Mennyibe kerül 2 embernek eltartania magát egy albérletben? Részletek lent!
Hamarosan szeretnénk a párommal összeköltözni, mindkettőnknek első albi lenne, eddig szülőkkel laktunk. Elkezdtünk számolgatni. Én kb 250 ezer nettót keresek, ő meg olyan 300 ezer nettó körül. Több lakást is kinéztünk, amik átlagosan 110-130 ezer körül vannak, amiben ugye a rezsi nincs benne. Mekkora lehet egy 2 szobás, kb 50 nm-es lakás rezsije, itt mennyivel érdemes számolni?
Illetve 2 ember mennyit költ kajára egy hónapban? Ha mondjuk hetente 3x főzünk egy nagyobb adagot, és nem silány kaját eszünk, de nem is a legdrágábbat.
Ezen kívül a többi kiadás (szórakozás, ruházkodás, közlekedés stb.) már nyilván opcionális, és tud az ember spórolni, de szerintetek a kettőnk keresete elég ahhoz, hogy normálisan meg tudjunk élni egy ilyen árú albérletben, és a kötelező dolgok kifizetése után se kelljen nélkülöznünk?
Ti mennyit költötök havonta albérletre, rezsire, mennyit kerestek, és milyen színvonalon tudtok élni? Jöhetnek a válaszok, sajnos mi még eléggé tapasztalatlanok vagyunk e téren :)
Nem írtad hogy hol, de ha Pesten, akkor egy kétszobás lakás kb 130 ezer, a rezsi kb 40 ezer.
A kaja mondjuk egy százas.
"sajnos mi még eléggé tapasztalatlanok vagyunk e téren :)" Pedig pár évtizede éltek már.
Nekünk harmadikban, 8 évesen volt ilyen házi feladatunk, hogy vezetni kellett a kiadásokat és tisztába kerülni vele, mennyiből élünk, mire mennyit költöttünk. De nekem ez nem volt újdonság, mert addigra a szüleim már megtanították nekem.
Szerintem az most is működik, hogy elkéred az otthoni háztartási könyvet, és/vagy a szüleidet megkérdezed.
Nem, Budapest, hanem vidéki nagyváros. A lakásáraknál azért írtam ennyit, mert amiket már nézegettünk, azok kb. ennyibe kerülnek.
A szüleimmel falun, családi házban élünk, a víz saját kútból jön, fűtés pedig kazánban, fával, szóval itt azért itt nyilván mások a rezsiköltségek. Főleg, hogy egy 2 szintes, 140 nm-es családi házról van szó. Társasházi lakásban még sosem éltem, ezért nem tudom, hogy ott mennyivel kell számolni.
4: Értem. akkor elmondom, a hány háztipus, annyiféle rezsi van.
Egyedi (lakásban mérhető fogyasztású) fűtésű lakások olcsóbban fenntarthatók (gézfűtés vagy megújuló energia). Ha nagyon picike a lakás, a nobopaneles áramfűtés is lehet jó, de ez 28 nm alatt igaz, nem nagy belmagassággal (320 cm alatt).
Másik nagy kiadás a közös költség, a lakóközösségtől és a ház műszaki adottságaitól függ, ez 250/nm alatt olcsó, jó, ha benne van a víz, akkor 290-ig olcsó, jó. Vannak sokkal drágábbak is.
Élelmiszer tekintetében nagy az árverseny, sokszor olcsóbb a nagyvárosi, mint a vidéki bolt.
De keresni kell, kell mindenben piackutatást csinálni. Pl. vaj 240-640-ig van, én 280 fölött nem veszek. Sajt is 1200-12 000-ig van, 1800-nál drágábban nem veszek.
Tehát a vásárlón múlik, mennyiből jön ki.
Ezt itt kb. kéthetente megírom, gyakran jön ilyen kérdés, szóval olvasgatni lehet a régieket is.
Szerintem kb. egyikőtök fizuja rámegy a lakbér, a rezsi és a kaja fizetésére, és a másik fizut vagy félreteszitek vagy egyéb dolgokra költhetitek. Én is úgy tippelem összegszerűen, mint #1-es.
Off: Háztartási könyv? Sosem hallottam ilyenről. Neten nézem a bankszámlát, meg lefűzöm a számlákat, ennyi. Mit lehet beleírni a háztartási könyvbe?
6: Net és bank nem is volt akkor, lol.:)
70-es évekről beszélünk.
Különben most is vezetem otthon, nem bankolok.
Mióta van netes bankszámlád, amit otthonról tudsz nézni?
Erre nem lehet pontos választ adni. Csak a fűtés is megjósolhatatlan. Milyen anyagból van a ház? Milyenek a nyílászárók? Szomszédok vannak?
A "nem silány kaja" mit jelent nálatok?
6: +Mit lehet beleírni a háztartási könyvbe?"
A bevételt és a kiadásokat.
Pl.
Bevétel 100 000 Ft nyugdíj, 20 000 Ft magánóra, 35 000 Ft Vatera.
Kiadás:
- közös költség 7800
- víz 1200
- média előfizetés 11 000
- új lábtörlő 2500
- Vatera jutalék 2670
- élelmiszer 27 680
- vízszerelő 12 000
- zsepi 1940
- szappan 1780
- szandál 2900
- telefonfeltöltés 2000
Stb.
"Nekünk harmadikban, 8 évesen volt ilyen házi feladatunk, hogy vezetni kellett a kiadásokat és tisztába kerülni vele, mennyiből élünk, mire mennyit költöttünk. De nekem ez nem volt újdonság, mert addigra a szüleim már megtanították nekem.
Szerintem az most is működik, hogy elkéred az otthoni háztartási könyvet, és/vagy a szüleidet megkérdezed."
Okostojás, milyen háztartási könyv? Mutass már akár 1 olyan embert a te tökéletes családodon kívül, aki vezet olyat. Leborulok előtted, ha találsz oylat!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!