Tulajok! Ti 2023-ban mennyit emeltek a bérleti díjon?
7 éve lakik a bérlőm, idáig 1x, 3 éve emeltem kevesebb mint 10 %-ot.
Most nem tervezek bérleti díj emelést, mert ha követném az inflációt, fel is vágná az ereit. Jó bérlőm, szinte nem is lehet tudni, hogy létezik, pontosan fizet, a lakást rendben tartja, mindent meg tudunk beszélni.
Nekem ez a tény többet ér, mint az emelés, de az igazsághoz tartozik, hogy nem is ebből veszek kenyeret egy csapat éhező gyereknek.
Két bérlőm van.
Mindkettő budapesti, külvárosi társasház. Az egyik magasföldszint, bútorozatlan, gépesített, 36 nm. Itt a lakbér 120 ezer + rezsi. A bérlő 4 éve lakja, tavaly emeltem, idén nem fogok. Jó bérlő, rendben tartja a lakást.
A másik második emeleti, teljesen bútorozott, 50 nm, 2 éve lakja a bérlő. 140 + rezsit fizet. Neki eddig nem emeltem, idén tavasszal fogok, meg is beszéltük. 10%-ot emelek. Ő is jó bérlő, örülök, ha marad.
Mi mindig arra mentünk, hogy jó bérlő hosszú távon legyen és nekünk semmit ne kelljen csinálni (értsd: ha gond van ő hívja a szakit, aztán annyival kevesebbet utal tehát önálló), ezért mindig áron alul van kiadva a lakás.
13. kerület 48 m2.
2017-től 70ezer volt, 2020-tól 100ezer, 2022-től 120+rezsi. Szerintem 2 évig nem emelünk, mert megvárjuk, hogy mit hoz az infláció. Nem akarjuk a lakónkat sem ellehetetleníteni.
Terv szerint semennyit. Tavaly (2022-ben) év közben emeltem, mert az a szoba eredetileg kedvezményesen lett kiadva (nem sok jelentkező akadt akkor a covid alatt, mikor új bérlőt kellett keresnem), és két évig tartottam fenn a kedvezményes árat, mert jó bérlő.
2023-ban csak akkor emelek, ha a lépcsőház takarítását vagy a lift karbantartását jelentősen megemelnék a vállalkozók (korábban KATÁ-sok voltak).
Gondolom bérbeadót akartál írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!