Közös költség hétről hétre több. Mit lehet tenni?
Két hete bérelünk egy lakást. Kezdetben az ingatlanos és a tulaj is azt mondták, hogy 10 ezer ft lesz a közös költség. Aláírtuk a szerződést, beszéltünk a közös képviselővel, aki már azt mondta, hogy a közös költség 13 ezer/hó, mert nemrég emelkedett. Erre még azt mondtuk rendben, bár mar ezt is kicsit sokalltuk, mivel a lépcsőházi takarítást, kuka kirakását heti 2 alkalommal, hólapátolást, a lakók egymást váltva oldják meg, tehát nincs benne a takarítás.
Utaltuk volna az első havi közös költséget, rákérdeztünk, hogy akkor a 13 ezret milyen számlaszámra utaljuk, erre a képviselő közölte, hogy 15 ezer.
A bérleti szerződés 1 évre szól, abban nem került rögzítésre a közös költség mértéke arra hivatkozva, hogyha nő/csökken, új szerződést kellene írni.
Mit lehet tenni ilyen esetben?
A közös képviselőnél pontos kimutatásnak kell lennie arról, hogy a lakók lakásonként, tulajdoni hányadonként mennyi közös költséget fizetnek. Az emelést is mindig meg kell szavaznia a lakógyűlésnek, szóval ennek nyomának kell lenni.
Kérd a tulajd, mutassa be, mi alapján fizettetnek veletek ennyit.
Közben kikerestem, a szerződésben is 13 ezer került végül rögzítésre, ezzel lett aláírva.
Azóta nem volt semmiféle gyűlés, szavazás.
Ha mégis ragaszkodnak hozzá, hogy több, mi pedig ahhoz, hogy a szerződésben ennyi szerepel, akkor mi a teendő?
De mi alapján kér többet? Rá kellene kérdezni. Mi 8.700,- Ft közös költséget fizetünk a 60 m2-es lakásra, ebben minden benne van, kivéve a takarítás. Azt lakásonként külön adjuk össze havonta, szégyen, vagy nem, mivel a számlaképes takarító cégek olyan brutális összegért vállalták a takarítást, hogy az már arcpirító.
Szóval szerintem kérdezz rá a különbség miértjére. Bár ha a szerződésben 13ezer szerepel, nem tudom, mi jogon kérhetne többet.
Rendben, ez tiszta. Mindenhol így megy szerintem. Azonban mi most költöztünk be azzal, hogy 13 ezer ft lesz, mivel nemrég emelték, most pedig ennél jóval magasabbra ugrott hirtelen.
A közös képviselő nem válaszol (smsben írta meg a számlaszámot és hogy nem 13 ezer), egyelőre elérhetetlen.
Kérdés, hogyha rossz összeget mondott akkor, a tulaj is rosszul tudta, a szerződésben pedig rosszul került feltüntetésre (idézem:"...a szerződéskötés időpontjában 13 ezer forint.."), akkor mit tehetünk? Kötelezhetnek-e arra, hogy egy évig a magasabbat fizessük vagy akár indokolhatja a jogos szerződésbontást?
6: Azt teheted, hogy megnézed, mikből jön össze a közös költség. Milyen tételekből. Mert a felújítási alapot nem vagy köteles fizetni, csak a többit.
De elég rosszul kezdődik, ha nem teszi eléd az összes téged érintő papírt a tulaj, hogy mindenről meggyőződhess.
Nem neked kellene nyomozgatni.
Kérd a tulajtól a jegyzőkönyvet!
Az aktualis kozoskoltseget koteles vagy kifizetni. Barmennyi lesz. A kozoskepviselotol el kell sajnos fogadnod. Plane,h sms-ben irasban kozolte.
Nalunk 80 nm-re 28 000 a vizzel a kozos koltseg. (Futes nincs benne) Barmennyire valtozik,ki kell fizetnunk.
#9-es,
nekem a 28-ezer soknak tűnik.
A mi lakásunk 68 nm. A közös költség takarítást beleértve 8,7 ezer. Panelprogramra vettem fel kölcsönt az OTP-től így most havi 18 860.- Ft. Általában mindenre futja a 6 lépcsőházas 230 családnak a költségeire legalább 7-8 éve. Azóta nem változott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!