Ez rendkívül szubjektív. Én imádom a régi körfolyosós házakat a hangulatuk miatt, de ennek is megvannak a hátrányai:
- körfolyosósnál ha nem a folyosó végén laksz, akkor elmászkálás megy az ablakod előtt, sőt, beállnak oda beszélgetni is. Ez főleg akkor zavaró, ha kizárólag a belső udvarra nyílik; nagyobb lakásoknál gyakran van utcai ablak is, ami viszont többnyire a legforgalmasabb belvárosi utcákra néz.
- azt is mindenki látja, te mikor jössz-mész, aminek van ugyan pozitívuma is (csak kevésbé törnek be egy olyan ajtón, amire a fél ház rálát), de negatívuma is (öregek lakta házban fiatal nőként kb. két férfiismerős elég ahhoz, hogy a ház r|banca legyél).
- a beosztásuk általában ritka szerencsétlen, ezeknek a nagypolgári lakásoknak a szobái gyakran úgy nyílnak egymásból, hogy ténylegesen a négyből kettőt tudsz használni, a másik kettő átjárkálós. (lehet kreatívkodni, hogy az egyik átmászkálós szobából amerikai konyhás nappalit csinálsz, a szeparált konyhából pedig szobát, de az am. konyha meg stílusában nem tud illeni a nagypolgári miliőhöz).
- sokszor a szoci időkben kisebb lakásokra osztották, amik kezelhetőbb méretűek, viszont a válaszfal valami gagyi szarból van, ami elveszi a nagypolgári lakás egyik nagy előnyét: a vastag falakat, amin nem hallatszik át semmi.
- a fürdőszoba igen gyakran utólagos beépítés, ami majdnem mindig azt jelenti, hogy egyben van a vécével.
- gyakran műemlék, ami azt jelenti, hogy mindenbe is beleszól a műemlékvédelem, legyen az akár egy felújítás, akár csak egy ablakcsere.
- ezek szinte 100%-ban olyan lakások, amik eredeti tulajdonosuktól elkobozva tanácsi bérlakásként működtek az előző rendszerben, ami jelentős állagromláshoz vezetett, és túlnyomórészt olyanok lakják, akik mai áron sose tudnák megvenni. Ez gondot okozhat, ha pl. kellene egy tetőfelújítás, és a lakók közül egyedül te tudnád kifizetni a rád eső részt.
- akkor még nem is említettem, hogy nem minden lakást vett meg a bérlő, van, amelyik maradt az önkormányzat tulajdonában, és elég rizikós, hogy oda milyen népeket költöztetnek be. Sok helyen figyel az önkormányzat, hogy műemlék épületet ne gettósítson el, de minden választáskor idegeskedhetsz, hogy nem kerül-e hatalomra valami jótét lélek, aki mégis. (Ennek pozitív oldala, hogy az önkormányzat legalább a felújításban benne szokott lenni; ezt a többi lakás tulajdonosa szokta megvétózni.)
- akkor még ott van, hogy ehhez stílusban illő berendezést kell választani, mert ha nagypolgáriból leválasztott kisebb lakásról van szó, akkor ott majdnem minden mehet, de egy igazi nagypolgáriban (megőrizve pl. a szárnyas belső ajtókat) nem nagyon tudsz modernebb stílust kialakítani, meg van kötve a kezed. Nem feltétlen kell századfordulós stílusban berendezni, pl. egy midcentury modernt még elbír szerintem, de egy industrialt már csak jelentős átalakítással, tehát valamilyen szinten meg van kötve a kezed.
Szóval imádom őket, de ezekkel a hátrányaival tisztában kell lenni.
Panel: nyilván nincs olyan hangulata, mint a nagypolgárinak, emellett minden áthallatszik. Ezt nem javaslom, ha venni akarsz (bérelni elmegy).
Nem ez a két véglet létezik szerencsére, van rengeteg, az elmúlt évtizedekben épült téglaépület is, ha felmerül a „nagypolgári vagy panel”, akkor ezeket szoktam javasolni, sok van közülük parkosított környezetben, nem hallatszik át annyira a zaj, és nincs 30 éve leromolva az épület.
Én a panel mellett vagyok, ha e közül a kettő közül kell választani.
A panel még mindig olcsóbb, fenntartása olcsóbb.
Távfűtés kényelmes, olcsó, nincs kéményseprés, konvektor, co veszély, bojler, bajlódás, stb.
A belmagassága alacsony, emiatt fűtése gazdaságosabb.
Mindig van melegvíz, nem kell bojlerre várni.
Én nem hallok át semmit a szomszédoktól, idestova az 5. panelban lakom, zajjal csak egy helyen volt bajom, ahol a kövön magassarkúban csattogtak fölöttem, de ez nagypolgáriban ugyanúgy hallatszik (tapasztalat).
Nem kell rács az ablakra, mint a nagypolgári lakásokban a gangos ablakokra.
Kimész és zöld környezetben vagy, nem egy szűk, szmogos, kutyaxaros utcában. (Nekem ez a legfontosabb).
Nemigen vannak önkormányzati bérlakások, se airbnb-k, emiatt a lakóösszetétel normális. Nyilván vannak olyan panelok is, amik rossz környéken vannak persze, válogatni kell.
Közelben van rengeteg élelmiszerbolt, nem kell kocsikázni, ha be akar vásárolni az ember.
Hátrányai: esztétikailag kevésbé szép, mint egy nagypolgári lakás, de nagyon jól, szépre meg lehet csinálni őket.
Kell légkondi mert nyáron elviselhetetlen a hőség.
Ha a belvárosban van dolgod, sokat kell utazni.
Természetesen szerintem is jobb egy olyan lakás, amelyik az elmúlt evtizedben épült, már ha nem spórolták ki belőle az anyagot, csahogy a negyzetméterára azoknak a duplája-triplája egy panelénak.
Régi polgári.
Igaz, mi nem panelből, hanem az annál sokkal jobb csúsztatottzsalus lakótelepiből költöztünk régi, nagy belmagasságú téglalakásba, és a rezsi felére csökkent, pedig a lakás alapterülete kétszerese volt a lakótelepinek, és a belmagassága másfélszerese.
Ez az egyedi mérők szerinti fizetésnek volt köszönhető talán, nem tudom, de ugye a négy-ötször olyan vastag tégla falak sokkal jobb hőtartásúak, mint az arasznyi beton.
A klíma is ezerszer jobb egy tégla házban.
Ha végtelen pénzem lenne én biztos, hogy egy polgári lakást vennék panel helyett.
Nyilván hatalmas a szórás, mind minőségben mind elhelyezkedésben mindkét típusnál. De nagypolgári lakásban járva egyszerűen olyan térélmény, "otthon élmény" van, hogy ott el tudnám képzelni az életemet és szívesen lennék otthon, élvezném a lakást magát.
Panelnál ilyen soha nem volt, főleg az apró, használhatatlan kis lyuk terei miatt, és az egésznek nyúlketrec hangulata van. Nyilván előnye, hogy relatív olcsón viszonylag modern lakást lehet belőle varázsolni, de valahogy még akkor is megmarad a "nyúlketrec" érzés.
Ha sok pénzem lenne, biztosan régi nagypolgári lakást vennék.
#1 Amúgy ennek nagyon jól leírta a hátrányait. Bár azzal, hogy az amerikai konyha vagy a modern stílus ne illene bele, nem értek egyet. Szerintem ezekhez a lakásokhoz pont sokkal jobban illik a mai modern stílus, mint a panelekhez.
Szerintem mindkettő egyformán szívás, csak más okok miatt.
A polgári lakások 100 év körüli épületekben vannak, el lehet képzelni hányszor hányféleképpen lettek átépítve, és vastagon van esélye, hogy a világháborúban, vagy 56-ban még rommá is lőtték, főleg Budapesten. Aztán a födém fullosan fából van, ami ki tudja milyen állapotban van 100 év után, de ugyanez igaz a komplett épület tégla falazatára is különös tekintettel a pince szinten, ahol folyamatos nedvességnek van kitéve.
A panel se egy mai szerkezet, ami leginkább aggályos, az a panelek csatlakozásánál használt vas rögzítő elemek állapota, ami leginkább a 40-50 éve éppen ott betonozó szaki jókedvétől függ. Ha sikerült elég jól kiönteni betonnal, akkor talán nem korrodált szét. Ami az egyik legnagyobb gond a hangáthallás, ami egyrészt a hangvezető betonfalak miatt,
másrészt a közös víz-szennyvíz-szellőzés csöveket tartalmazó szervízalagutak, vagy ezek valamilyen kombinációja miatt van. Ennek megfelelően a szagok is nagyon szépen terjengnek és a különféle rovarok is szeretik elfoglalni az egész épületet. Az biztos, hogy egy polgári lakás fényűzőbben felújítható és sokkal élhetőbb lehet mint egy panel, de egy teljes felújítás többszörösébe is kerül és utána a fenntartási költségei is magasabbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!