A klimatisztítást ki állja?
Nagy átlagban mi van a szerződésetekben a karbantartási munkákról?
Amúgy ez szerintem is a bérlő dolga. Ez nem értéknövelő beavatkozás.
Vagy tisztítja a bérlő, vagy nem használja.
Választhat.
Ne legyél gyenge, mert a fejedre nő.
Kérdező, első körben az számít mi van a bérleti szerződésben.
Ahogy most utána olvastam - én sem jól gondoltam a helyzetet - alap állapotban minden javítást, egyebet ami a bérlemény rendeltetésszerű használatához szükséges azt a tulajdonos fizeti, a bérlet ideje alatt is. Ehhez kell alakítani a bérleti díjat, hogy beleférjen az eltört vízcsap cseréje vagy a közös költség, radiátor csere stb.
Azonban vannak dolgok amiket a bérlőnek kell fizetnie, és példaként a linken levő cikkben felhozzák "Csöpögő vízcsap esetén a bérlőnek kell a javítást magának elvégeznie, vagy a javítás költségét kifizetnie. Ha a vízcsap egészének kicserélése válik szükségessé, az már a bérbeadó feladata lesz.
A fűtés és meleg víz ellátást biztosító cirkó éves felülvizsgálatának díját és a kihívott szakember költségét a bérlő, a berendezés alkatrészének hibája miatt felmerült alkatrész csere, vagy berendezés csere költséget a bérbeadó köteles megfizetni."
Ez alapján lehet azt is mondani, hogy a klíma éves tisztításának költsége a tulajdonost terheli, meg azt is hogy a bérlőt, attól függően, hogy a tisztítást hova sorolom be. Nekem ez az éves karbantartásba tartozik, hiszen akkor tisztítja a szerelő ha kijön az éves ellenőrzésre - tehát a bérlő költsége.
De ugyanígy meg lehetne magyarázni azt is, hogy maga a karbantartás nem kellene, hogy a tisztítást is tartalmazza blablabla, tehát fizesse a tulajdonos. Viszont akkor külön kell kijöjjön a szerelő csak a tisztítás miatt.
Az olvasottak alapján szerintem az, hogy a klímát egyszer egy évben a karbantartás során kitisztítják, az a bérlő költsége - de ezt bele érdemes építeni a bérleti díjba. Az meg hogy év közben ő saját magának szeretné még többször a tisztítást, az már az ő saját döntése.
De alapvetően az számít amiben megegyezik a bérlő és tulajdonos a lakás bérlésekor és amit le is írnak a szerződésbe. A vita mindig abból ered ha valami nincs előre írásban rögzítve és sajnos sok olyan dolog van ami előre nem látható vagy nem jut eszébe egyiküknek sem.
Én természetesen úgy vagyok vele, hogy ha egy háztartási gép meghibásodik akkor azt én javíttatom/cserélem.
Így utólag beleirattam volna a szerződésbe, hogy a klíma évenkénti karbantartása a bérlő feladata, ha erre igényt tart, de ez nem történt meg.
Az egy érdekes kérdés, hogy ha én nem tisztíttatom ki és a bérlő se a saját pénzén, aztán megbetegszik akkor mi van..esetleg még felelőségre is vonhatnak?
Őszintén nem értek hozzá, hogy ténylegesen mennyire veszélyes egy nem takarított klíma, és mennyire bohóckodás ha a tisztítást házilag magunk végezzük egy sima erre való spray-el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!