Melyik a jobb, a fix rezsi vagy a havonta kiszámolós? Miért?
Szerintem az, ha fogyasztás szerint fizeted.
A FIX Rezsi az mindig lutri. Általában annyit mondanak a tulajok FIX összegnek, hogy biztos ne legyen ráfizetéses nekik. Ha meg tartósan többet fogyasztasz úgy is szól (hozzáteszem jogosan), de ha mondjuk 2 hétig nem vagy otthon, és nincs fogyasztás, akkor viszont ugyanúgy fizeted a fix összeget, ellenben a fogyasztás szerinti módszernél. Szóval sokkal tisztább, és átláthatóbb, ha minden hónapban elszámoltok az aktuális óraállásokkal.
Az előző lakó fogyasztását fizeted a fix rezsivel akkor, ha első évedet bérled. Ezzel járhatsz rosszul is, ha nincsen megbeszélve, hogy év végén kompenzáljátok, ha kevesebb fogyasztás jön ki.
Én inkább úgy adnám ki, hogy ún. rezsielőleget kérnék: mondjuk egyik lakásunkban 9000 Ft a közös költség, tudom, hogy ketten vagytok ott heti 4 napot, akkor megtippelem, hogy az biztosan lesz havi 8000 Ft fogyasztás nyáron és 11 000 Ft télen a víz+gáz+villany tekintetében, tehát azt előre elkérem, és megállapodás szerint 3, 6 vagy 12 havonta kompenzálunk leolvasás alapján, tehát a tényleges fogyasztás alapján (ami eltérés van, azt fizetitek akkor, vagy visszafizetjük mi).
Tehát akkor a bérleti díj lenne X 000 Ft + 9+8 000 Ft rezsielőleg, és 3, 6 havonta (megállapodott gyakorisággal) leolvasás alapján elszámolunk pontosan.
Az órák egyszerűbb, ha a tulaj nevén maradnak.
Bérelt lakás esetén CSAK a kiszámolós.
Ezzel mindig naprakész vagy, leszámítva az utolsó, töredék hónapot.
Azt azért ne felejtsd el hozzátenni, hogy ez csak akkor igaz, ha az éves végszámlakor még mindig ott laksz és becsületes ember a bérbeadó.
Természetesen nem agysebészet a kiszámolás, nem is ezzel szokott gond lenni.
Ettől még én bérlő és bérbeadó szemszögéből is tisztább dolognak érzem a havi leolvasást, ... de nem vagyunk egyformák.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!