Ha a szél becsapja az ablakot, és az betörik, kinek a felelőssége azt javíttatni?
Egy régi téglaházban lakok albérletben. A lakásban régi fakeretes ablakok vannak. (Ami betört az ráadásul egy a szokásosnál vékonyabb(2mm-es) üveg) Nemrég egy viszonylag szélcsendesnek tűnő napon a függöny pont nem volt az ablak elé húzva, és az becsapódott és betört. (Talán azért is, mert vékony üveg volt benne.)
A kérdés az, hogy a bérbeadónak kell-e ezt fizetnie, vagy a bérlőnek?
A bérleti szerződésben ez áll:
"
5./ Bérbeadó saját költségén gondoskodik:
a.) a bérlemény központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról
b.) elemi csapás vagy a Bérlő által rendeltetésszerű és gondos használat mellett természetes elhasználódás következtében használhatatlanná vált berendezések javításáról vagy pótlásáról, itt értve az elektromos-, víz-, gáz-, és fűtési hálózat, bérleményen belüli szakaszát, valamint konvektorok, héraégő működőképességét.
c.) az ingatlan bíztosításáról
"
(Amúgy a lakás nincs biztosítva.)
6-os.
Természetesen nem jön ki ennyiért az üveges.
Megfogja a kis kezével a páciens, leakasztja, a hóna alá csapja és elballag egy üvegeshez.
Utánna vissza ugyanez...
#10 még egyszer. ha olyan a lakás, hogy minden csapódásra törik az üveg, akkor van köze hozzá a bérbeadónak.
ha pedig a lakás rendben van és mégis kitörik, akkor meg ez egy nagyon ritka valami, amin nem kéne szívózni ennyire. szerintem egy értelmes kompormisszum lehetne, hogy pl fizeti a bérbeadó és akkor ahogy #11 írja vigye el a lakó az üvegeshez és az ő ideje menjen el rá.
de a lényeg, hogy ez nem olyan szintű ügy kellene legyen, amin érdemes lenne összeveszni. főleg azért, mert az elején még a bérlő nem is lehet benne biztos, hogy most ő csinált valamit rosszul, vagy a lakás ilyen.
ez egy véletlen kár, amit meg kell oldani úgy, hogy mindkét félnek jó legyen. szerintem nem jó irány ez a keménykedés egyik oldalról sem.
amúgy szerintem az se mindegy mennyi a lakás. ha egy olcsón kiadott lakásról van szó, akkor tényleg lehet inkább nagyvonalú a bérlő és megoldja. ha viszont most az árcsökkenés miatt már esetleg túl van értékelve eleve az ár, akkor meg a kiadó lehetne nagyvonalú. (meg a lényeg, hogy arra kellene valami, hogy ez ne ismétlődjön meg, így nyáron, amikor egész nap nyitva az ablak)
de amit mondani akartam, hogy nekem ez nem fekete fehér szitu.
12: "ha olyan a lakás" Ha olyan a lakás (már ha van ilyen lakás), akkor a bérlő odafigyel, kitámasztja az ablakot, nem csinál huzatot, stb..
Ha a bérlő nyitvahagyja a hűtőajtót, akkor a bérbeadó fizesse a magas villanyszámlát meg a hűtő javítását?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!