Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ház vásárlás, ikerház vásárlás?

Ház vásárlás, ikerház vásárlás?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

A falumban 4-es ikerházak vannak, tehát 1/4 házrészek.

Szeretnék vásárolni egy ikerházat, a másik 3/4 részének mások a tulajai.

És ebben a 4-es ikerházban, mind a 4 részén, 0 ember lakik.

Úgy tudom, hogy ikerház vásárlás esetén a szomszédoknak (azaz a 3 másik akié az 1/4) elővásárlási joguk van.

Ez esetben mi a teendő, hogyan érhetném el azokat a tulajokat, hogy írásos beleegyezést adnak arról, hogy lemondanak az elővásárlási jogukról?

Illetve az ügyvéd díja kb mennyi, aki fogja a papírt, szerződést írni?

Az ikerház 1,5m Ft- lenne maximum.

Válaszokat köszönöm szépen előre is :)

-valószínűleg azok, akiké a másik 1/4 1/4 1/4 rész nem fognak élni az elővásárlási jogukkal, valószínűleg a szüleik élhettek benne, meghaltak, és évek óta nem lakja egyik részét sem senki-

#ház #ügyvéd #ikerház #elővásárlási jog #Elővásárlásijog #ügyvéd ára
2021. máj. 29. 16:36
 1/7 anonim ***** válasza:
81%

Ez nem a te dolgod, hanem az eladóé.

Az ügyvéd kb. 40ezret fog kérni, mert kis érték.

2021. máj. 29. 20:38
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítségedet. :)

Az a helyzet hogy az eladó 18 éves, örökölte a házat.

Szomszédjai a 3 közül 0 lakik ott, nem tudom vajon tudhatja-e az ő elérhetőségüket.

Picit ezért bonyolultabb, meg mert fiatal még az eladó, nincs tapasztalata benne.

2021. máj. 29. 23:32
 3/7 A kérdező kommentje:

Azt esetleg nem tudod, hogy amennyiben eladás helyett -hogy megkerüljük a macerát, hogy megkérdezni a 3 társtulajdonost, ikerház szomszédokat, hogy megveszik-e, - elajándékozná nekem a házát (én meg nyilván kifizetném az árát, csak papír nem lenne róla), akkor ez megoldható-e?

Úgy tudom, elajándékozás esetén, nem élhetnek az elővásárlási joggal a szomszédok, illetve meg sem kell kérdezni róla őket, tudniuk sem kell róla.

2021. máj. 29. 23:39
 4/7 anonim ***** válasza:
Elajándékozhatja. Az illeték ebben az esetben úgy tudom 9% + az ügyvéd.
2021. máj. 30. 05:59
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen :)

Akkor az elajándékozásos folyamat gyorsabb, illetve egyszerűbb lenne ezesetben, ha a 3 szomszéd nem lakik bennük. Bár lehet nem tartana sok időbe, a faluban a hivatalban lekérni a 3 lakcím tulaját, illetve elérhetőségüket.

Bár az ügyvéd díja több lenne 1 m Ft esetén 90 ezer Ft, 1,5m esetén pedig 135 000 Ft.

2021. máj. 30. 11:11
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy miért ilyen drága felétek az ügyvéd!

Ez egy menő budai ügyvédi iroda és csak 70ezer az ajándékozási szerződés és nincs értékhatárhoz kötve:

[link]

2021. máj. 30. 11:18
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi, Heves megye, Egri ügyvéd lenne, szerintem sem lenne ilyen drága, szerintem 50 körül lehetne találni. De ha BP-ről lejönne 200km-t autóval egy ügyvéd 70-ért, várom szeretettel:D
2021. jún. 1. 17:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!