Albérletben lakok Budapesten és egyre kevésbé élhető nekem, így, hogy nincs saját ingatlanom érdemes hazaköltözzek?
2022 előtt még a kaján sokat tudtam spórolni, most az elmúlt 1 év kb. csak vegetálás. Nem tudok spórolni semmit, az albérletemen is emeltek 170.000 Ft-ra. 1-2 szórakozási lehetőség szokott lenni havonta, meg mellette az általános dolgok. Sport, fodrász, semmi extra igazából. De ha ezeket elengedném, akkor is 20.000 Ft-tal több pénzem lenne havonta, mentálisan viszont leépülnék.
Azon gondolkozok, hogy visszaköltözök szüleimhez, aztán onnan albérlet vagy lakáshitellel lakás.
Barátokkal sem vagyunk túl aktívak már 1-2 találkozó havonta és ennyi.
Igazából ezeket vidékről is tudnám, feljövök vonattal és fent alszok.
Összességében felállítva a pro és kontrát én szeretem Budapestet, még ha a legtöbb vidéki ismerősöm azt papolja, hogy 2 napig sem bírna fent élni a maga nagyvárosi sajátosságait elfogadva szerintem nem rossz.
Viszont mókuskerékben sem szeretnék élni 33 éves koromban, hogy azért dolgozok, hogy fenntartsam magam, de igazából ennyi. Vidéki ismerőseimnek meg már mind ház, kocsi. Igaz többség CSOK-kal hozta össze a házat, de nekem még egy autóm sincs, nem is tudnék venni.
Végül is, ha haza is megyek bármikor vissza tudok jönni, ismerős helyre megyek haza is, meg ha vissza kell jönni az se fog szorongással eltölteni, mert eléggé megismertem Budapestet is.
Hogy vélekedtek a helyzetemről?
Lépj valamit aztán majd kiderül, hogy számodra jó irány volt-e vagy sem! a legrosszabb ha tudod, hogy így nem jó de nem változtatsz semmin.
Nem biztos hogy a hazaköltözés a legjobb döntés, ezt neked kell tudnod milyen a viszonyod a szüleiddel. Én imádnám ha a nagyfiam hazaköltözne, de tudom, hogy az elmúlt években már önállósodott annyira, hogy neki nem lenne jó megint gyereknek éreznie magát itthon, holott a testvéreinek sem szólunk bele az életébe, döntéseibe már, mivel ők is felnőttek. De most a fiamnak sem ez lenne a legjobb megoldás a számára.
lehet, hogy keresned kellene inkább 1-2 lakótársat, közös albérletet. Kicsit kényelmetlenebb lenne másik emberrel megosztani a konyhát, fürdőszobát, de maradnál abban a városban amit szeretsz. Aztán meg ha ez sem jön be akkor megint lépsz valami mást. De persze haza is mehetsz, lehet kiderül, hogy könnyebb lesz így a szüleiddel együtt a boldogulásod és megtalálod a megoldást más problémákra is nem csak az anyagiakra.
Egyedül nagyon nehéz, nem csak a pénz miatt, tényleg néha érdemes visszalépni kicsit és újra nekifogni, mint küszködni abban a helyzetben ami onnan nem megoldható ahol épp vagy. De hogy ez a visszalépés mi lenne az már sok mindentől függ.
2 lehetőség van ilyen helyzetben:
1. kiadások csökkentése: ennek egyik lehetősége hogy vidékre költözöl, kérdés, hogy mi a munkád, és találsz-e olyan állást, ahol relatíve többet tudsz megtakarítani.
2. bevételek növelése: MINDIG ez a preferált, mert sokkal nagyobb a perspektíva, ha előre menekülsz. Milyen képzettséged van? hoygan tudnál előre lépni a munkádban? Lehetséges-e új mukahelyet keresned, ahol többet kerese? Lehetséges-e az, hogy új tudásra teszel szert, ami lehetővé teszi, hogy új állást szerezz?
pl. külföldi állás szóba jön-e? Esetleg nyelvtanulás külföldi munkához? Én így hoztam össze pl. a budapesti házamat, hogy külföldön dolgoztam családalapítás előtt 5 évig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!