Ezt hogy oldjam meg?
Anno a volt parommal ossze koltoztunk egy lakasba ahol fele fele aranyban fizettuk ki a kauciot.
Na most en szeretnem a reszem vissza kapni mert mar semmi kozom a lakashoz. Azota mindkettőnknek van parja es lehet o mar ott lakik de nem tudom mert haraggal valtunk el es nem vagyok beszelo viszonyban. Es o eleg sokaig ott fog lakni ugy gondolom. a kaucio arra is van hogy ha kar keletkezik abbol le vonodik es miota eljottem barmikor lehet barmilyen kar az se ram tartozna.
Most kivel beszeljek? A tulajt szerintem annyira nem fogja erdekelni, nem ugy latja hogy kinek a milyen resze. Neki a lenyeg hogy ott legyen nala az egesz osszeg. A baratom meg Nem tudom hogy egybe kitudja e fizetni nekem, de hat csak neki kell mivel o lakik ott es en mar nem !? Jogosan keresem meg ot ezzel hogy kérem tole a reszem?
Ki bérli az ingatlant a szerződés szerint?
Azért az durva, ha nem tud a tulaj a lakócseréről, mert a lakást konkrét személyeknek adja ki az ember, név szerint szerepelnek a szerződésben.
Mivel rossza viszony az exeddel, a tulajdonossal próbálj beszélni!
Ha én lennék a tulaj ezt mondanám (persze erre nem vagyok kötelezhető):
" Józsi, a Juci elköltözött és a kaució részarányos részét kéri.
Mivel ez neki visszajár ki fogom fizetni, viszont annak a visszapótlása - mint egyetlen bérlőé - a maga feladata. Szíveskedjen 3 havi bérleti díjjal, részletekben kifizetni a kieső kauciót!"
Miért mentél el? Hány hónapot laktál ott abból hány havi lakbért fizettél ki?
A teljes történetet kihagytad arról miért és mikor mentél el, "semmi közöd a lakáshoz" pedig szerződés által ti ketten béreltétek ki, a te felelősséged is lett volna ott maradni, segíteni a fenntartásban és normál esetben maradnod kellett volna amíg az le nem jár. (Mivel ezek szerint arról van szó, hogy te előbb elmentél, hiszen a kaució kiadásánál már nem voltál ott)
Ha mondjuk egy évre szól a szerződés és te abból 6 hónapot vagy ott én csak a felét adnám vissza, ha pedig annál is kevesebbet semennyit. Nem egyszerű ilyen gyorsan lakótársat keresni (főleg a vírus alatt mikor az ország fele munkanélküli) sem pedig egyedül maradni egy lakásban és a másik részét is fizetni hogyha ő meglép.
Ha úgy érzed neked van igazad tényleg keresd fel az exed, vagy hívd fel a tulajt, hogy az exed le akarja nyúlni a kauciót és legyen szíves neked személyesen odaadni mikor eljön az ideje. Ha ésszerű a kérésed, mert mondjuk hónapokig ott laktál és fizetted a rezsit rendesen úgyis megérti, de ha te mondjuk már a 2. hónapban leléptél és a tulaj ezt tudja is nem számítanék sok jóra.
Ha az ex kozvetlenul miutan elmentel bekoltoztetett valaki mast aki be is kerult a szerzodesbe (olyan nincs hogy a tulaj nem veszi eszre a lako cseret) megis a te kauciodon eloskodnek es semmi aron nem akarjak visszadni akar be is perelheted. Vagy elmondod a tulajnak ha ugyis tudja mi a helyzet, aki kifizeti neked az osszeget es hozzaadja az exed kovetkezo lakberehez, ergo rajta keresztul megkapod az exedtol levonva a kauciod.
Ha viszont miutan elmentel egyedul az exedre terhelodott az albi teljes ara es van gerinced illetve nem akarod hogy megbirsagoljanak nem keresed fel emiatt akkor sem ha mar lakik nala valaki. Ugyanis ebben az elottem levonek van igaza, ilyen felallasban o perelhetne teged.
Ket valaszt irtam mert eleg hianyos es kicsit ellentmondasos is az irasod, nem nagyon tudtam levenni melyik helyzet is van nalad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!