Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Jogos az emelés?

Jogos az emelés?

Figyelt kérdés

Most lesz harmadik éve, hogy bérlem a lakást a tulaj közölte, hogy emelne 30 ezer forintot októbertől mert minden sokkal drágább lett (160 volt első évben, aztán 170, most 200 lenne). Nekem is minden sokkal drágább lett, de nem hatja meg a munkahelyemet..

A lakás Budapesten van a Budai oldalon másfél szoba. A ház régi, 60-as évekbeli, távfűtéses, a lakás maga részlegsen felújított (itt-ott fellehetők a sufnitunning felújítás nyomai). Légkondi van, de tizensok éves, zajos, és sokat fogyaszt, mosogatógép nincs, a (többi háztartási gép is 8-10 éves). A belső ajtók még a szoci időkből maradtak itt, az erkély és a parketta szintén. A Wc-ből néha masszív csatornaszag jön fel, a fürdőszoba penészedik télen (bár ezek látszólag korrektül fel vannak újítva) hébe-hóba csótány van a konyhába, ezeket párszor említettem, de a tulajdonos elengedte a füle mellett. A bútorok a legolcsóbb ikeásak, de azok is pár évesek már. Amióta itt lakom semmi olyan felújítás/csere nem történt ami értéknővelő lenne és a tulaj fizette volna.. A közlekedés nekem jó, mert 15 perc a munkahelyem, de a belváros kb 40 perc átszállásal (BKV). Mindig időre fizettem, nem tettem tönkre semmit, ez nem lehet gond, a tulajjal semleges a kapcsolatunk. Csak szerintem túlzás ezért a 200 ezer + rezsi? Ki tudom fizetni, ha nagyon muszáj, de nekem ez kezd lehúzás szagú lenni...

2021. aug. 10. 21:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
98%
Azért ez elég sok pénz. Nem jogos és eléggé pofátlan. Állj neki keresni másik lakást, jobban jársz. Ahogy a körülményeket leírtad, eléggé gáz, penész meg csótány???
2021. aug. 11. 08:34
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Ha van lehetőséged, akkor menj másik albérletbe. :) Nézelődni kell. Keress másikat. Ezt el kell engedni. Sőt, a leírtak alapján, jobb is ha otthagyod.
2021. aug. 11. 09:45
 13/21 anonim ***** válasza:
90%

Nyisd ki a #7. válaszoló által általajánlott linket és azok közül ajánlom a Bán k bán utcait és a két XI. kerületit.

Én csak a közlekedés, a biztonság és a környezetet tekintve ajánlom. Győződj meg magáról a lakásról és a szomszédokról, lépcsőház tisztasásáról. Ezeket nem tudom értékelni, mert nem ismerem.

2021. aug. 11. 11:24
 14/21 A kérdező kommentje:

13-as köszi, azok nekem nagyon kiesnek XII kerület szélén, Budakeszi határánál dolgozom.

Arra jutottam leülök a tulajjal és megmondom, csak akkor megyek bele az emelésbe, ha javít az állapotokon, ha nem akkor vagy marad az eredeti ár , vagy költözöm. Azért elkezdek nézelődni.

2021. aug. 11. 11:52
 15/21 anonim ***** válasza:
20%

Kérdező, harmadik éve laksz a lakásban, és te hozod fel negatívumnak, hogy csótány van a konyhában? Ha a beköltözés utáni hetekben lennél, még megérteném. De könyörgöm, 2+ éve laksz ott, nehogy már a tulaj hibája/felelőssége legyen ez is...

Egyébként ha jobb, újabb lakást tudsz bérelni ugyanennyiért (ahogy a 3-as válaszodban írtad) akkor mi a kérdés? Miért nem váltasz? Költözz át oda.

2021. aug. 11. 12:25
 16/21 A kérdező kommentje:

15-ös. Amióta beköltöztem van csótány a laksásban, 3-4 havonta látok egyet-egyet (szóval nem arról van szó, hogy a mosatlan edényeimen kaszinóznak a bogarak). Nem azért van ez, mert én nem takarítok, de pl. az alattam egyedül lakó 80+ szenilis néni lakásban uralkodó állapotokat inkább nem kommentelném. Persze van rovaritás a házban fél évente, de sokan nem engedik be a lakásba őket. Nem azt mondom, hogy ez a tulajdonos hibája (bár a lakógyűlésen szóvá tehetné pedálúl, lehet attól sem lenne jobb, de legalább nem az az érzésem meglenne, hogy próbál csinálni valamit), de nem is az enyém. Egyébként egy szállodában téged érdekel miért van csótány/poloska? Bazira nem érdekel senkit, hogy a tulaj/igazgató közvetlen hibája vagy sem, de biztos te sem fizetnél ki utána mosolyogva mondjuk 30 ezret egy éjszakára....

A kérdés azért született utálok költözködni és sok szempontból megfelel a lakás nekem, csak nem szeretnék balek lenni.

2021. aug. 11. 12:41
 17/21 anonim ***** válasza:
95%

9-es vagyok. Nem értem a tulajok miért nem becsülik meg a jól fizető, rendes bérlőt...Megérdemelné, hogy kifogjon utánad egy barmot aki lelakja a lakást és fizetni is elfelejt (nekem sajna volt ehhez szerencsém). Amúgy a kompromisszumot amit mondtál érdemes felvetni, mondjuk akkor cserélje le korszerűre a klímát/csináltassa meg az erkélyt (amelyik neked fontosabb, a saját költségén, nem felesbe!) + vigye el végre a felesleges bútorokat.

Ami a csótány kérdést illeti, nekem azért égne az arcom tulajként rendesen, hacsak nem szemmel láthatóan a bérlő él disznóólban, biztos megkérdezném a bérlőtől tudok-e valami tenni ez ügyben, mindenesetre emelni biztos nem lenne pofám (csatornaszag, penész, demens szomszéd dettó ez az eset). Elképesztő, hogy olyan bérlőket szivatnak akik még a saját költségükön javítanának is a lakáson...Komolyan nem értem.

2021. aug. 11. 13:12
 18/21 anonim ***** válasza:
91%

Azért a XII-ben most is van egy halom hirdetés kiadó 50m2 feletti, 2+ szobás, jó állapotú téglalakásokra, 120ezertől felfelé.

Az utcát, vagy az útvonalat, ahova költöznél te ismered, így arra nem tudtam rákeresni.

Az a baj, hogy bevallottan "röghöz kötött" a természeted, mert én az első csótánynál már ott sem lettem volna, nem pedig hagyom magam anyagilag évente préselni.

2021. aug. 11. 13:50
 19/21 A kérdező kommentje:
18-as jogos, de 40 évesen nem annyira szeretne már az ember folyton cuccolni.. Eddig életemben összesen 3* költöztem.
2021. aug. 11. 14:12
 20/21 anonim ***** válasza:
96%
Remélem nem haragszol, de már más világ van mint 15-20 évvel ezelőtt, amikor a bérlő megtűrt személy volt bármennyit is fizetett. Állj ki magadért, így sem kevés amit fizetsz, kb 6 millát hagytál már ott a 3 év alatt, abból igazán visszaforgathat mondjuk 10-20%-ot a tulaj, pláne jogos panaszok esetén, mint a zajos villanyórapörgető klíma, vagy egy akár veszélyesen romos terasz, de valószínűleg nem fog (gondolom ő is az "idősebb" -bocsi korosztályt képviseli), egy próbát megérhet, ha nagyon ragaszkodsz a kecóhoz, de szerintem hagyd ott a fenébe...Az meg, hogy neki milyen anyagi gondjai vannak, vagy mire kellene a plusz pénz nem tartozik rád. Itt a gyakorin is szokás hangoztatni, a bérlakás nem szeretetszolgálat, de ez nemcsak a bérlők, a tulajok irányában is így van!
2021. aug. 11. 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!