Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Melyik a jobb, a fix rezsi...

Melyik a jobb, a fix rezsi vagy a havonta kiszámolós? Miért?

Figyelt kérdés
2021. febr. 20. 21:50
A kérdező szavazást indított:
Fix rezsi
Kiszámolós
36 szavazat
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem az, ha fogyasztás szerint fizeted.

A FIX Rezsi az mindig lutri. Általában annyit mondanak a tulajok FIX összegnek, hogy biztos ne legyen ráfizetéses nekik. Ha meg tartósan többet fogyasztasz úgy is szól (hozzáteszem jogosan), de ha mondjuk 2 hétig nem vagy otthon, és nincs fogyasztás, akkor viszont ugyanúgy fizeted a fix összeget, ellenben a fogyasztás szerinti módszernél. Szóval sokkal tisztább, és átláthatóbb, ha minden hónapban elszámoltok az aktuális óraállásokkal.

2021. febr. 20. 22:03
 2/19 anonim ***** válasza:
76%
A fix rezsi előnye, hogy minden hónapban ugyanannyit fizetsz, így könnyű előre kalkulálni, mennyit kell arra félrerakni. Hátránya, hogy ha van olyan hónap, amikor keveset fogyasztasz (akár úgy, hogy nem is vagy annyit az adott lakásban, akár csak valamiből kevesebbet fogyasztasz, pl. nyáron villany), akkor is ki kell fizetned az átalányt, holott kiszámolva jóval kevesebbe kerülne. Ugyanakkor ha valamiből pazarolsz, akkor sem kell az adott hónapban többet fizetni az átalánynál, bár év végén az elszámolásnál érhetnek meglepetések, vagy a következő évben lesz magasabb az átalány.
2021. febr. 20. 22:05
 3/19 anonim ***** válasza:
87%
Ja, bocsi, most nézem, albérletre szólt a kérdés. Ebben az esetben a kiszámolós jobb. (2-es voltam.)
2021. febr. 20. 22:07
 4/19 anonim ***** válasza:
67%
A lakástulajdonosok / albérlők általában könnyebben rávehetők az energiatakarékosságra, ha folyamatosan érzik a fogyasztásuk következményét. Nyugaton általában 15-20%-al magasabb az energiafogyasztása azoknak, akik fix rezsit fizetnek (Magyarországon ez a rezsicsökkentéses őrület miatt nem igazán mérhető).
2021. febr. 20. 22:56
 5/19 anonim ***** válasza:
72%

Az előző lakó fogyasztását fizeted a fix rezsivel akkor, ha első évedet bérled. Ezzel járhatsz rosszul is, ha nincsen megbeszélve, hogy év végén kompenzáljátok, ha kevesebb fogyasztás jön ki.

Én inkább úgy adnám ki, hogy ún. rezsielőleget kérnék: mondjuk egyik lakásunkban 9000 Ft a közös költség, tudom, hogy ketten vagytok ott heti 4 napot, akkor megtippelem, hogy az biztosan lesz havi 8000 Ft fogyasztás nyáron és 11 000 Ft télen a víz+gáz+villany tekintetében, tehát azt előre elkérem, és megállapodás szerint 3, 6 vagy 12 havonta kompenzálunk leolvasás alapján, tehát a tényleges fogyasztás alapján (ami eltérés van, azt fizetitek akkor, vagy visszafizetjük mi).

Tehát akkor a bérleti díj lenne X 000 Ft + 9+8 000 Ft rezsielőleg, és 3, 6 havonta (megállapodott gyakorisággal) leolvasás alapján elszámolunk pontosan.

Az órák egyszerűbb, ha a tulaj nevén maradnak.

2021. febr. 21. 02:45
 6/19 anonim ***** válasza:
81%

Bérelt lakás esetén CSAK a kiszámolós.

Ezzel mindig naprakész vagy, leszámítva az utolsó, töredék hónapot.

2021. febr. 21. 09:09
 7/19 anonim ***** válasza:
64%
rengeteg albérletben laktam már, volt ahol kiszámolós volt, volt ahol fix. Az előbbit nagyon utáltam. A fixnél ugyanaz van, mint most a saját lakás esetén, átalány van, 1 év után ha pluszos volt a fizetés, a többi visszajár. Ez az albinál is így volt
2021. febr. 21. 09:33
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Azt azért ne felejtsd el hozzátenni, hogy ez csak akkor igaz, ha az éves végszámlakor még mindig ott laksz és becsületes ember a bérbeadó.

2021. febr. 21. 09:36
 9/19 anonim ***** válasza:
57%
Utolsó: nem, akkor is visszajárr, ha előbb elkötöztem, nem egy agysebészet ezt kiszámolni. Igen, a becsületesség meg nyilvan adott, ahogy a főbérlő is megválogatja a bérlőket, úgy én is ugyanúgy megválogattam a főbérlőimet
2021. febr. 21. 09:38
 10/19 anonim ***** válasza:
78%

Természetesen nem agysebészet a kiszámolás, nem is ezzel szokott gond lenni.

Ettől még én bérlő és bérbeadó szemszögéből is tisztább dolognak érzem a havi leolvasást, ... de nem vagyunk egyformák.

2021. febr. 21. 09:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!