albérletbe. Egyrészt nagy költséggel jár most a kaucio, 1 havi lakbér, 1 havi élelmezés, meg még utána 1-2 hónap tartalékra is gondolni kell. Így viszont, hogy van spórolt pénzem én is nyugodtabb lennék, kiegyensúlyozattabban vágnék bele.
Ha 1 évig laknék Budapesten és lenne normális munkahely (ott azért lehet találni, elég nagy a kínálat, inkább a fizetés nincs arányaiban az albérletekkel) Akkor valószínűleg felvenném a hitelt, ismét meghirdetésre kerülne a nyaraló és lehet most már 1-2 millió forinton nem húznánk a szánkat.
De azt se szerettem volna, hogy eladjuk az örökséget, felköltözök Budapestre, vásárolunk - nem túl jó helyen egy kis garzont és utána bosszankodok, hogy de kár volt ezt az egészet megcsinálni.
Szóval a jelenlegi döntés, még 2024. február környékéig dolgozok Szegeden, utána újra költözésre adnám a fejem Budapestre. Amennyiben tetszik, akkor párhuzamosan a nyaraló eladását újra elindítanánk és hitellel megtoldva vennénk lakást Bp-n.
Vagy, ha nem tetszik valamiért úgy Budapest - és a hitellel kitoldott összeggel (max. 40 millió forint) se találnánk nekem megfelelő lakást, akkor visszaköltözöm Szegedre és marad a 2-3 szobás panellakás opciónak.
Kicsit hosszasra sikeredett, remélem érthető nagyjából a story, de remélem nagyjából átlátható.
Nem tudod, hogy mit akarsz az életben, nincsenek igazi céljaid szerintem. Azt se tudod mihez kezdj. Láthatóan a munkával is gondok vannak, gondolom nem komoly szakmád van amiben bármikor találsz melót.
Így bármilyen döntés lehet rossz, szerintem.
És persze lehet rosszul ítéltelek meg, az is lehet.
Kicsit filozófikusann, elsőnek találd meg önmagadat, mielőtt komoly döntést hozol.
Amúgy az örökséget se kötelező megtartani, ha nincs célod vele. Persze a pénzt elbszni se célszerű.
Szerintem felesleges BP-be gondolkodnod, mivel az előző alkalom felélte a megtakarításaidat. Bár állításod szerint ott sok jó munka lehetőség akad, neked mégsem sikerült jobban fizetőt találnod. Miből gondolod, hogy most sikerül? Vagy megint feléled a tartalékaidat...
Én úgy értelmezem, szeged kevés emberrel vagy baráti viszonyba, de Budapesten pedig még annyit sem ismersz, tehát még egy ok, hogy felesleges a költözés.
Add el a nyaralót, vegyél egy lakást szegeden akár hitelből. Esetleg pár évre kiadod albérletbe, mellette spórolsz és kifizeted a hitelt vagy felújítod.
Szegeden egyáltalán nincs munka, ami szellemi vonzatú, ezt aki nem ott él mindig fenntartással kezeli, annak azt tudom javasolni (nem arroganciával, csak lehet úgy jön mist ki), hogy nézze meg a kínálatot a professionon.
Budapesten voltak jobb munkahelyeim, de a legutóbbi 2022-es évben már 170.000 Ft + rezsi (kk-val együtt kb 30.000 Ft-ot fizettem), mellette volt BKK bérletem 9500 Ft, internet-telefon azt is emelték az infláció miatt a végén már 15.000 Ft volt a havidíjam.
Ha ezeket összeadjátok, akkor a fix kiadásaim ~ 225.000 Ft fölé rúgtak. És akkor még nem engedtem meg magamnak egy mozit vagy bármi "extrát" Szegeden az átlag fizetés 220-240.000 Ft nettó most.
Budapesten él szinte az összes barátom, ezt nem fejtettem ki, szóval Budapesten nem voltam magányos, pont most van visszájára elsülve, hogy itthon csak a családdal tartom a személyes kapcsolatot, mert helyben már nagyon nincs.
Az, hogy nem találom a helyem az kétéltű. A Dél-Alföldi régióban elég nagy a kitelepedés a dunántúli régióba, nem azért mert mindenki szeret költözködni, hanem mert ennyire kevés a lehetőség az elmúlt 10 évben már.
Jogos a felvetés, hogy nem találom, de azért ebben elég sok a külső tényező. Ahogy volt a pedagógus felmondási hullám, az sem azt tükrözi, hogy nem tanultak volna, vagy nem találják a helyüket. Egyszerűen nem jönnek ki a keresetükből.
A nyaraló Révfülöpön található, ott inkább szezonális munkák vannak.
Viszont a nyaralóba, nincs gáz bevezetve (enélkül meg lehet lenni nyáron), de télen ugye fűtési lehetőség a kandalló vagy elektromos fűtőpanel, fűtő klíma.
Az elmúlt években nagyon sok felújításon esett át, viszont a telek elég hidegek ott, szóval téli lakhatásra szerintem nem nagyon alkalmas (de munka sem volna nagyon).
Szerintem két nem jó döntést hoztál/hoztatok.
Az egyik az, hogy nem adtátok el a nyaralót. Ha jól értem nincs rá szükségetek, nem termel pénzt, sőt viszi azt, mert fenn kell tartani addig, amíg a ti tulajdonotok. Ez azért egy temperáló fűtés minimum, plusz alap karbantartások és útiköltség, ami azért Szegedről nem elhanyagolható. Ha az állagmegóvó karbantartások elmaradnak, szépen lassan tönkremegy és egyre kevesebbet fog érni. Ebben a szituban 1-2 millió forint nem oszt, nem szoroz, lazán rákölti az ember 1-2 év alatt (akár a többszörösét is), arról nem is beszélve az inflációval mennyit csökken az értéke 30 millió forintnak évről évre. Na mindegy. Én meghirdetném és szabadulnék tőle.
A második rossz döntés pedig szerintem az volt, hogy nem tervezetten és átgondoltan mentél haza. Miért voltál 4 hónapig munkanélküli? Akkor szoktunk ekkorát lépni, ha már fix munkahely vár valahol. Felnőttként szerintem ez az "eszement" kapkodás nem fér bele, hacsak nem rúgtak ki és muszáj volt menned.
Ülj le és gondold végig a hosszútávú terveidet, hol képzeled el magadat, stb. Párhuzamosan hirdessétek és adjátok el a nyaralót. Nem kell azonnal elkölteni az árát, így tök felesleges be*szarni és álmatlanul forgolódni, ha bejön egy ajánlat. Hónapokig csücsülhet a számládon az ára, vagy állampapírban inkább, amíg megálmodod, hogy mit kezdj magaddal.
Ha döntöttél, akkor kezdj ingatlan keresésbe a választott városban. Ha Budapestre esik a választásod, akkor csak úgy költözz vissza, ha már van fix munkahely, ahova várnak. Így ha jól szervezed csak egy nehezebb hónap vár rád, de mivel a felmondási idődet letöltöd az előző helyen, majd kvázi rögtön kezdesz az új helyeden Budapesten, az sem érint meg igazán.
Budapesten vagy rövidtávra bérelj, vagy állj össze egy haverral, aki kiadna neked egy szobát és felezitek az ő bérleti díját akár stikában, amíg nála csövezel. Közben nézegessél gőzerővel lakásokat és amint meglesz a 3-6 hónap munkáltatóid, már vehetsz is fel hitelt és vásárolhatsz egy lakást. 7 millió forint törlesztője nem tudom mennyi most éppen. 70 ezer forint körül talán 20 évre. Az azért nem egy vállalhatatlan összeg havonta.
B opció, hogy otthon csücsülsz, elkezdesz lakásokat nézegetni Budapesten, ha megtetszik egy, elkezded intézni az adásvételét, majd elkezdesz interjúzni és igyekszel kb. egy időre egyeztetni a birtokbavételt és a munkakezdést. Ha marad benne 1-2 hét csúszás, akkor is csövezhetsz haveroknál átmenetileg. Mi sok havernak segítettünk így, és nekem is segítettek anno, amikor Budapestre költöztem.
Mellesleg ez csak egy lakás. Tudom, hogy marha sok pénznek és iszonyat nagy döntésnek tűnik, de nem egy életre szól. A piaci értékét mindig tartani fogja és ha évek múltán úgy látod jobb helyre is költözhettél volna, akkor eladod és mész tovább. Ennél nagyobb gondod soha ne legyen az életben. (Persze szerencsés, ha nem egy putri közepére költözöl be...)
Több dolog, amit tényként állítasz, nem úgy van.
És több dolgot meg nem értek.
Pl. miért kell neked egymagadnak 3 szobás lakás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!