Mikre kell figyelni ha valaki fél év kauciót vagyis kb felmillio forintot kifizet előre?
Annyit eleve nem érdemes, szerintem 2-3 havi a szokványos letét.
Szerződésnél a szokásosra kell figyelni, mik a feltételek, a lakás állapotát átvételkor megnézni, rögzíteni írásban egy átvételi lapon aláírással ha bármi nem oké, a letét alapvetően arra való, hogy ha a lakást nem az átvett állapotban adod vissza abból levonyatnak javítást, festést. Pl néha le van írva szerződésben, hogy frissen festve vetted át, és ugyanúgy kell visszaadd.
A közjegyzői dolgot ezért szokták mondani:
én nekem sosem volt ilyen, ha mutatkozik hajlandóság mindkét részről akkor lehet van értelme, a bérlő felelősségét szokták kihangsúlyozni de valószínű mindkét félnek ad egy magasabb szintű biztonságot vita esetén.
De az a legjobb ha nincs vita, az ember olyannal szerződjön akivel megvan egy alapvető bizalom és komoly embernek tűnik. Én álltam már el szerződéstől mert olyan volt az ember és olyanokat mondott, hogy hát ilyen ügyeskedő fajta füstösképű (pl hogy nem tudok bejelentkezni a lakásba meg ha gond van valakivel a környéken csak szóljak neki megoldja :D) szóval mindkét félnek az a jó ha olyan emberrel szerződik akiben kis beszélgetés után azt gondolja megbízhat valamilyen szinen. Semmire nincs 100% garancia de azért kicsit le lehet szűrni, hogy kisebb vagy nagyobb az esélye, hogy vita lehet. Az utolsó bérelt lakásomnál rendes interjún estem át, beszámoltam arról mit dolgozom hol mióta meg ilyenek de valahol értem. Most Németországban bérelek de itt is hasonló, sőt, 10-en néznek meg egy lakást és a bérbeadó válogat, ez talán otthon még nem ilyen rossz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!