Első albérlettel kapcsoltban tudnátok segíteni?
A tulajdonos a BÉRBE ADÓ,
Aki tőle bérbe veszi, az a BÉRLÓ,
Aki a bérlőtől veszi bérbe (van ilyen), az az ALBÉRLŐ.
Ti alighanem bérlők lesztek...
Én azt tanácsolom, hogy vigyetek magatokkal egy olyan embert (szülő, idősebb barát, stb.), akinek nagyobb tapasztalata van albérlet-nézegetésben, mint nektek. Több szem többet lát, főleg, ha nektek ez az első alkalmatok, mert nem biztos, hogy minden azonnal az eszetekbe fog jutni.
Egyrészt érdemes magát a környéket megnézni, mennyire tetszik nektek, mennyire tartjátok élhetőnek, mennyire elégíti ki az igényeiteket. Érdemes lehet esetleg a környéket megnézni estefelé/éjszaka is, hogy mennyire biztonságos. Kérdezősködj a szomszédaitokról, és ha esetleg összetalálkoztok lakókkal, megkérdezhetitek, hogy milyen itt lakni, milyen lehetőségek vannak, stb.
A lakásnál azt érdemes leellenőrizni, hogy minden működik. Csapokat pl. érdemes kinyitni, konnektorokba pl. egy telefontöltőt bedugni, villanyokat felkapcsolni, illetve felmérni a lakás általános tisztaságát (repedések a falon, bogarak, elszíneződések, penész stb.), illetve ha bármi kárt láttok a lakásban (pl. festékfolt a falon), azt érdemes dokumentálni, hogy ne téged vegyen elő érte a főbérlő.
A bérleti szerződés általában arra vonatkozik, hogy te hogyan használhatod a lakást, illetve felsorolja azokat a bútorokat, amelyek a lakásban voltak a beköltözésedkor (amiket kiköltözéskor kifogástalanul vissza kell adnod), nekem pl. olyan dolgok vannak még benne, hogy köteles vagyok a bútorok állapotát megőrizni, ne rongáljam meg őket (ami evidens), van benne szó arról, hogy a tulajdonos hogyan/mikor jöhet át (általában előzetes megegyezés alapján), egyeztetnem kell a főbérlővel, ha a lakásba be akarok költöztetni valakit, illetve kirakhatnak, ha zavarom a szomszédokat, de ezek nagy része szerintem olyan dolog, ami teljesen alap egy jólnevelt ember esetében.
A szerzodest olvasd at jol. Vigyel magaddal valakit aki tapasztaltabb.
Ne irj olyat ala ami nem engedi semmi szin alatt hogy felbontsd a szerzodest a lejarata elott, anelkul hogy a hatralevo honapokat ki ne kelljen fizetned. 1-2 extra honap az nem gaz vagy ha elveszted a kaukciot mert pl 5-6 honappal elobb lelepsz.
Ugy fair hogy ha felbonthatod ha pl megszunik a munkad.
Az is legyen benne hogy nem emelhet a berleti dijon. Ha emelni akar azt csak uj szerzodessel tegye es elotte legalabb 60nappal ertesitsen.
Valoszinuleg a kedvedert nem fog senki sem a szerzodesen modositani es ugy irjak hogy nekik kedvezzen, ezert ne irj ala olyat ami csak ot vedi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!