Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Érdemes napelemre invesztálni...

Gomzoli kérdése:

Érdemes napelemre invesztálni félmilliót?

Figyelt kérdés

Vagy inkább nagyobb költségvetésű (nagyobb méretű) lenne hatékonyabb, ha egy 110 m2-es ház fogyasztását szeretnénk túlnyomórészt ezzel fedezni? Fűtés gázas, de a melegvíz ellátást átalakíttatnám elektromosra, továbbá a szokásos fogyasztók (hűtők, mosógép, mikro, villanytűzhely etc) igényeit kellene fedezni.

Van valakinek tapasztalata, és azt megosztaná?

2015. dec. 17. 20:33
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
30%
Egy 10kw-os rendszer kb havi átlag 45-50.000.-ft értékü áramort termel. Ennyiből már ki is lehet fűteni egy házat egy szezonban.
2015. dec. 17. 23:14
 2/12 anonim ***** válasza:
65%

számold bele, hogy az adott leadott teljesítmény az ideális állapotot tükrözi. nyáron túlmelegszenek, és nagyon lecsökken a hatásfokuk, esetleg károsodhat is tőle.

de ezzel foglalkozó fórumokon sok adattal és tapasztalattal rendelkeznek, ott keresgélj

2015. dec. 18. 08:53
 3/12 anonim ***** válasza:
22%

80 m2-es lakásunkba 2 millió környékén volt a napelem.

Nálunk minden elektromos, a gázt ki is kötettük. Nekünk ez így megérte, 5 éves megtérüléssel számoltunk, de valószínűleg 3,5 év alatt megtérül.

Érdemes szakembertől (lehetőség szerint minél többtől) árajánlatot és kalkulációt kérni.

2015. dec. 18. 10:09
 4/12 anonim ***** válasza:
90%

#3-ra ne hallgass 8-10 év minimum kell hogy megtérüljön.

2 millió forintos rendszer nem termel ki annyi energiát, hogy megtérüljön 3,5 év alatt, mivel akkor évente legalább min. 500.000ft-ért kéne áramot elhasználnia, és 2 millióért te egy ilyen rendszert nem fogsz kiépíteni, ami enni energiát kitermel.

miért?

azért mert télen alig termel áramot, felhős időben nem termel áramot, este meg aztán főleg nem termel semmit.

500 ezer forint pedig pár cellára elég, mert egy normális inverter 80-100 ezer körül van bőven, plusz a vezetékek, cellákhoz a tartószerkezet ez sem olcsó, és a munkadíj is legalább 100 ezer körül van.

így fél millióból lesz egy olyan rendszered, ami jobb esetben is 200-300 wattot termel, ami meg pont arra elég, hogy semmire.

egy rendszert úgy kell méretezni, hogy se túl sokat, se túl keveset ne termeljen.

az éves átlag fogyasztás alapján kell kiszámolni, hány cella kerüljön a

tetőre, plusz kell egy két irányba mérő fogyasztásmérő óra.

nyilván nyáron, vagy napos időben többet termelsz majd, és ezt a többletet a mérő órád elkönyveli a hálózatba plusz áramnak, télen, felhős időben, meg este ezt a többletet fogod vissza venni magadnak a hálózatról.

barátom villamos mérnök, elég sokat beszélgettem vele a témával kapcsolatban mennyire éri meg egy ilyen beruházás.

nemrég segítettem neki egy 5kW-os rendszert felépíteni, ami legjobb esetben is max 2500-2800W-ot termelt nyáron, ha hét ágra süt a nap.

nagyon sok dologtól függ a rendszer teljesítménye, megfelelő tájolás, hogy egész nap normálisan érje a fény, a levegő tisztasága, a tető hajlásszöge, ház fekvése és még sorolhatnám, mi kell ahhoz hogy egy rendszerből a maximumot ki tudd hozni.

azt is tudni kell, hogy egy ilyen cella max élettartama 20-25 év.

a 20-at úgy kell érteni, hogy ott már elkezd csökkenni a teljesítménye, kb 80%-os hatékonysággal dolgozik, és természetesen ez az érték az idő múlásával arányosan egyre csökken.

szóval 8-10 év minimum kell hogy megtérüljön egy normálisan méretezett hatékony rendszer, aztán lesz 10 olyan éved ahol már elvileg "ingyen" áramod lesz, és ezt tart addig még a celláknak a hatékonysága el nem érik a kritikusan alacsony áram termelést, akkor gondolkozhatsz a lecserélésükön.

2015. dec. 18. 11:49
 5/12 anonim ***** válasza:
87%

Attól függ az egész, hogy mekkora felületű jó tájolású kiszögellésektől mentes tetőfelületed van. Jól érzed, hogy nagyobba lenne érdemes invesztálni.

Nekem 3 éve számlával ÁFÁsan 5 év szerelési garanciával került 2 millióba egy 3,5 kW os rendszer, amit a napi átlag 10-15 kWh fogyasztásom ellátására terveztek. Jó sacc volt, néhány ezer forintos túltermelésem van mindig évente.

A Meteorológiai Szolgálat honlapján - de még

vagy tucatnyi helyen - kinn van Magyarország térképe, a napsütötte órák számával. Szóval a konkrét lakóhelyedet is be tudod saccolni. De általában elmondható, hogy 1 kW teljesítményű napelemmel évi átlagben 1100 kWh elektromos energia termelhető.

Csak saccolom, hogy egy 110 m2 házban ha laktok ti is négyen, akkor ti is mondjuk 10 kWh napi fogyasztással mentek. Ez éves szinten 3650 kWh. Ezt az 1100-as értékkel visszaosztva neked is 3,3 kW jön ki, ekkora rendszert kellene telepítened a házra, ha másra (fűtés rásegítésre, stb) nem akarod használni).

Ez viszont szerintem - bár sokat estek az árak az én beruházásom óta - de nem jön ki fél millióból!

Az én számításaim szerint az építés idején 9 év megtérüléssel számoltam. Utána jött a rezsicsökkentés, és lentebb ment az áram ára, így felment 13 évre a megtérülés. Mondjuk én a teljes tervezett 25 év alatt még 2 inverter tönkremenetellel (cserével) számoltam. [Nem számoltam öklömnyi jégesővel, és biztosítást sem kötöttem a napelem rendszerre.]

2015. dec. 18. 15:40
 6/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat!

A dilemmám az volt eredetileg, hogy a meglévő gáz központi fűtés mellé készíttessek-e egy vegyestüzelésű kazános rendszert, ami a leendő garázsépület egy leválasztott részébe kerülne. Ennek kivitelezési költségeit kb. 1 millióra saccoltam.

Ennek alternatívája lenne a napelemekbe való beruházás, azt is max. 1 M Ft költségvetéssel, persze, ha kevesebb is elég lett volna, akkor olcsóbban. Nem a fűtés kiváltására, hanem a változatlan gázfűtés mellé az áramszámla csökkentésére, és melegvíz előállításra. Az ember hosszútávra tervez, és saját kis "rezsicsökkentés" címszóval készül a jövőre...

Ezek szerint a félmilliós napelem-rendszer legfeljebb a havi átlagfogyasztásunk 1/3-át (kb.) lenne képes fedezni, így nem éri meg.

Köszönöm a felvilágosítást, lehet hogy inkább megtartom az 1 millát a gyerekek takarékszámlájára, és fűtök tovább gázzal. A ház egyébként egész jól szigetelt, az átlagos havi rezsink nem egetverő, sőt, simán vállalható lesz a jövőben is.

2015. dec. 18. 17:33
 7/12 anonim ***** válasza:
87%

vegyes tüzelésű rendszerrel is manapság már az a baj, hogy a szilárd tüzelőanyag ára horrorisztikusan az egekbe szökött.

és mint írtad egy normális rendszer ára bizony 1 millióba simán benne van.

én 5 évvel ezelőtt ruháztam be a meglévő gázkazán mellé egy vegyes tüzelésű rendszert, igaz volt előtte is v.kazán, de elavult 35 éves technológia cserére szorult.

azóta viszont már megbántam valamennyire, hogy közel 800.000ft-ot "öltem" bele ebbe az egészbe, ugyanis a tűzifa és szén árak olyan magasak lettek, hogy ugyan ott vagyok árban, mint ha gázzal fűtenék.

ugye fizetni kell a fuvarért, fizetni kell a fáért, a fát össze kell vágni mert köbméterben szoktam venni méter hosszú erdei keményfát.

akkor mire összevágom elmegy vele legalább egy hét, darabolással, hasogatással, pakolással, rengeteg munka.

tavaly és idén is már csak kb 2 hétre való tartalék fát raktam el, mert egyszerűen nem éri meg fával tüzelni, és ugye a kényelem sem egy elhanyagolható szempont, mert az egész téli tüzelés nem egy egyszerű mizéria.

nyilván akik közel laknak az erdőkhöz, ott lényegesebben olcsóbban jutnak tüzelőhöz, én elég távol vagyok, így a fuvarköltségem nagyon magas, legalább 1 havi téli gázfogyasztásom ára.

ezt a kalodás hasogatott fát meg abszolút nem éri megvenni, mázsája alaphangon is 3000-3500ft, és 50 kiló elmegy egy nap simán.

tehát ha kiszámolod naponta mennyi így a költséged, akkor mindjárt elmegy az ember kedve a fatüzeléstől.

persze ez csak az én példám, lehet valaki olcsóbban hozzájut a tüzelő anyaghoz, akkor neki megéri, de én még ha télen havonta 10-12 ezer forintot is spórolnék azzal, hogy fával fűtök, akkor sem használnám mert egyszerűen rengeteg energiát igényel, és ha nincs itthon senki akkor vagy be kell kapcsolni a gázt,(akkor minek a fatüzelés?) hogy ne hűljön ki a lakás annak ellenére hogy a puffer elég sok meleg vizet eltárol, délután a munkából hazajövet pedig egyből a begyújtással és kazánpakolással kezdhetem a munka utáni "pihenésemet".

tartaléknak jó, ha lesz valami a jövőben ami miatt olcsóbb lenne a szilárd tüzelés, vagy ha nem lenne gáz.

egyébként mindkettő alternatívára kicsi az esély.

2015. dec. 18. 18:54
 8/12 A kérdező kommentje:

Van benne igazság, amit mondasz, és én is hasonlóan gondoltam végig.

Város peremkerületében van a házunk, nincs "ismerős", ahonnan a fát olcsón be tudnánk szerezni. Mindketten 3 műszakban dolgozunk, a kertünk hatalmas (közel 3000 m2), adni fog elég tennivalót a szabadidőnk alatt, ami részben munka, részben kikapcsolódás ugyan, de nekünk sem biztos, hogy lenne kedvünk azért külön kijárkálni és tenni-venni ha van kedvünk- ha nincs, hogy égjen a tűz.

Még ha havi 10 ezret spórolnánk is a gázfűtéshez képest (csakis a fűtési szezon 5-6 hónapjában), akkor sem érné meg a milliós beruházást, és a plusz munkát, ha 15 év alatt térülne meg "nullásra" a dolog.

2015. dec. 18. 21:17
 9/12 anonim ***** válasza:

Elnézést az OFF-ért, de #7-es válaszolótól szeretném megkérdezni a jelenlegi faárakat. Mennyi most egy erdei köbméter keményfa? Vagy mázsára adják? Én annakidején, mielőtt a napelemrendszert megcsináltattam volna, hosszasan számolgattam. Annakidején kis kerekítésekkel úgy jött ki, hogy azonos fűtőértéket 1 egység ára fából, 2 egység ára gázból, vagy 4 egység ára áramból (ha egy az egybe cekászon elfűtöm) lehet kihozni. De ez mára szerintem jelentősen átrendeződött, illetve utána, a beruházásom után jött a rezsicsökkentés.

A napelem a befejező lépése volt a felújításnak, először a homlokzatot és a födémet hőszigeteltem, aztán földszondás hőszivattyút telepítettem. Ezt követte a napelemrendszer. Mondjuk a felújítás előtt a havi gázszámlám a hideg hónapokban 100-130 ezer forint körül volt. Jelenleg 120 ezer forintból az egész téli szezon fűtés és melegvize megvan (okt15-márc15) hőszivattyúról (H tarifás árammal és COP=4 munkaszámmal).

Szóval mindenképpen a hőszigetelés a legfontosabb, és utána nagyon komoly száításokat kell végezni, hogy megéri-e befektetni a jövőbe. Mondjuk én már nem vagyok fiatal, és a kényelemre mentem, meg a biztonságra - hogyha kevés nyugdíjam lesz, akkor a ház rezsije ne kerüljön sokba!

2015. dec. 21. 10:06
 10/12 anonim ***** válasza:

erdei köbméter hivatalosan 100x100x175cm.

tehát 1 méter hosszú, 1 méter széles, és 1,75 méter magas.

így kapsz elvileg 1 köbméter tiszta fát, ugye a rönkök között "légrést" hivatott pótolni a 175 centis magasság.

ezt a mérést alkalmazzák fakitermeléseknél, és a kalodás fákat is sok helyen ebben a formában értékesítik.

mázsára tűzi fát általában tűz-épen kapsz, mivel ott ömlesztve 33-40cm-es rönkökre vágva van (jobb helyeken hasogatva is, de az már jóval drágább) a fa.

súlyra a lehető legrosszabb választás fát venni, eleve a benne lévő természetes víz miatt, pedig elvileg 1-2 évvel korábban kivágott fát kéne értékesíteniük, de leszarják a legtöbb helyen, így az 1-2 év helyett 1-2 hónaposat kapsz ami tele van vízzel.

meg ha esetleg az eső is jól megáztatta akkor még plusz felvesz valamennyi vizet.

1 tonnánál akár 100-200 kiló vizet is megvehetsz.

egy teljes fűtési szezonra kell legalább 4-4,5 tonna, tehát rengeteg vizet vásárolsz mellé.

nyári hónapokban legtöbb helyen természetesen nem kapni tűz-épen fát, elkerülhetetlen hogy ezekben a őszi-téli hónapokban ne vegyen fel még egy csomó plusz vizet.

a lényeg súlyra nagy tételt nem szabad venni.

bemásolok egy táblázatot, ebben elég korrekten leírják az értékeket:

[link]

itt a pirossal bekeretezett érdemes mérvadónak venni, mert általában ezt veszed ha erdőből hozatsz fát, bár a szórás hatalmas, mint ahogy a táblázat is mutatja, érdemes köztes értékekkel számolni.

fakitermeléseknél nem szoktak, vagy csak kevés esetben szárítani fát, ahogy kivágják már értékesítik is pár hónapon belül.

Pest megye vonzáskörében a tűz-épeken az elmúlt években ezeket az árakat tapasztaltam:

akác csak rönkre vágva 3000-3400ft/mázsa

tölgy (általában hasogatva) 2700-3100ft/mázsa

vegyes erdei keményfa 2500-2900ft/mázsa (bár ez valóban "vegyes" mint méretben, mint minőségben. kazánba nem ajánlom)

a táblázat segítségével ki tudod számolni egy erdei köbméter fa mennyibe kerül, ha a tűz-épes árakat vesszük alapnak, ugyanis durván 40-50%-al olcsóbb ha köbméterben veszed.

egy erdei köbméter akác ~8 mázsa, ~8x~3200=25.600 de ugye hozzávetőlegesen csak a fele ha nem tűz-épen, hanem fakitermelésről veszed, tehát ~13.000ft egy erdei köbméter akác.

persze ezek az árak is nagy szórást tartalmaznak, és a fuvarköltség is elég komoly összeg.

akár 30-50 ezer ft is lehet ha messziről hozzák.

ilyenkor érdemes összefogni szomszédokkal, és venni 20-30 köbmétert, így a fuvarköltség megoszlik.

kalodás szárított tűzifánál meg csupán csak azt kell megfizetned, hogy szépen össze van hasogatva, könnyen tudod tárolni, "konyha kész" állapotban házhoz szállítják és neked tényleg csak annyi dolgod van, hogy berakod a kazánba/kandallóba.

lényegesebben drágább, 30.000-35.000/erdei köbméter, én ilyet soha nem vennék.

a szénről nem igazán érdemes beszélni, mert olyan árakon mozog, hogy manapság "luxus" szénnel fűteni.

a német brikett tavalyi ára 7000-8000ft/mázsa volt

barna szén 4000ft

fekete szén 5000ft

talán még a lignit ami szóba jöhet, ennek 1700ft/mázsa az ára, legalábbis nekem 3 éve ennyiért hozták fuvarköltséggel együtt, de idén a szomszéd is ennyiért vette, szóval nem változott az ára, felénk legalábbis.

most a lignittel való fűtés az amire azt mondom, hogy megéri a jelenlegi alternatívák közül.

viszont nagy bányavíz és kéntartalma miatt erősen pusztítja a kazánt.

az égés közeben felszabaduló víz és kénmonoxid egy elég erős savas "füstöt" eredményez, ami ugye nem a legjobb a kazánnak, a béleletlen régi kéményeknek meg aztán főleg nem tesz jót.

önmagában nem tudod elégetni, mert túl vizes hozzá, mindenképp be kell előbb fával tüzelni, de ha egyszer begyulladt a lignit akkor onnantól kezdve sokkal jobban fűt a fánál.

viszont rengeteg salakja van, két vödör után majdnem egy vödör salak marad.

minden nap ki kell takarítani a kazánt, még fánál nekem elég volt heti egyszer.

valamit valamiért...jelenleg ez a legolcsóbb alternatíva, ami talán még meg is éri, viszont a tárolása és a körülményes elégetése miatt csak annak ajánlom akinek van ideje és energiája ezzel foglalkozni.

2015. dec. 21. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!