Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Határozott idejű bérleti...

Határozott idejű bérleti szerződés felmondása?

Figyelt kérdés
Tegyük fel 1 éves szerződést kötünk és én fél év múlva valamiért ki akarok költözni, de a bérbeadó nem hajlandó belemenni. Ilyenkor mi van? Behajthatja rajtam a maradék fél évi lakbért? De ha nem fizetek, akkor az szerződésszegésnek minősül, így már nem lesz érvényes. Kauciót gondolom buknám (belegondolva ez jogos is lenne, amiért szerződés szegek)?
2022. szept. 13. 19:56
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Jogilag jár neki a bérleti díj 12X. Akkor is ha te kiköltözöl egy fél évvel a szerződés lejárta előtt. Ha bíróságra viszi az ügyet mert nem vagy hajlandó fizetni akkor a pert meg is nyeri. Te meg még a perköltséget is fizetheted.
2022. szept. 13. 21:38
 2/4 anonim ***** válasza:
77%

"akkor az szerződésszegésnek minősül, így már nem lesz érvényes"

Érdekes logika, hogy azért mert megszegtem az általam aláírt szerződést, már nem követelhetik rajtam, amit ígértem. Sajnos ez nem így van. Sőt! Az van amit az #1 válaszoló mond, hogy simán lepereli rólad a maradék 6 hónapot is a bérbeadó, ha nem közös megegyezés van, és te önhatalmúlag akarod megmondani, hogy mi legyen.

2022. szept. 14. 22:48
 3/4 anonim ***** válasza:

"én fél év múlva valamiért ki akarok költözni, de a bérbeadó nem hajlandó belemenni."

A bérbeadó nem a főnököd, tehát nem parancsol Neked.

Viszont a szerződésben rögzített feltételeket mindkettőtöknek teljesítenie kell.

Mi van a szerződésben idő előtti felmondás esetére?

Mert ha semmi, akkor 15-e előtt közölt felmondás esetén a következő hónap utolsó napjával megszűnik a bérleti szerződés. A 15-e után közölt felmondás esetén az azt követő 2. hónap utolsó napjával szűnik meg.

Ha van feltétel szabva idő előtti felmondás esetére a szerződésben/megállapodásban, akkor ahhoz kell tartanod magad.

2022. szept. 17. 06:29
 4/4 anonim ***** válasza:

Jó pár éve megszüntették a határozott időre kötött bérleti szerződés nagyfokú kötöttségeit. Az van, amit a 3. válaszomban írtam a határozott időre kötött bérleti szerződések esetén is.

Nyilván ha a jogszabály engedi a tőle való eltérést, és a szerződésben attól eltérően állapodtatok meg, akkor a szerződés feltételei az irányadóak.

Tehát még mindig az a kérdés, mi áll pontosan a szerződésben idő előtti felmondás esetére...

2022. szept. 17. 06:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!