Visszautasítani bérlőt szociális helyzete, nemzetisége, bőrszíne miatt?
Meghirdettem egy lakást megyeszékhelyen, elég olcsón, sokan jelentkeztek. Sok külföldi is (főleg arabok, de más nemzetiség is).
Szarul érzem magam, hogy az első után már nem is válaszolok nekik.. mert ha már választhatok, akkor magyarnak adom ki, ha netán vmi probléma lenne, talán könnyebb megoldani.
Kiváncsi vagyok más hogyan oldja meg/kommunikálja, ha valaki kivenné a lakását, de ő nem akarja odaadni. Én most tudok válogatni is (mutatni csak egy hét múlva fogom tudni), de lehetne olyan a helyzet, hogy csak egy-valamilyen okból nem szimpatikus-jelölt van.. aki jönne fizetne stb.
Én mindig előre tisztázom a bérlőjelöltekkel, hogy:
1. Alap esetben nem a megtekintési sorrend számít, és végképp nem az, hogy ki lobogtatja már a megtekintéskor a pénzt, hanem elhívok több bérlőjelöltet, és majd közülük szimpátia alapján választok.
2. Ha többen is szimpatikusak, akkor nézem, hogy ki volt hamarabb megnézni, és olyan sorrendben jelzek nekik, hogy jöhetnek.
Hivatalosan nem lehet, sem hirdetésben, sem írásban ilyet kommunikálni - panaszt tehetnek az EBH-nál. Sem bőrszín, sem nemzetiség, de még a miatt sem korlátozhatsz senkit hogy gyerekkel akar-e költözni (egyedül a kutya/macska/egyéb kisállat vonatkozásában korlátozhatsz).
Amit csinálni tudsz, hogy aki telefonál azt lerázod, már elkelt / komoly megtekintő van / hívjon a jövő héten mert már sokan jönnek megtekinteni stb. Külföldinél megteheted hogy hirtelen elfelejtesz angolul, vagy simán közlöd, bocs de csak magyar állampolgárnak akarod kiadni (ha viszont ezt leírod hirdetésben, SMS-ben, e-mailben stb. az már bizonyíték egy EBH eljárásban). Majd elmented a számát amiről tudod hogy az illetőnek nem akarod kiadni és nem veszed fel onnantól kezdve.
Ha árat emelsz az paradox módon képes megnövelni az általad nem kívánt bérlők számát! Ugyanis normál áron nem adnának ki nekik, kénytelenek extra felárat fizetni, a drágább lakásokra is rámozdulni.
#13: de sok hülyeséget beszélsz..
EBH már megszűnt lassan 2 éve..
Másrészt, magánszemélyekre nem vonatkozik a diszkrimináció ellenes törvény, tehát ők akár ÍRÁSBA is adhatják, hogy családnak/melegnek/romának/külföldinek nem adják ki és azért perelni sem lehet senkit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!