A bérleti szerződés érvényes? Ezt tényleg mind ki kéne fizetnünk?
Egy éves szerződésünk volt párommal, amiből a 3-ik hónapot töltjük. Sajnos a körülményeink megváltoztak, ezért most úgy döntöttünk megyünk. A szerződésben az szerepel, hogy 2 havi felmondási idővel a szerződést bérmely fél indoklás nélkül felmondhatja. Ez rendben van. A következő mondat viszont így szól:
"...bármely fél - két hónap felmondási idővel - szeződésbontással élhet. Ebben az esetben bérlőnek a hátralevő díjat ki kell fizetnie."
A tulaj most erre a mondatra hivítkozik, hogy szerint ki kellene fizetünk puszira a maradék 9 (!!!) hónapi díjat. Ez egészen biztos, hogy nem fog megtörténni, mert perre megyünk ha muszáj, de szeretnénk tudni, hogy ezt ki hogyan értelmezné? Szerintünk ellentmondásos, és mi a hátralevő díjat természetesen soha nem az összes többi hónapra értettük, hanem a felmondási időben foglalt 2 hónapra. Ha a teljes éves díjra vonatkozna, akkor minek kikötni a két hónap felmondási időt? Nem mindegy?
Ki kell fizetni a maradék 9 hónapot.
Bíróság be fogja hajtatni rajtatok, úgyhogy akkor már jobban jártok ha lelakjátok/megegyeztek a tulajdonossal.
BÉRBEADÓ VAGYOK!
Akik azt mondják, hogy az egész évet ki kell fizetnie, holott nekik mondtak fel, az téved!
Akkor minden bérbeadó milliókat kaszálna a lakásából havi szinten.
Kiadja, 2 hónap múlva felmond a bérlőnek, az meg fizesse ki az egész évet! Utána jön a következő 2 hónapra, majd a következő...
Ilyen nincs!
Akármiről szól a szerződés, ha az jogtalanságot tartalmaz, akkor a bíróság semmissé teheti.
És mint írtam, bérbeadó vagyok, de így is az a véleményem, hogy csak akkor várhatunk el korrekt kapcsolatot a bérlővel, ha magunk is azok vagyunk!
Nem ismerjük a Kérdezőt, hogy van e érettségije vagy sem, de az ügyvéd és közjegyző előtt kötött szerződések utolsó mondata rendszerint az, hogy a szerződés fel lett olvasva, minden pontja el lett magyarázva és a felek azt megértették.
Nem véletlenül kerül ez bele joggal foglalkozó embereknél (ügyvéd, közjegyző) a szerződésekbe, mert ennek hiányában támadható.
De tényleg nem akarok ezen vitázni, ha a Kérdező ezzel a szerződéssel bírósághoz fordul, jó eséllyel megnyeri.
Nem kötelező velem egyetérteni, a 20 év bérbeadói múltamban már volt mindenféle esetem, így TUDOM, hogyha én a bérbeadó mondom fel a határozott idejű szerződést, akkor nem követelhetem az egész év kifizetését, sőt a kaució is visszajár.
Ha viszont rendkívüli felmondásra kényszerültem a bérlő szerződésszegő magatartása miatt, akkor a kauciót megtarthatom.
Aki nem hiszi járjon utána, én nem győzködök itt tovább senkit!
17) csak az a baj, hogy hiába tudod, ha nem ez szerepel a szerződésben.
Persze látni kellene az egészet, de a határozott idejű szerződéseket nem lehet csak úgy felmondani pont ezért, illetve fel lehet, ha a bérbeadó megkapja a teljes jussát. Munkaszerződésnél ugyanez. De szerintem ha a kérdező megpróbál maga helyett bérlőket találni (akár olcsóbban), akkor a tulajjal lehet majd kompromisszumot kötni.
Kedves 19-es, ne keverjük már azzal, amikor a bérlő mondja fel a határozott idejű szerződést!
Jelen esetben a szerződés jogtalanságot tartalmaz és a bíróság az ilyet érvényteleníti, akárhányan írták alá.
Én mentem, BUÉK mindenkinek!
Sztem ez a legjobb opcio:
Menj el birosagra.
Akar jelentsd is fel.
B.ssz ki fel-1 milliot ugyvedre.
Vegen kiderul hogy nincs igazad= a perkoltsegeket is Te allod.
Es ki is b.sznak az ingatlanbol.
Sztem ennel jobb terv se kell.
Nyilvánvalóan a szerződés ezen pontja érvénytelen, hiszen aránytalan a bérlő kárára.
Az, hogy bármelyik fél felmondásakor a bérlőnek kellene fizetni, teljesen nonszensz, még az is megkérdőjelezhető, hogy ez volt-e a szerződéskötéskor a szándék. De az is aránytalan, hogy ha csak a bérlőnek keletkezik fizetési kötelezettsége felmondás esetén, a bérbeadónak nem, hiszen így csak a bérbeadó védett felmondás esetére.
Annyira pedig nem vagyunk balkán, hogy ami le van írva egy szerződésben, az úgy is lesz. A szerződéseknek meg fel felelnie a jogszabályoknak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!