Ház vásárlás, ikerház vásárlás?
Sziasztok.
A falumban 4-es ikerházak vannak, tehát 1/4 házrészek.
Szeretnék vásárolni egy ikerházat, a másik 3/4 részének mások a tulajai.
És ebben a 4-es ikerházban, mind a 4 részén, 0 ember lakik.
Úgy tudom, hogy ikerház vásárlás esetén a szomszédoknak (azaz a 3 másik akié az 1/4) elővásárlási joguk van.
Ez esetben mi a teendő, hogyan érhetném el azokat a tulajokat, hogy írásos beleegyezést adnak arról, hogy lemondanak az elővásárlási jogukról?
Illetve az ügyvéd díja kb mennyi, aki fogja a papírt, szerződést írni?
Az ikerház 1,5m Ft- lenne maximum.
Válaszokat köszönöm szépen előre is :)
-valószínűleg azok, akiké a másik 1/4 1/4 1/4 rész nem fognak élni az elővásárlási jogukkal, valószínűleg a szüleik élhettek benne, meghaltak, és évek óta nem lakja egyik részét sem senki-
Ez nem a te dolgod, hanem az eladóé.
Az ügyvéd kb. 40ezret fog kérni, mert kis érték.
Köszönöm szépen a segítségedet. :)
Az a helyzet hogy az eladó 18 éves, örökölte a házat.
Szomszédjai a 3 közül 0 lakik ott, nem tudom vajon tudhatja-e az ő elérhetőségüket.
Picit ezért bonyolultabb, meg mert fiatal még az eladó, nincs tapasztalata benne.
Azt esetleg nem tudod, hogy amennyiben eladás helyett -hogy megkerüljük a macerát, hogy megkérdezni a 3 társtulajdonost, ikerház szomszédokat, hogy megveszik-e, - elajándékozná nekem a házát (én meg nyilván kifizetném az árát, csak papír nem lenne róla), akkor ez megoldható-e?
Úgy tudom, elajándékozás esetén, nem élhetnek az elővásárlási joggal a szomszédok, illetve meg sem kell kérdezni róla őket, tudniuk sem kell róla.
Köszönöm szépen :)
Akkor az elajándékozásos folyamat gyorsabb, illetve egyszerűbb lenne ezesetben, ha a 3 szomszéd nem lakik bennük. Bár lehet nem tartana sok időbe, a faluban a hivatalban lekérni a 3 lakcím tulaját, illetve elérhetőségüket.
Bár az ügyvéd díja több lenne 1 m Ft esetén 90 ezer Ft, 1,5m esetén pedig 135 000 Ft.
Nem tudom, hogy miért ilyen drága felétek az ügyvéd!
Ez egy menő budai ügyvédi iroda és csak 70ezer az ajándékozási szerződés és nincs értékhatárhoz kötve:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!