Albérlet esetén fix rezsi. Mi a pozitív és a negatív oldala?
Ha fix rezsit fizetsz akkor tudod mekkora lesz a kiadásod, ha nem fix, akkor mindig változik és először az óraleolvadás a magára, aztán a kifizetés így vagy úgy.
Ezen felül mindegy.
A nem fix rezsi is kb. kiszámolható, kicsit változik csak havonta.
1-es válaszoló jól mondja. A fix rezsi az ilyen sunyi, átverős bérbeadók kedvence. Az összege annyi, amennyit tuti nem fogyasztanál egy hónapban és árgus szemekkel fogják vizsgálni, nem-e vittél fel esetleg valakit a lakásba, akár csak 1 órára is.(hisz ő is fogyaszthat) Vagy mondjuk nem internetezel-e túl sokat, vagy túl hosszú ideig zuhanyzol, a home officeról ne is beszéljünk.(nyilván nem megengedett!!!)
HA pedig többet fogyasztanál a fix rezsi összegénél, akkor a különbözetet biztos behajtják rajtad.
Hülyeség, hogy árgus szemekkel fogják figyelni, nyilván lehet egy átlagot számolni, ami egyszer magasabb, egyszer alacsonyabb, de alapvetően kioltják egymást.
Nyilván nem azt fogják nézni, hogy neked 30.000 helyet 30.010. Forint lett a rezsi.
Amúgy hogy példát hozzak:
2-en laktunk lakásban. Lakótársamnak sokkal nagyobb 20 m2 szobája volt, nekem alig 7 m2. Fűtés egyedi mérőkkel ment. Néztem a havi kimutatást, az ő szobája miatt valami 2-3x szorzó volt az alap díjra. Hiába nálam nem is ment a fűtés, miatta a többszörösét kellett fizetni felesbe.
Aztán egyszer elkezdett az addigi 100-150 kWh áramfogyasztás 400 feletti lenni. Ilyen 15-20 ezres villanyszámlák jöttek egy panelban. Amikor kérdeztem, nem-e tudja az okot, akkor rávágta, hogy nem.
Egyszer bementem hozzá a szobába, volt bent nettó 30 fok és mellette volt egy OBI-s elektromos hősugárzó. 3.000 W-os ami neki ment konkrétan egész nap, mert hogy ő fázik 26 fokban.
Beszéltem tulajjal, hogy én maximum az általános fogyasztás felét vagyok hajlandó kifizetni, aztán 1-2 hónap után a srác is vissza vett, amikor a saját zsebén érezte, hogy ez így neki drága lesz.
Saját magamra a saját lakásomban 2 ezer körül szokott lenni a villanyszámla, nyilván ha kiadnám és mondjuk 3 ezerrel kalkulálnék, akkor egy 20 ezres számlánál csak szólnék, hogy ez így nem oké.
Egy albérlet esetén mindig a havi diktálás a legtisztább megoldás. Ennél egyenesebb nincs.
Havi fix rezsi két esetben szokott lenni:
- Átalányt fizet a tulaj és ezzel kapcsolatban korrektül elszámol veled a kiköltözéskor, vagy az átalány változásakor.
- A rosszabb eset pedig az, hogy burkolt albérleti díj emelés. Sokszor lehet olyannal találkozni, hogy találsz egy viszonylag kedvező árú albérletet, aztán fennakad az ember szeme, hogy 35 négyzetméterhez hogy tartozik fixen 40-50 ezres rezsi. :) Na, ez esetben szinte mindig átb..szásról van szó, hagyni kell a francba.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!